Stand van zaken inzake slimme meters en slimme netten

Economie 7/02/2012 13:01:55

VREG gaf onlangs een stand van zaken van de lopende activiteiten in verband met slimme meters en slimme netten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Stand van zaken inzake slimme meters en slimme netten

V-TEST voor kleine bedrijven uitgebreid met aardgas

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Modular software performance

B&R Webinar

dinsdag 6 oktober 2020

Techni-Mat

Kortrijk Xpo

van 7/10/2020 tot 8/10/2020

Stoomtechniekdag 2020

Antwerp Expo

woensdag 7 oktober 2020

Keuze van de redactie

(28/9) Brent Tirry en Kiefer Moyaert winnen Vlaamse STEM-Olympiade 2020

(28/9) VUB-onderzoeker test lichtgewicht gevelsysteem

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- VREG gaf onlangs een stand van zaken van de lopende activiteiten in verband met slimme meters en slimme netten.

*In het kader van een proefproject plaatsten de distributienetbeheerders via hun werkmaatschappijen Eandis en Infrax in 2010 in de Mechelse gemeenten Leest en Hombeek, maar ook in enkele andere gemeenten, 5.000 slimme meters voor elektriciteit en aardgas. Uit de evaluatie van dit proefproject begin 2011 bleek dat de gebruikte communicatiesystemen betrouwbaar werkten.

*Vanaf eind 2012 start een grootschalig proefproject inzake slimme meters. Dit bestaat uit de opstelling van 50.000 slimme meters in verschillende gebieden verspreid over heel Vlaanderen. Dit wordt een logistieke uitdaging voor de netbeheerders.

*De proefprojecten worden ook ondersteund door onderzoeksprojecten. Deze aanpak moet gegevens opleveren met betrekking tot de verschillende maatschappelijke aspecten van het gebruik van slimme meters.

Welke impact heeft de slimme meter op het energieverbruik, kan fraude ermee gedetecteerd worden, biedt vraagsturing met tarieven in functie van het moment van verbruik een mogelijkheid om de productie- en de netnetcapaciteit beter te benutten, kunnen de marktprocessen worden vereenvoudigd en verbeterd?

De resultaten van dit onderzoek zullen ten vroegste in de loop van 2013 beschikbaar zijn. Vlaams minister voor het energiebeleid Van den Bossche heeft in haar beleidsbrief te kennen gegeven pas dan een beslissing te nemen over de invoering van slimme meters.

*Sinds februari 2010 is er een Beleidsplatform Slimme netten, onder voorzitterschap van de VREG. Doel van dit beleidsplatform is het opbouwen en delen van kennis over slimme netten en slimme meters, het opvolgen van de initiatieven ter zake in Vlaanderen en het organiseren van een breed debat over de voor- en nadelen van en de te regelen aspecten bij de invoering van slimme meters.

De inbreng van de belanghebbenden in de werkgroepen van het beleidsplatform helpt de VREG onderbouwde studies en adviezen te verlenen aan de minister en de Vlaamse Regering met betrekking tot de slimme netten en slimme meters.

*De nieuwste kosten-batenanalyse leverde een licht positief maatschappelijk resultaat op indien alle afnemers in het Vlaams Gewest een slimme meter krijgen over een periode van 5 jaar.

Meer informatie over slimme netten en slimme meters vindt u op http://www.vreg.be/slimme-netten-en-meters.

De taken van de VREG die verband houden met slimme meters en netten vindt u ook in het VREG Ondernemingsplan 2012: VREG ondernemingsplan 012.pdf . << (KV) (foto Eandis/Vlaanderen in actie)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

VUB-onderzoeker test lichtgewicht gevelsysteem

Dr. Matthias De Munck, onderzoeker aan de VUB, heeft voor zijn doctoraatsonderzoek het gebruik van een nieuw soort lichtgewicht gevelpanelen met een dikke isolatielaag onderzocht.

ABISS2020 wordt grootste digitale oefening ooit

‘De grootste digitale training ooit’, zo omschrijft digitaal expert Steven Van Belleghem de coronacrisis: “Ik verwacht dat we deze periode later benoemen als the golden age of digital.”

Lithiumaccu’s sneller op te laden dankzij meer nanokanaaltjes

Niobium-wolfraam-oxide fungeert als elektrode in li-ion batterijen. Door hier een nanostructuur op aan te brengen, komen er meer wegen vrij voor lithium ionen, aldus onderzoek van UTwente.

E-fuels van belang bij verduurzaming zwaar transport

Synthetische methanol, -diesel en -LNG zijn voor wegtransport over lange afstand en de scheepvaart de meest geschikte opties, aldus onderzoek van onder meer VoltaChem, TNO en SmartPort.

Bedrijven investeren miljoenen euro’s in hergebruik van CO2 in North Sea Port

Alco Bio Fuel (ABF), Messer Benelux en IJsfabriek Strombeek investeren samen 10 miljoen euro in een tweede 'recovery unit' voor koolstofdioxide, gevestigd bij Alco Bio Fuel in North Sea Port.

Bouwsector lanceert eerste sector-overschrijdende ethische code

We gaan vandaag heel anders met elkaar om dan vroeger, zowel privé als op de werkvloer. Om hieraan tegemoet te komen, ondertekenen verschillende partners uit de bouwsector een ethische code.

8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

Tijdens de halve finale van de Vlaamse PhD Cup 2020 streden nog 16 onderzoekers om een felbegeerd finaleticket in de wacht te slepen. Hiervan gaan er nog 8 door naar de finale op 6 oktober.

Microplastics hopen zich op in zee

Tegen 2100 kan 69% van het wateroppervlak van de Middellandse Zee en 54% van het oppervlak van de Gele Zee vervuild zijn met microplastics, aldus een studie van onder meer VLIZ en UGent.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners