• 13/03/2012
  • |     BB

Spacebel mag minisatelliet aan Vietnam leveren

Belgische Spacebel tekent contract met Vietnam Academy of Science and Technology voor levering kleine aardobservatiesatelliet.

Trefwoorden: #satelliet, #spacebel, #vietnam

Lees verder

research

( Foto: Spacebel )

ENGINEERINGNET.BE -- Tijdens een handelsmissie in maart 2012 tekende het Belgische Spacebel een contractueel voorakkoord met VAST, de ‘Vietnam Academy of Science and Technology’.

Het contract - dat al half 2011 werd toegekend - slaat op de levering van een kleine aardobservatiesatelliet die in 2017 de ruimte zal worden ingestuurd.

Met die 100% Belgische satelliet luisterend naar de naam VNREDSat-1b (Vietnam Natural Resources, Environment & Disaster Monitoring satellite), zal Vietnam zijn grondgebied en omgeving op een totaal onafhankelijke manier kunnen controleren.

Met een gewicht van 130 kg zal het ruimtetuigje een belangrijke rol spelen o.a. op het vlak van het beheer van natuurlijke rijkdommen (land- en bosbouw), de analyse van het broeikaseffect, detectie van vervuiling van de zeeën, beperking van de gevolgen van natuurrampen, enz.

Om dit project van méér dan 60 miljoen euro te verwezenlijken, steunt Spaceble op de expertise van een aantal Belgische partners: QinetiQ Space, AMOS, Deltatec, het Centre Spatial de Liège, en het VITO, die respectievelijk voor de bouw van de satelliet, het hyperspectrale instrument, de integratie en testen, en de gegevensverwerking verantwoordelijk zijn.

Voor Spacebel is het contract een opsteker. Dit eerste commerciële succes bevestigt naar verluidt ‘de vaardigheden van Spacebel op het vlak van mini-satellieten’.


ACHTERGROND
Spacebel is een Belgisch bedrijf opgericht in 1988, actief in de ruimtevaartsector en op het vlak van milieu & territoriaal beheer: on-board software voor satellieten en ruimtevoertuigen, satellietsimulatiesystemen, grondsystemen voor controle- en missiecentra, support & diensten voor geografische informatiesystemen, ontwerp van kleine aardobservatiesatellieten. Het telt 65 medewerkers in België en Frankrijk en was in 2011 goed voor een omzet van 8 miljoen euro.