• 03/02/2012

Nieuwe stap richting nieuwe, grote zeesluis te Terneuzen (+video)

Minister Hilde Crevits kondigt planstudiefase nieuwe Gentse zeesluis aan.

Trefwoorden: #haven gent, #terneuzen, #zeesluis

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Op maandag 19 maart 2012 zetten Vlaanderen en Nederland de handtekening onder een volgend akkoord rond de planstudiefase voor de nieuwe grote zeesluis in Terneuzen. Dat verklaarde Vlaams minister van mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) vrijdag 20 januari op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de Gentse haven.

De studiefase zal allicht een drietal jaar in beslag nemen. De sluis wordt verzien tegen het jaar 2018.

Vlaams minister-president Kris Peeters en de Nederlandse premier Mark Rutte kondigden eerder al in juli 2011 het principeakkoord aan over de financiering. Hiermee zegt Nederland 142 miljoen euro toe voor de bouw van de nieuwe sluis.

In januari 2011 spraken minister Hilde Crevits en haar Nederlandse collega van Transport, Melanie Schultz van Haegen, al af dat de nieuwe sluis in Terneuzen een grote zeesluis wordt.

Het Havenbedrijf en tal van bedrijven pleiten al lang voor een tweede zeesluis in Terneuzen.

De huidige zeesluis is momenteel de enige – en dus uiterst gevoelige – toegang voor grote zeeschepen richting Gent. Bovendien ontstaat er vaak congestie aan de sluis waardoor de wachttijden oplopen.

Daarnaast vragen ook de almaar groter wordende zeeschepen om een grotere, tweede zeesluis ten behoeve van de bedrijven en de tewerkstelling in de Gentse havenregio.

Deze grotere zeeschepen vergroten overigens de slagkracht van de bedrijven: wanneer ze meer goederen aan boord hebben, leveren ze een kostendaling op voor de bedrijven.

Bekijk hier de video van de aankondiging van Vlaams minister Hilde Crevits tijdens het sofagesprek.


(KV) (foto Wikipedia: Hilde Crevits)