Het zoete geheim van wonderbessen (+video)

Onderzoek & Wetenschap 24/01/2012 8:48:35

Onderzoek wijst uit waarom zure levensmiddelen, zoals citroenen, zo zoet smaken na het eten van wonderbessen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Het zoete geheim van wonderbessen (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Veilig samenwerken met Cobots

Webinar

donderdag 1 oktober 2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Keuze van de redactie

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- ‘Wonderbessen’ zij heel bijzonder. Nadat ze zijn gegeten, is het gedurende ongeveer één uur niet meer mogelijk om zuur te proeven. Zonder problemen kunnen dan, bijvoorbeeld, citroenen worden gegeten. Ook andere voedingsproducten smaken plots heel anders…

Onderzoekers van het Department of Applied Biological Chemistry en het Agricultural Bioinformatics Research Unit, Graduate School of Agricultural and Life Sciences van de Universiteit van Tokyo, Japan samen met het Centre des Sciences du Goût et de l’Alimentation, Université de Bourgogne, Agrosup Dijon, Frankrijk hebben onlangs het geheim van de wonderbes ontrafeld.

Het werkzame bestanddeel in de bessen is een chemische stof genaamd ‘miraculine’. Deze chemische stof landt op je tong, die bedekt is met duizenden smaakpapillen. Elke smaakpapil bevat ongeveer 50-100 smaak-receptorcellen. Elk van deze smaakcellen reageren op slechts een van de vijf basissmaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami (deze laatste smaak is deze die bvb. manifest voorkomt in parmezan-kaas).

Dus wanneer een zoet smakende stof landt op een smaakcel die specifiek reageert op zoet, dan wordt deze cel geactiveerd en stuurt een signaal naar de hersenen.

De meeste stoffen praten of communiceren met uw cellen via hun vorm. Het is een slot- en sleutelprincipe. Als de sleutel de exact juiste vorm heeft voor uw slot, dan kunt u het slot openen. Op dezelfde wijze zijn alle cellen in je lichaam, inclusief de honderdduizenden smaakcellen op je tong, bedekt met microscopische receptoren.

Nu komt de truc van het wonderfruit. Het werkzame bestanddeel, miraculine, past onder normale omstandigheden vrij slecht in de zoete receptor. Maar het heeft een superieure pasvorm onder zure omstandigheden!

In feite zullen de hersenen dus niet weten of u iets zoets eet na het wonderfruit, want het miraculine zit al in alle zoet- receptoren en geeft door de slechte pasvorm geen signaal naar de hersenen. Dan eet of drink je iets zuurs. Het miraculine verandert plotseling van vorm, zodat het nu goed past in de receptor. In feite is het zelfs beter dan alleen maar een goede pasvorm, het is een perfecte pasvorm.

Hoe perfect? Een stuk beter dan suiker. Het is 100-miljoen-keer beter dan suiker en een miljoen keer beter dan de kunstmatige zoetstof aspartaam. Dus je hersenen worden verteld dat er veel zoet op je tong ligt, ook al ben je een zeer zure citroen aan het eten.

Onder deze zure omstandigheden maakt miraculin ook de zoetheidsreceptoren extra gevoelig. Dus zij zullen extra sterk reageren op een zoetstof zoals aspartaam. De stof miraculine blijft na consumptie van de wonderbessen meer dan een uur op de tong hangen, voordat hij vertrekt.

Dit natuurlijke product kan bijvoorbeeld voor diabetici worden gebruikt om aan hun zoete behoefte te voldoen zonder de extra calorieën of kilojoules die zoetheid normaal gesproken met zich meebrengt. Het product is intussen ook al verkrijgbaar in tabletvorm. << (Bron Food Gate) (foto wikipedia)

Video:


Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Act&Sorb ontwikkelt recyclageoplossing voor MDF richting actief kool

Om deze nieuwe technologie, samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk om te zetten, wordt met Vlaamse steun een nieuwe fabriek met laboratorium gebouwd in Genk.

Vijf verschillende fasen gevonden in mengsels van twee stoffen

TU Eindhoven en de universiteit Paris-Seclay bewijzen een vijf-fasen-evenwicht, iets wat veel geleerden voor onmogelijk hielden vanwege de 150 jaar oude Gibbs-regel van maximaal drie fasen.

‘Certified Pick up’ zorgt voor veilig containertransport Port of Antwerp

‘Certified Pick up’ een digitale, veilige en geïntegreerde oplossing voor de vrijgave van containers gaat vanaf 1 januari 2021 van start en vervangt het huidige systeem van pincodes.

Stralingsbescherming tegen radon en natuurlijke radioactieve materialen

56 partners uit 26 verschillende landen onderzoeken de effecten van chronische blootstelling aan radon en andere natuurlijke radionucliden op mens en milieu.

Fluvius verbindt grootste Vlaamse industriële windpark

In de haven van Zeebrugge wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de bouw van het ‘ICO Windpark’: het grootste on-shore windpark op één industriële site in Vlaanderen.

Eerste protonentherapie in UZ Leuven uitgevoerd

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht een tumor bestraalt en zo het gezonde weefsel rondom minimaal beschadigt. De eerste behandelingen verliepen vlot.

10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

Tijdens “Agility, Belgian biotech’s booster” stelde bio.be/essenscia 10 actiepunten voor om de biotechsector in België te verankeren en haar internationale concurrentiekracht te versterken.

Cebeo verwerft Industrial Automation Distributor certificaat

Schneider Electric heeft begin september het Industrial Automation Distributor (IAD) certificaat overhandigd aan Cebeo, gespecialiseerde groothandel in elektrotechnisch materiaal.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners