James Dyson Award daagt jonge ingenieurs uit tot creativiteit

Onderzoek & Wetenschap 2/02/2012 13:10:42

Internationale prijs daagt jonge designers en ingenieurs uit om te durven, inventief te zijn, anders te denken.

Lees hieronder verder   
Verwant

James Dyson Award daagt jonge ingenieurs uit tot creativiteit

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Practical training EN ISO 13849-1

Pilz Academy - Herentals

donderdag 26 november 2020

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Inschrijven (in het Nederlands) voor de award kan vanaf nu tot 2 augustus 2012. Dat laat de James Dyson Foundation weten.

De prijs doet doet beroep op jonge designers en ingenieurs om te durven, inventief te zijn, anders te denken en zichzelf uit te dagen. De opdracht: ontwikkel een uitvinding die een probleem oplost.

De winnaar ontvangt een geldprijs van £10 000 en krijgt de kans om zijn of haar uitvinding te ontwikkelen. Een bijkomende £10 000 gaat naar het departement van de universiteit van de desbetreffende student.

James Dyson: “Jonge mensen hebben een onbezoedelde kijk op de wereld. Ik daag de deelnemers uit om groots te denken en de award als een springplank voor hun idee te gebruiken.”

De winnaar van vorig jaar, Edward Linacre, van de Swinburne University of Technology in Melbourne, vond de Airdrop uit, een ingenieus toestel dat grote problemen veroorzaakt door droogte kan aanpakken. Airdrop is een goedkope en eenvoudige te installeren oplossing -met eigen aandrijving- voor het telen van gewassen in zeer droge gebieden.

De Airdrop is geïnspireerd op de Namib woestijnkever, een ingenieuze diersoort die in één van de droogste gebieden op aarde leeft. Met ongeveer 8 cm³ regen per jaar, kan de kever enkel overleven op ochtenddauw, die hij in de vroege ochtend verzamelt op de hydrophylische huid op zijn rug.

Airdrop leent dit concept, uitgaande van het principe dat zelfs de droogste lucht watermolecules bevat die eruit kunnen gehaald worden door de temperatuur van de lucht te verlagen tot deze condenseert. Het pompt lucht door een netwerk van ondergrondse leidingen, om de lucht af te koelen tot het water condenseert. Op die manier wordt water rechtstreeks afgeleverd aan de wortels van de planten.

Er wordt per land een winnaar gekozen. Die kan deelnemen aan de internationale competitie. Voor België was dan in 2011 bijvoorbeeld Jolien De Ville van de Artesis Hogeschool Antwerpen.

Zij ontwierp een kussen dat een oplossing biedt voor slapeloosheid door een traag ademhalingspatroon te simuleren. << (BB) (foto: Dyson Foundation)

ACHTERGROND
Deelnemers wordt gevraagd om videomateriaal, beelden en schetsen in te dienen via een website, samen met een beschrijving van hun inspiratie en designproces.

Wie kan er deelnemen? Elke student industrieel ontwerpen, productontwikkeling, industrieel ingenieur of burgerlijk ingenieur van een hogeschool of universiteit (of niet langer dan 4 jaar afgestudeerd) die studeren of studeerden in Australië, Oostenrijk, België, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Ierland, Japan, Maleisië, Nederland, Nieuw- Zeeland, Rusland, Singapore, Spanje, Zwitserland, VK en VS.

Website: www.jamesdysonaward.org
Facebook: www.facebook.com/jamesdysonfoundation


Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Predictive twins oplossing voor uitdagingen in de bouw

De bouw- en infrasector is bezig met grote vervangings- en renovatieprojecten, en circulair en energieneutraal bouwen. TNO stelt dat voorspellende digitale replica's hierbij kunnen helpen.

Proefproject: geluidsschermen met geïntegreerde zonnepanelen

Onderzoekers van Universiteit Hasselt en imec bouwen binnen de samenwerking van EnergyVille een 13 meter lange proefopstelling van geluidsschermen met geïntegreerde zonnecellen.

Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

Via dit platform kunnen drones ‘on demand’ missies uitvoeren voor zakelijke doeleinden: het zogenaamde '6th NeTWorK'. De partners zullen nu eerst commerciële en technische testen uitvoeren.

Concurrentievermogen van duurzame chemische industrie in EU stimuleren

Het INCITE-project demonstreert chemo-enzymatische processen op industriële schaal, om de kwaliteit en efficiëntie te verhogen in vergelijking met traditionele chemische synthese.

Gaia-X for Belgium gaat werken rond cloud en datastrategie

Tijdens de eerste pan-Europese GAIA-X-top werd ’Gaia-X for Belgium’ gelanceerd. Dit wordt een hub van het Europese Gaia-X project, dat werkt aan een cloud en datastrategie.

Belgische scale-up wint EIT Digital Challenge

20 deep tech scale-ups namen onlangs deel aan de online finale van de EIT Digital Challenge 2020. De vijf winnaars ontvingen o.a. een jaar lang ondersteuning door de EIT Digital Accelerator.

600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

POM West-Vlaanderen gaf groen licht voor de opstart van 25 innovatieve samenwerkingsprojecten tussen bedrijven en geeft hiermee een stevige boost aan innovatie bij West-Vlaamse bedrijven.

Siemens garandeert betrouwbare werking van brand­beveiligings­systemen

Brandveiligheid is een complexe materie, gebonden aan vele wetten en regels die niet altijd goed op elkaar afgestemd zijn. Siemens wil een rol spelen in het verbeteren en verduidelijken.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners