Sensorische sensatie steeds verfijnder gemeten

Onderzoek & Wetenschap 31/01/2012 11:30:23

GCxGC-TOFMS en PTR-MS blijken twee state-of-the-art, gevoelige meettechnieken bruikbaar bij onderzoek naar vluchtige aroma’s.

Lees hieronder verder   
Verwant

Microbiologische kwaliteit gekend na uren in plaats van dagen

Voedingsindustrie zoekt gomalternatieven

Nieuwe mogelijkheden opvolgen koudeketen in real-time

Voedingsindustrie gebruikt vaker eivervangers

Steeds meer innovaties leiden tot vetreductie

Impact van hoge druk sterilisatie onderzocht

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- De geur van een voedingsproduct en de vrijgave van vluchtige aromastoffen bij consumptie van het product spelen een doorslaggevende rol in de sensorische sensatie van de consument. Deze stoffen kunnen steeds beter geïdentificeerd en gekwantificeerd worden in een eerste stap in het maken van onweerstaanbare levensmiddelen.

Koffie of thee verspreiden meer dan 700 vluchtige stoffen. Slechts een kleine fractie bepaalt effectief de geur die wij waarnemen. In het algemeen volstaan een 10 tot 30-tal stoffen om het aroma van het originele product te imiteren. Aroma-analyse heeft dus als doel die sleutelstoffen te identificeren.

Een nauwkeurige identificatie van de verschillende geurstoffen is een grote uitdaging. In kaart brengen wat de vrijgave van deze stoffen is in functie van de tijd, tijdens de bereiding en bij consumptie (bijten en speekselvermenging) van het voedingsproduct is minstens even belangrijk om de aromasamenstelling van het product terug te kunnen koppelen aan de volledige sensorische sensatie.

GCxGC-TOFMS en PTR-MS zijn twee state-of-the-art, complementaire en gevoelige meettechnieken die bruikbaar zijn bij dergelijk onderzoek.

De GCxGC-TOFMS bestaat uit een 2-dimensionele gaschromatograaf (GC) en een time-of-flight-massaspectrometer (TOFMS). Door de koppeling van 2 onafhankelijke GC-kolommen achter elkaar kunnen de verschillende vluchtige aromastoffen in het geurgas haarfijn van elkaar gescheiden worden. De vele pieken vereisen de gevoelige TOFMS detectietechniek ten opzichte van de conventionele quadrupool MS.

Onder meer werd, gebruik makend van GCxGC-TOFMS, 4-mercapto-4-methyl-2-pentanone (MMP) gedetecteerd in groene thee, een stof met een zeer lage geurdrempelwaarde voor de mens. MMP heeft in die lage concentraties de geur van zwarte bessen en wordt beschouwd als een kwaliteitsparameter voor Sencha groene thee.

In de PTR-MS (Proton Transfer Reactie – MS) wordt lucht continu door een reactiekamer gepompt waaraan H3O+ ionen worden toegevoegd afkomstig uit een gasontlading. Door een proton-transfer reactie met de H3O+ ionen worden met name de organische spoorgassen in de lucht efficiënt geïoniseerd. Op het einde van de reactiekamer worden de geladen deeltjes geselecteerd en gemeten d.m.v. een massaspectrometer.

Hier is te zien hoe de PTR-MS werkt.

De PTR-MS werd onder andere toegepast om de invloed van de vorm van een theebuiltje op de aromastoffen boven een tas te bestuderen gedurende een infusie van 4 minuten. Een piramidaal theebuiltje bleek bijna tweemaal zoveel aroma vrij te geven dan een twee-kamer-builtje van het zelfde materiaal met dezelfde groene thee.

Terwijl GCxGC-TOFMS de capaciteit heeft om de verschillende geurstoffen van elkaar te kunnen scheiden om ze daarna te identificeren, meet de PTR-MS de concentratie van de verschillende stoffen in real time (in de orde van milliseconden tussen de verschillende datapunten). De twee technieken combineren geeft dus een krachtige analytische methode in de sensorische analyse. << (KV) (Bron Food Gate) (foto: Sencha green tea)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

Corona versnelt doodsstrijd van Photokina

Na het afblazen van de 2020-editie van ’s werelds belangrijkste fotografiebeurs Photokina zou Koelnmesse GmbH de volgende editie in mei 2022 houden. Eind vorige week kwam het genadeschot.

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Daikin Europe kiest voor Gent als nieuwe locatie voor het EMEA Development Center (EDC), omdat de huidige vestigingen in Oostende en Gent stilaan uit hun voegen barsten.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners