Veel vrouwen worden doctor, behalve bij ingenieurswetenschappen

Studeren 6/03/2012 10:51:29

Met een doctoraatsdiploma in ingenieurswetenschappen blijkt de overstap naar de R&D sector in de industrie relatief vlot.

Lees hieronder verder   
Verwant

UGent: ‹geen Vlaamse onderwijsmiddelen gebruikt voor Koreaanse campus›

UGent participeert aan Europese ‘Human Brain Project’

Onderzoek naar natuurlijke vervangers voor nitriet in vlees

Keuzevak ondernemen HoGent groot succes

Replica van oudste boot ter wereld komt naar België

43 percent van Vlamingen vindt ecologische voetafdruk 'niet problematisch'

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Praktische inleiding tot Fire Safety Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 9/11/2020 tot 23/03/2021

Bouwmanager - module People Management

Antwerpen

van 10/11/2020 tot 8/12/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 11/11/2020 tot 19/11/2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 13/11/2020 tot 27/11/2020

Keuze van de redactie

(30/10) IJzerpoeder als nieuwe CO2-vrije en circulaire industriële brandstof

(28/10) Winnaars Blue Innovation Awards 2020 bekend gemaakt

(27/10) Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

(26/10) Slimme verpakkingen voor slimme toepassingen - artikel

(22/10) Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

(21/10) Miljoenenproject North-C-Methanol in North Sea Port opgestart

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Als resultaat van toenemende investeringen in de kenniseconomie stijgt het aantal doctoraten in Vlaanderen al jarenlang. Aan de Universiteit Gent werd in het kalenderjaar 2011 voor de eerste maal de kaap van 500 nieuw uitgereikte doctorstitels overschreden.

Opvallend is dat de bijdrage van vrouwen tot het onderzoekspotentieel in Vlaanderen de voorbije jaren sterker is gegroeid dan bij hun mannelijke collega’s. 48% van de 502 nieuwe doctors blijken vrouwen te zijn.

Aan de meeste faculteiten van de UGent zijn vrouwelijke doctors nu zelfs in de meerderheid. Een opvallende uitzondering hierop is de faculteiten Ingenieurswetenschappen, met slechts 16% vrouwen onder de nieuwe doctoraathouders.

Internationale onderzoekers vinden hun weg naar de Vlaamse universiteiten niet zozeer op bachelor- en masterniveau, maar wel voor hun doctoraatsstudie. In vele labo’s is Engels immers de voertaal geworden. Van alle doctorstitels die in 2011 aan de Universiteit Gent werden uitgereikt, ging één op drie naar een onderzoeker uit het buitenland. In de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen was dat zelfs meer dan de helft.

Met een doctoraatsdiploma in ingenieurswetenschappen blijkt de overstap naar de R&D sector in de industrie relatief vlot; in veel andere sectoren kijken werkgevers wel eens wantrouwig naar de waarde van de onderzoekservaring die achter dit diploma schuilt.

Sinds de invoering van 5 Doctoral Schools aan de UGent in 2007 krijgen de doctorandi wel een uitgebreid opleidingspakket aangeboden waarin ze hun algemene vaardigheden (communicatie, projectmanagement, taalkennis, etc.) kunnen aanscherpen en waarin de jonge onderzoekers worden gecoacht om hun kritische en analytische skills ook buiten hun onderzoeksspecialisatie in te zetten. << (KV) (foto imperial College London: 2008 IET Young Woman Engineer of Year)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Agoria: “Via snelle relance 12.000 verloren technische jobs terugwinnen’

Uit een halfjaarlijkse conjunctuu­ranalyse blijkt dat er een forse toename van de werk­zaam­heids­graad in de technologie­sector was, maar dat de sector tegen 2022 12.000 minder mensen zal tellen.

Supercomputer LUMI midden 2021 operationeel

LUMI komt in het datacenter te staan van CSC in Kajaani, Finland. België is, na Finland, de belangrijkste partner, en verkrijgt zo een dubbele rekencapaciteit voor de komende 5 jaar.

Computer leert hoe rare deeltjesfysica eruit ziet

Zelflerende computers worden een belangrijk hulpmiddel in de speurtocht naar onbekende deeltjes en deeltjesprocessen, aldus het Nikhef en de Radboud Universiteit.

Subsidies voor efficiënt stoomgebruik - artikel

Wie energiebesparende maatregelen neemt, kan subsidies ontvangen. Zo ook wie de stoominstallatie efficiënter maakt, het stoomverbruik vermindert of stoom vervangt door warm water, ...

Familiebedrijf Remmert viert 75-jarig jubileum

Vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog richtte Friedrich Heinrich Remmert in 1945 zijn metaal­bewerkings­bedrijf op in het Duitse Löhne. De start van een succesverhaal zo blijkt.

Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

Imec ontwikkelt samen met UZ Leuven een baanbrekende SARS-CoV-2 test, waarbij in tegenstelling tot de huidige testmethoden, gebruik gemaakt zal worden van uitgeademde lucht.

Slimme verpakkingen voor slimme toepassingen - artikel

In de jaren negentig ontdekte de verpakkingsindustrie het Ei van Columbus. Sensoren openden de deur naar ‘slimme’ oplossingen. Anno 2020 blijven we toch enigszins op onze honger zitten.

Ondanks coronacrisis blijft farma- en chemiesector aanwerven

Met minstens 3.200 aanwervingen dit jaar en zo’n 1.000 openstaande vacatures blijft de farma- en chemiesector zelfs in tijden van corona toch heel wat joboppartuniteiten bieden.

WEG breidt W60-motorlijn uit

Motorfabrikant WEG heeft zijn assortiment W60-motoren uitgebreid. De driefasige inductiemotoren zijn de meest compacte modulaire motoren op de markt en zijn nu beschikbaar in bouwgrootten 335H/G en 400G/F. De nieuwe afmetingen zijn ideaal voor toepassingen als compressoren, pompen en ventilatoren en zijn ontwikkeld voor de IEC-markt.

Partners