Stand van zaken inzake slimme meters en slimme netten

Economie 7/02/2012 13:01:55

VREG gaf onlangs een stand van zaken van de lopende activiteiten in verband met slimme meters en slimme netten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Stand van zaken inzake slimme meters en slimme netten

V-TEST voor kleine bedrijven uitgebreid met aardgas

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- VREG gaf onlangs een stand van zaken van de lopende activiteiten in verband met slimme meters en slimme netten.

*In het kader van een proefproject plaatsten de distributienetbeheerders via hun werkmaatschappijen Eandis en Infrax in 2010 in de Mechelse gemeenten Leest en Hombeek, maar ook in enkele andere gemeenten, 5.000 slimme meters voor elektriciteit en aardgas. Uit de evaluatie van dit proefproject begin 2011 bleek dat de gebruikte communicatiesystemen betrouwbaar werkten.

*Vanaf eind 2012 start een grootschalig proefproject inzake slimme meters. Dit bestaat uit de opstelling van 50.000 slimme meters in verschillende gebieden verspreid over heel Vlaanderen. Dit wordt een logistieke uitdaging voor de netbeheerders.

*De proefprojecten worden ook ondersteund door onderzoeksprojecten. Deze aanpak moet gegevens opleveren met betrekking tot de verschillende maatschappelijke aspecten van het gebruik van slimme meters.

Welke impact heeft de slimme meter op het energieverbruik, kan fraude ermee gedetecteerd worden, biedt vraagsturing met tarieven in functie van het moment van verbruik een mogelijkheid om de productie- en de netnetcapaciteit beter te benutten, kunnen de marktprocessen worden vereenvoudigd en verbeterd?

De resultaten van dit onderzoek zullen ten vroegste in de loop van 2013 beschikbaar zijn. Vlaams minister voor het energiebeleid Van den Bossche heeft in haar beleidsbrief te kennen gegeven pas dan een beslissing te nemen over de invoering van slimme meters.

*Sinds februari 2010 is er een Beleidsplatform Slimme netten, onder voorzitterschap van de VREG. Doel van dit beleidsplatform is het opbouwen en delen van kennis over slimme netten en slimme meters, het opvolgen van de initiatieven ter zake in Vlaanderen en het organiseren van een breed debat over de voor- en nadelen van en de te regelen aspecten bij de invoering van slimme meters.

De inbreng van de belanghebbenden in de werkgroepen van het beleidsplatform helpt de VREG onderbouwde studies en adviezen te verlenen aan de minister en de Vlaamse Regering met betrekking tot de slimme netten en slimme meters.

*De nieuwste kosten-batenanalyse leverde een licht positief maatschappelijk resultaat op indien alle afnemers in het Vlaams Gewest een slimme meter krijgen over een periode van 5 jaar.

Meer informatie over slimme netten en slimme meters vindt u op http://www.vreg.be/slimme-netten-en-meters.

De taken van de VREG die verband houden met slimme meters en netten vindt u ook in het VREG Ondernemingsplan 2012: VREG ondernemingsplan 012.pdf . << (KV) (foto Eandis/Vlaanderen in actie)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch verminderd

Onderzoeksinstelling imec en halfgeleiderproducent GlobalFoundries lanceren een nieuwe chip, die geoptimaliseerd is voor toepassingen rond artificiële intelligentie (AI).

Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer? - column

Nu de warmste maanden van het jaar voor de deur staan, kunnen gebruikers van industriële automatiseringssystemen maar beter voorbereid zijn op de zomerhitte.

Sophie Borgne verkozen tot Engineer Powerwoman 2020

Sophie Borgne, Senior Vice President Digital Plant Business bij Schneider Electric, werd tijdens de Hannover Messe Digital Days uitgeroepen tot Engineer Powerwoman 2020.

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Na een jaar intensief werken ontvangen 37 West-Vlaamse bedrijven dit Voka Charter als bekroning voor hun beleid en realisaties rond duurzaam ondernemen het afgelopen jaar.

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Onderzoekers van de Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelden een kleine plastic robot gemaakt van responsieve materialen, die beweegt onder invloed van licht en magnetisme.

242.000 euro Vlaamse steun voor WaterstofNet

Waterstof staat hoog op de politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

Gratis AI-applicatie detecteert personen zonder mondmasker

ML6, gespecialiseerd in machine learning en artificiële intelligentie, heeft een nieuwe applicatie gelanceerd in de strijd tegen het coronavirus. De code wordt gratis ter beschikking gesteld

Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Deze bionics zijn steevast publiekstrekkers op de Hannover Messe. Het bedrijf, sterk in pneumatische en elektrische automatiseringstechnologie, stelt ze dit keer voor op het online corona-alternatief.

Gratis simulatie en voordelige besturing van robots bij igus

Om robots en de verschillende robotbewegingen gemakkelijk te kunnen programmeren, heeft igus nu een besturingssoftware ontwikkeld voor haar Low Cost automatiseringsoplossingen. igus robot control is online gratis beschikbaar en biedt gebruikers een eenvoudige inleiding tot de wereld van de automatisering. >>

Partners