• 20/02/2012
  • |     BB

Federplast: "Keuze isolatiematerialen beter niet overlaten aan politici"

Duits onderzoek: elke in kunststof isolatieschuim geïnvesteerde euro levert 5 euro aan energiebesparing en bijkomende tewerkstelling op.

Trefwoorden: #Dalimier, #energiepremie, #federplast, #isolatie, #KfW

Lees verder

Nieuws

( Foto: Rockwool )

ENGINEERINGNET -- Onlangs publiceerde het Duitse Jülich Research Centre de resultaten van een studie die het uitvoerde in opdracht van de KfW-bankengroep.

KfW ontving van de Duitse federale overheid 1,4 miljard euro in 2010 voor het ondersteunen van de energetische opwaardering van het Duitse woningpark.

Dit geld liet toe promotionele leningen van 1% interest en premies tot 12,5% van de investering toe te kennen aan iedereen die het energetisch verbruik van een gebouw wenste te verbeteren.

Het uiteindelijk resultaat? Er werd voor 8,9 miljard euro aan promotionele leningen uitgekeerd die voor 21,5 miljard euro aan investeringen aantrokken. Samen met de premies zorgde dit voor 340.000 arbeidsplaatsen.

Voor de Duitse overheid leverde dit een extra 5,4 miljard euro aan inkomsten op, terwijl de publieke uitgaven - vooral op sociaal vlak (werkloosheid, sociale voordelen…) - daalden met 1,8 miljard euro. Een verhouding van 1 op 5. Of met andere woorden: iedere euro die Duitsland investeert in energiebesparing in gebouwen, bracht de overheid 5 euro op.

Federplast ergert zich in een persbericht in dat verband aan de ‘discriminatie’ door de overheden van kunststof isolatie ten opzichte van plantaardige of natuurlijke materialen, temeer omdat precies kunststof isolatieproducten in eigen land worden geproduceerd.

Stéphane Dalimier, voorzitter van Federplast: “Elke euro die de overheid investeert voor de promotie van ‘natuurlijke’ isolatiematerialen in plaats van méér te isoleren, laat vijf euro liggen aan energiebesparing en bijkomende tewerkstelling.”

“Alle isolatiematerialen moeten eenzelfde subsidie krijgen. Het is de energiebesparing door méér te isoleren die de overheid moet ondersteunen. De keuze van isolatiematerialen laat men beter over aan architecten en ingenieurs, niet aan politici.”