• 06/03/2012

Veel vrouwen worden doctor, behalve bij ingenieurswetenschappen

Met een doctoraatsdiploma in ingenieurswetenschappen blijkt de overstap naar de R&D sector in de industrie relatief vlot.

Trefwoorden: #doctoraat, #doctoraatsdiploma, #ingenieurswetenschappen, #ugent

Lees verder

opleidingen

ENGINEERINGNET.BE -- Als resultaat van toenemende investeringen in de kenniseconomie stijgt het aantal doctoraten in Vlaanderen al jarenlang. Aan de Universiteit Gent werd in het kalenderjaar 2011 voor de eerste maal de kaap van 500 nieuw uitgereikte doctorstitels overschreden.

Opvallend is dat de bijdrage van vrouwen tot het onderzoekspotentieel in Vlaanderen de voorbije jaren sterker is gegroeid dan bij hun mannelijke collega’s. 48% van de 502 nieuwe doctors blijken vrouwen te zijn.

Aan de meeste faculteiten van de UGent zijn vrouwelijke doctors nu zelfs in de meerderheid. Een opvallende uitzondering hierop is de faculteiten Ingenieurswetenschappen, met slechts 16% vrouwen onder de nieuwe doctoraathouders.

Internationale onderzoekers vinden hun weg naar de Vlaamse universiteiten niet zozeer op bachelor- en masterniveau, maar wel voor hun doctoraatsstudie. In vele labo’s is Engels immers de voertaal geworden. Van alle doctorstitels die in 2011 aan de Universiteit Gent werden uitgereikt, ging één op drie naar een onderzoeker uit het buitenland. In de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen was dat zelfs meer dan de helft.

Met een doctoraatsdiploma in ingenieurswetenschappen blijkt de overstap naar de R&D sector in de industrie relatief vlot; in veel andere sectoren kijken werkgevers wel eens wantrouwig naar de waarde van de onderzoekservaring die achter dit diploma schuilt.

Sinds de invoering van 5 Doctoral Schools aan de UGent in 2007 krijgen de doctorandi wel een uitgebreid opleidingspakket aangeboden waarin ze hun algemene vaardigheden (communicatie, projectmanagement, taalkennis, etc.) kunnen aanscherpen en waarin de jonge onderzoekers worden gecoacht om hun kritische en analytische skills ook buiten hun onderzoeksspecialisatie in te zetten.


(KV) (foto imperial College London: 2008 IET Young Woman Engineer of Year)