Federplast: "Keuze isolatiematerialen beter niet overlaten aan politici"

Economie 20/02/2012 11:42:57

Duits onderzoek: elke in kunststof isolatieschuim geïnvesteerde euro levert 5 euro aan energiebesparing en bijkomende tewerkstelling op.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Practical training EN ISO 13849-1

Pilz Academy - Herentals

donderdag 26 november 2020

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Onlangs publiceerde het Duitse Jülich Research Centre de resultaten van een studie die het uitvoerde in opdracht van de KfW-bankengroep.

KfW ontving van de Duitse federale overheid 1,4 miljard euro in 2010 voor het ondersteunen van de energetische opwaardering van het Duitse woningpark.

Dit geld liet toe promotionele leningen van 1% interest en premies tot 12,5% van de investering toe te kennen aan iedereen die het energetisch verbruik van een gebouw wenste te verbeteren.

Het uiteindelijk resultaat? Er werd voor 8,9 miljard euro aan promotionele leningen uitgekeerd die voor 21,5 miljard euro aan investeringen aantrokken. Samen met de premies zorgde dit voor 340.000 arbeidsplaatsen.

Voor de Duitse overheid leverde dit een extra 5,4 miljard euro aan inkomsten op, terwijl de publieke uitgaven - vooral op sociaal vlak (werkloosheid, sociale voordelen…) - daalden met 1,8 miljard euro. Een verhouding van 1 op 5. Of met andere woorden: iedere euro die Duitsland investeert in energiebesparing in gebouwen, bracht de overheid 5 euro op.

Federplast ergert zich in een persbericht in dat verband aan de ‘discriminatie’ door de overheden van kunststof isolatie ten opzichte van plantaardige of natuurlijke materialen, temeer omdat precies kunststof isolatieproducten in eigen land worden geproduceerd.

Stéphane Dalimier, voorzitter van Federplast: “Elke euro die de overheid investeert voor de promotie van ‘natuurlijke’ isolatiematerialen in plaats van méér te isoleren, laat vijf euro liggen aan energiebesparing en bijkomende tewerkstelling.”

“Alle isolatiematerialen moeten eenzelfde subsidie krijgen. Het is de energiebesparing door méér te isoleren die de overheid moet ondersteunen. De keuze van isolatiematerialen laat men beter over aan architecten en ingenieurs, niet aan politici.” << (BB) (foto: Rockwool)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Proefproject: geluidsschermen met geïntegreerde zonnepanelen

Onderzoekers van Universiteit Hasselt en imec bouwen binnen de samenwerking van EnergyVille een 13 meter lange proefopstelling van geluidsschermen met geïntegreerde zonnecellen.

Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

Via dit platform kunnen drones ‘on demand’ missies uitvoeren voor zakelijke doeleinden: het zogenaamde '6th NeTWorK'. De partners zullen nu eerst commerciële en technische testen uitvoeren.

Concurrentievermogen van duurzame chemische industrie in EU stimuleren

Het INCITE-project demonstreert chemo-enzymatische processen op industriële schaal, om de kwaliteit en efficiëntie te verhogen in vergelijking met traditionele chemische synthese.

Gaia-X for Belgium gaat werken rond cloud en datastrategie

Tijdens de eerste pan-Europese GAIA-X-top werd ’Gaia-X for Belgium’ gelanceerd. Dit wordt een hub van het Europese Gaia-X project, dat werkt aan een cloud en datastrategie.

Belgische scale-up wint EIT Digital Challenge

20 deep tech scale-ups namen onlangs deel aan de online finale van de EIT Digital Challenge 2020. De vijf winnaars ontvingen o.a. een jaar lang ondersteuning door de EIT Digital Accelerator.

600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

POM West-Vlaanderen gaf groen licht voor de opstart van 25 innovatieve samenwerkingsprojecten tussen bedrijven en geeft hiermee een stevige boost aan innovatie bij West-Vlaamse bedrijven.

Siemens garandeert betrouwbare werking van brand­beveiligings­systemen

Brandveiligheid is een complexe materie, gebonden aan vele wetten en regels die niet altijd goed op elkaar afgestemd zijn. Siemens wil een rol spelen in het verbeteren en verduidelijken.

Nieuwe satelliet moet stijging zeespiegel in kaart te brengen

ESA lanceert op 21 november haar nieuwste aardobservatiesatelliet, de Sentinel-6 Michael Freilich. Deze satelliet is van cruciaal belang voor het wereldwijde onderzoek naar klimaatverandering.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners