Drie Vlaamse organisaties stappen in Europees EnAlgae-project

Onderzoek & Wetenschap 31/01/2012 15:41:45

Flanders' Maritime Cluster, Howest en Universiteit Gent nemen deel aan het Europese EnAlgae-project rond algengebaseerde biomassa.

Lees hieronder verder   
Verwant

Drie Vlaamse organisaties stappen in Europees EnAlgae-project

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Practical training EN ISO 13849-1

Pilz Academy - Herentals

donderdag 26 november 2020

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Flanders’ Maritime Cluster vzw, de Hogeschool West-Vlaanderen en de Universiteit Gent participeren in het Europese EnAlgae-project. Dat meldt UGent in een persbericht.

Vandaag zijn op algen gestoelde energietechnologieën nog in een vroeg ontwikkelingsstadium, maar ze evolueren snel, vooral omdat ze een alternatief zijn voor biomassa op basis van koolzaad en maïs.

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten: “De productie van algen gaat de concurrentie niet aan met de voedselproductie. Daardoor vermijden we de negatieve effecten op het vlak van prijzen en biodiversiteit. Het project heeft dus een maatschappelijk en economisch hefboomeffect.”

Binnen EnAlgae - 'Energetic Algae' - gaan experts van over heel Noordwest-Europa een netwerk van pilootinstallaties bouwen. De ervaring met deze pilots moet leiden tot ‘best practices’, die nadien als leidraad zullen dienen voor het Europees beleid terzake. << (BB) (foto: EnAlgae)

ACHTERGROND
In de praktijk zal de Universiteit Gent vanuit een micro-economisch en een duurzaamheidperspectief voornamelijk aan SWOT-analyses werken.
Flanders’ Maritime Cluster onderzoekt het valorisatiepotentieel voor de teelt van macro-algen (zeewier) voor de Vlaamse mariene en maritieme industrie, en de Hogeschool West-Vlaanderen bouwt en test op verschillende bedrijfssites een mobiele pilootinstallatie, bestaande uit open vijversystemen. <<


Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Predictive twins oplossing voor uitdagingen in de bouw

De bouw- en infrasector is bezig met grote vervangings- en renovatieprojecten, en circulair en energieneutraal bouwen. TNO stelt dat voorspellende digitale replica's hierbij kunnen helpen.

Proefproject: geluidsschermen met geïntegreerde zonnepanelen

Onderzoekers van Universiteit Hasselt en imec bouwen binnen de samenwerking van EnergyVille een 13 meter lange proefopstelling van geluidsschermen met geïntegreerde zonnecellen.

Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

Via dit platform kunnen drones ‘on demand’ missies uitvoeren voor zakelijke doeleinden: het zogenaamde '6th NeTWorK'. De partners zullen nu eerst commerciële en technische testen uitvoeren.

Concurrentievermogen van duurzame chemische industrie in EU stimuleren

Het INCITE-project demonstreert chemo-enzymatische processen op industriële schaal, om de kwaliteit en efficiëntie te verhogen in vergelijking met traditionele chemische synthese.

Gaia-X for Belgium gaat werken rond cloud en datastrategie

Tijdens de eerste pan-Europese GAIA-X-top werd ’Gaia-X for Belgium’ gelanceerd. Dit wordt een hub van het Europese Gaia-X project, dat werkt aan een cloud en datastrategie.

Belgische scale-up wint EIT Digital Challenge

20 deep tech scale-ups namen onlangs deel aan de online finale van de EIT Digital Challenge 2020. De vijf winnaars ontvingen o.a. een jaar lang ondersteuning door de EIT Digital Accelerator.

600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

POM West-Vlaanderen gaf groen licht voor de opstart van 25 innovatieve samenwerkingsprojecten tussen bedrijven en geeft hiermee een stevige boost aan innovatie bij West-Vlaamse bedrijven.

Siemens garandeert betrouwbare werking van brand­beveiligings­systemen

Brandveiligheid is een complexe materie, gebonden aan vele wetten en regels die niet altijd goed op elkaar afgestemd zijn. Siemens wil een rol spelen in het verbeteren en verduidelijken.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners