• 29/03/2012

Rolstoel met 132 wielen kan ook opzij rollen (+video)

Een Japanse professor heeft zijn wel zeer bijzondere rolstoelproject onthuld. Dankzij een vernuftig wiel-in-wiel-systeem kan de rolstoel namelijk ook zijwaarts rollen of diagonaal rijden.

Trefwoorden: #rolstoel, #wielen japan

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Eerder deze maand werd de rolstoel voor het eerst getoond. Hij is de ‘Permoveh' (Personal Mobile Vehicle) gedoopt en is ontwikkeld aan de universiteit van Kyoto. Een filmpje van die demonstratie is onderaan dit artikel te zien.

De stoel werkt volgens een systeem waarbij er kleine wieltjes verspreid zitten over de gehele diameter van elk van de vier grote wielen.
132 wielen

Elk groot wiel heeft 32 kleine wieltjes. Deze 128 kleine wieltjes, rollers genaamd, staan haaks op de vier grotere wielen, wat maakt dat er ook zijwaartse bewegingen mogelijk zijn. Er is immers altijd wel een roller die de grond raakt.

De bestuurder van de rolstoel kan via een kastje met een hendeltje de rolstoel bedienen. Hij doet dit door simpelweg het hendeltje in de gewenste richting te bewegen. Als de bestuurder diagonaal wil rijden komen zowel de rollers als de grote wielen in beweging om voor het gewenste resultaat te zorgen.

De stoel is natuurlijk vooral handig om mee te manoeuvreren in krappe ruimtes. Iets wat met traditionele rolstoelen wel als een aardige hindernis valt te zien. Goed nieuws dus voor mensen die smachten om meer controle.

Minder goed nieuws is de prijs. De onlangs gedemonstreerde stoel kostte meer dan 27.000 euro om te vervaardigen. Masahuru Komori, assistent-professor in Kyoto en leider van het onderzoek, is zich zeer bewust van de prijsdrempel.

Het idee is dan ook om het onderzoek voort te zetten om deze prijs naar beneeden te krijgen en de stoel ook lichter en compacter te maken. Het streefbedrag is om de stoel voor 9000 euro te kunnen maken. Komori en zijn team hopen zo binnen drie tot vijf jaar een commercieel verkoopbaar model te hebben.


(GL) (bron en foto: Aandrijven & Besturen)

Video: