Rolstoel met 132 wielen kan ook opzij rollen (+video)

Bedrijfsnieuws 29/03/2012 13:39:13

Een Japanse professor heeft zijn wel zeer bijzondere rolstoelproject onthuld. Dankzij een vernuftig wiel-in-wiel-systeem kan de rolstoel namelijk ook zijwaarts rollen of diagonaal rijden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Rolstoel met 132 wielen kan ook opzij rollen (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Practical training EN ISO 13849-1

Pilz Academy - Herentals

donderdag 26 november 2020

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Eerder deze maand werd de rolstoel voor het eerst getoond. Hij is de ‘Permoveh' (Personal Mobile Vehicle) gedoopt en is ontwikkeld aan de universiteit van Kyoto. Een filmpje van die demonstratie is onderaan dit artikel te zien.

De stoel werkt volgens een systeem waarbij er kleine wieltjes verspreid zitten over de gehele diameter van elk van de vier grote wielen.
132 wielen

Elk groot wiel heeft 32 kleine wieltjes. Deze 128 kleine wieltjes, rollers genaamd, staan haaks op de vier grotere wielen, wat maakt dat er ook zijwaartse bewegingen mogelijk zijn. Er is immers altijd wel een roller die de grond raakt.

De bestuurder van de rolstoel kan via een kastje met een hendeltje de rolstoel bedienen. Hij doet dit door simpelweg het hendeltje in de gewenste richting te bewegen. Als de bestuurder diagonaal wil rijden komen zowel de rollers als de grote wielen in beweging om voor het gewenste resultaat te zorgen.

De stoel is natuurlijk vooral handig om mee te manoeuvreren in krappe ruimtes. Iets wat met traditionele rolstoelen wel als een aardige hindernis valt te zien. Goed nieuws dus voor mensen die smachten om meer controle.

Minder goed nieuws is de prijs. De onlangs gedemonstreerde stoel kostte meer dan 27.000 euro om te vervaardigen. Masahuru Komori, assistent-professor in Kyoto en leider van het onderzoek, is zich zeer bewust van de prijsdrempel.

Het idee is dan ook om het onderzoek voort te zetten om deze prijs naar beneeden te krijgen en de stoel ook lichter en compacter te maken. Het streefbedrag is om de stoel voor 9000 euro te kunnen maken. Komori en zijn team hopen zo binnen drie tot vijf jaar een commercieel verkoopbaar model te hebben. << (GL) (bron en foto: Aandrijven & Besturen)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Predictive twins oplossing voor uitdagingen in de bouw

De bouw- en infrasector is bezig met grote vervangings- en renovatieprojecten, en circulair en energieneutraal bouwen. TNO stelt dat voorspellende digitale replica's hierbij kunnen helpen.

Proefproject: geluidsschermen met geïntegreerde zonnepanelen

Onderzoekers van Universiteit Hasselt en imec bouwen binnen de samenwerking van EnergyVille een 13 meter lange proefopstelling van geluidsschermen met geïntegreerde zonnecellen.

Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

Via dit platform kunnen drones ‘on demand’ missies uitvoeren voor zakelijke doeleinden: het zogenaamde '6th NeTWorK'. De partners zullen nu eerst commerciële en technische testen uitvoeren.

Concurrentievermogen van duurzame chemische industrie in EU stimuleren

Het INCITE-project demonstreert chemo-enzymatische processen op industriële schaal, om de kwaliteit en efficiëntie te verhogen in vergelijking met traditionele chemische synthese.

Gaia-X for Belgium gaat werken rond cloud en datastrategie

Tijdens de eerste pan-Europese GAIA-X-top werd ’Gaia-X for Belgium’ gelanceerd. Dit wordt een hub van het Europese Gaia-X project, dat werkt aan een cloud en datastrategie.

Belgische scale-up wint EIT Digital Challenge

20 deep tech scale-ups namen onlangs deel aan de online finale van de EIT Digital Challenge 2020. De vijf winnaars ontvingen o.a. een jaar lang ondersteuning door de EIT Digital Accelerator.

600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

POM West-Vlaanderen gaf groen licht voor de opstart van 25 innovatieve samenwerkingsprojecten tussen bedrijven en geeft hiermee een stevige boost aan innovatie bij West-Vlaamse bedrijven.

Siemens garandeert betrouwbare werking van brand­beveiligings­systemen

Brandveiligheid is een complexe materie, gebonden aan vele wetten en regels die niet altijd goed op elkaar afgestemd zijn. Siemens wil een rol spelen in het verbeteren en verduidelijken.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners