• 07/02/2012

Stand van zaken inzake slimme meters en slimme netten

VREG gaf onlangs een stand van zaken van de lopende activiteiten in verband met slimme meters en slimme netten.

Trefwoorden: #slimme meters, #slimme netten

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- VREG gaf onlangs een stand van zaken van de lopende activiteiten in verband met slimme meters en slimme netten.

*In het kader van een proefproject plaatsten de distributienetbeheerders via hun werkmaatschappijen Eandis en Infrax in 2010 in de Mechelse gemeenten Leest en Hombeek, maar ook in enkele andere gemeenten, 5.000 slimme meters voor elektriciteit en aardgas. Uit de evaluatie van dit proefproject begin 2011 bleek dat de gebruikte communicatiesystemen betrouwbaar werkten.

*Vanaf eind 2012 start een grootschalig proefproject inzake slimme meters. Dit bestaat uit de opstelling van 50.000 slimme meters in verschillende gebieden verspreid over heel Vlaanderen. Dit wordt een logistieke uitdaging voor de netbeheerders.

*De proefprojecten worden ook ondersteund door onderzoeksprojecten. Deze aanpak moet gegevens opleveren met betrekking tot de verschillende maatschappelijke aspecten van het gebruik van slimme meters.

Welke impact heeft de slimme meter op het energieverbruik, kan fraude ermee gedetecteerd worden, biedt vraagsturing met tarieven in functie van het moment van verbruik een mogelijkheid om de productie- en de netnetcapaciteit beter te benutten, kunnen de marktprocessen worden vereenvoudigd en verbeterd?

De resultaten van dit onderzoek zullen ten vroegste in de loop van 2013 beschikbaar zijn. Vlaams minister voor het energiebeleid Van den Bossche heeft in haar beleidsbrief te kennen gegeven pas dan een beslissing te nemen over de invoering van slimme meters.

*Sinds februari 2010 is er een Beleidsplatform Slimme netten, onder voorzitterschap van de VREG. Doel van dit beleidsplatform is het opbouwen en delen van kennis over slimme netten en slimme meters, het opvolgen van de initiatieven ter zake in Vlaanderen en het organiseren van een breed debat over de voor- en nadelen van en de te regelen aspecten bij de invoering van slimme meters.

De inbreng van de belanghebbenden in de werkgroepen van het beleidsplatform helpt de VREG onderbouwde studies en adviezen te verlenen aan de minister en de Vlaamse Regering met betrekking tot de slimme netten en slimme meters.

*De nieuwste kosten-batenanalyse leverde een licht positief maatschappelijk resultaat op indien alle afnemers in het Vlaams Gewest een slimme meter krijgen over een periode van 5 jaar.

Meer informatie over slimme netten en slimme meters vindt u op http://www.vreg.be/slimme-netten-en-meters.

De taken van de VREG die verband houden met slimme meters en netten vindt u ook in het VREG Ondernemingsplan 2012: VREG ondernemingsplan 012.pdf .


(KV) (foto Eandis/Vlaanderen in actie)