• 02/03/2012

Belgians in Space

LambdaX en Delphi Genetics, spin-offs van de ULB, nemen samen met UGent en firma Canberra deel aan een European Space Agency-project.

Trefwoorden: #amere, #esa

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- LambdaX, Delphi Genetics, Canberra en Universiteit Gent nemen deel aan een project dat tot doel heeft een bioreactor te construeren die is voorzien van een microscoop, die tot doel heeft de gevolgen van hoogenergetische straling op menselijke cellen na te gaan.

Het project draagt de naam AMERE (Autonomous Microscope for Examination of Radiation Effects).

Tijdens testen zouden levende cellen bijvoorbeeld op de maan worden gebracht, waar ze gedurende een langere periode blootgesteld worden aan kosmische straling, wat hen schade toebrengt. In dergelijke omstandigheden beginnen cellen spontaan zichzelf te herstellen. Dat fenomeen zal worden bestudeerd dankzij een microscoop die beelden beidt van hoge resolutie.

Het antwoord op de vraag in hoeverre cellen bestand zijn tegen kosmische straling en in welke mate ze in staat zijn zichzelf te herstellen, is van groot belang in het kader van toenemende activiteit van mensen in de ruimte, en voor bepaalde levenswetenschappen.


(KV) (foto Delphi genetics)