Federaal Wetenschapsbeleid tevreden over IUAP-financiering

Onderzoek & Wetenschap 14/03/2012 13:20:19

Voorzitter Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid Philippe Mettens tevreden over engagement federale overheid voor ‘Interuniversitaire Attractiepolen’.

Lees hieronder verder   
Verwant

Federaal Wetenschapsbeleid tevreden over IUAP-financiering

Belspo tevreden over Belgische inbreng in Vega-ruimtevaartproject

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Interpack

Messe Düsseldorf

van 25/02/2021 tot 3/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Keuze van de redactie

(25/1) Deloitte opent nieuw duurzaam kantoor op West-Vlaamse innovatiecampus

(25/1) Pauwels Consulting heeft Nederlandse Javaspecialist overgenomen

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- De financiering van fase VII van de Interuniversitaire Attractiepolen (IUAP) komt niet in het gedrang.

BELSPO, het Federaal Wetenschapsbeleid, stelt in een communiqué ‘verheugd te constateren dat minister Paul Magnette de nodige budgettaire middelen heeft kunnen bekomen’.

Voorzitter van Federaal Wetenschapsbeleid Philippe Mettens: “De onderhandelingen hadden nochtans twijfels doen ontstaan over de financiering van deze fase, hoewel er reeds 82 voorstellen waren, die in de evaluatiefase door 300 experten zijn.”

De Interuniversitaire Attractiepolen willen netwerken ondersteunen die hun uitmuntendheid in fundamenteel onderzoek aantonen en die deel uitmaken van internationale netwerken.

Tot nu ging het om 44 netwerken, samengesteld 324 teams. 5.000 onderzoekers zijn hierbij betrokken waarvan 550 rechtstreeks gefinancierd door dit programma. Elk netwerk bestaat uit tenminste 4 partners uit het Noorden en het Zuiden van ons land.

Mettens: “Tal van Europese landen benijden ons deze netwerken. Sinds 1987, jaar waarin de IUAP werden opgericht, zijn deze inderdaad uitgegroeid tot een voorbeeld, op internationale en meer bepaald Europese schaal, van organisatie van fundamenteel onderzoek.”

De financiering laat de Belgische universiteiten en de federale wetenschappelijke instellingen toe om lopend onderzoek verder te zetten of nieuwe acties te ondernemen. << (BB) (foto: Clariant)

ACHTERGROND
Tegen alle verwachtingen had de Regering in lopende zaken, in juni 2011, het principe goedgekeurd van de lancering van fase VII van de Interuniversitaire attractiepolen (IUAP). Dit onderzoeksprogramma is het laatste dat aan onderzoekers uit het hele land de mogelijkheid biedt om samen te werken in alle wetenschapsgebieden. Het gaat bovendien om fundamenteel onderzoek. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Ontwikkeling zonnefolies voor ramen en zonnepanelen

TNO ontwikkelt met universiteiten en bedrijven functionele folies voor ramen en gebouwgeïntegreerde zonnepanelen, om 20% van het energieverbruik van gebouwen te besparen.

Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

Vanaf 1 februari zal Jan De Nul in opdracht van de Vlaamse Overheid, agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), zo’n 500.000 m³ zand op het strand van Raversijde aanbrengen.

Uniek resistentiegen tegen bladvlekkenziekte

Een internationaal consortium kan het resistente Stb16q-gen kloneren en succesvol in tarwe introduceren. Om zo de strijd aan te binden met de gevreesde schimmel Zymoseptoria tritici.

VIL IT-systemen leiden tot efficiëntere grenscontroles

In het project Digital Gateway2Governement werden systemen ontworpen voor gedigitaliseerde communicatie tussen de bedrijven en de overheidsdiensten die betrokken zijn bij de grenscontroles.

Groene waterstof moet energietransitie in Picardisch Wallonië versnellen

Luminus en het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA hebben een gezamenlijk project voorgesteld voor de ontwikkeling van vier groene waterstofstations in Picardisch Wallonië.

HTC-Enterprise als deel van de oplossing

HTC-Enterprise is een onderneming gegroeid uit de passie voor technologie en het ondernemerschap op zich. Het bedrijf biedt voor tal van bedrijven en sectoren een gepaste oplossing aan.

Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica

Slimme software (kunstmatige intelligentie) van de Leidse en Wageningse universiteit doorzocht genomen van bacteriën en vond 42 clusters DNA die coderen voor eiwitten met antibiotica-werking.

DEME voert onderhoudsbaggerwerken op Schelde op LNG uit

Een dual fuel sleephopperzuiger van DEME voert sinds kort de onderhoudsbaggerwerken uit op de Schelde. Tijdens deze werken vaart het schip op LNG, een primeur in Vlaanderen.

Vernieuwde VPLog-i-R stroomsensor met Modbus interface

VPInstruments, fabrikant en wereldwijde leverancier van instrumentatie en monitoringssystemen voor perslucht en gassen, biedt nu een vernieuwde versie van de bewezen VPLog-i stroomsensor met een Modbus interface. De VPLog-i-R is het enige type Rogowski stroomsensor met RS485 (Modbus RTU) uitgang. >>

Partners