• 01/03/2012

Nieuwe website geeft vlotte toegang tot informatie over de Europese normen

CEN en CENELEC starten site die is bedoeld als startpunt voor wie dan ook zich wenst te informeren over, of deel wil nemen aan het europese normalisatiesysteem.

Trefwoorden: #cen, #cenelec, #normen, #website

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- De Europese Commissie voor Normalisatie (CEN) en de Europese Commissie voor Elektrotechnische Normalisatie (Cenelec) hebben hun krachten gebundeld om een nieuwe website te lanceren.

De nieuwe site Cencenelec.eu is complementair aan de bestaande CEN en CENELEC sites. Ze biedt een makkelijke toegang tot algemene informatie omtrent europese normen. De site is bedoeld als startpunt voor wie dan ook zich wenst te informeren over, of deel wil nemen aan het europese normalisatiesysteem.


(KV)(afbeelding wikipedia: verspreidingsgebied CEN)

ACHTERGROND
* CEN (Frans: Comité Européen de Normalisation, Engels: European Committee for Standardization) is een standaardiseringsorganisatie opgericht in 1961 door de nationale standaardiseringscomités in de Europese Economische Gemeenschap en de Europese Vrijhandels Associatie. De normen van het CEN staan bekend als EN-normen.

Tegenwoordig draagt CEN bij tot de doelstellingen van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte met vrijwillige technische standaarden (EN-standaarden) die vrijhandel, de veiligheid van werknemers en consumenten, interoperabiliteit van netwerken, milieubescherming, uitvoering van O&O-programma's en publieke bemiddeling promoten.

* CENELEC (Frans: Comité Européen de Normalisation Electrotechnique) is een standaardiseringcomité voor elektrotechnische standaarden.

CENELEC is verantwoordelijk voor Europese standaardisering in het domein van de elektrotechniek. Samen met ETSI (telecommunicatie) en CEN (andere technische domeinen) vormt CENELEC het Europese systeem voor technische standaarden.

CENELEC is opgericht in 1973. Daarvoor waren twee organisaties verantwoordelijk voor elektrotechnische standaarden: CENELCOM en CENEL. CENELEC is een Belgische VZW gevestigd in Brussel. De leden zijn de nationale elektrotechnische standardiseringcomités van de meeste Europese landen.