Opladen elektrische auto’s nu in zeven Europese landen mogelijk

Bedrijfsnieuws 2/04/2012 10:34:19

Op 30 maart 2012 is het ‘Verdrag van Vaals’ ondertekend door organisaties uit zeven landen die daar de publieke infrastructuur voor het opladen van elektrische auto’s beheren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Opladen elektrische auto’s nu in zeven Europese landen mogelijk

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Practical training EN ISO 13849-1

Pilz Academy - Herentals

donderdag 26 november 2020

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET – De zeven, afkomstig uit Nederland, Duitsland, België, Luxemburg, Ierland, Portugal en Oostenrijk, werken gezamenlijk aan het eerste open Europese Clearing House voor elektrisch rijden.

Het ‘Verdrag van Vaals’ is een samenwerkingsovereenkomst tussen de Nederlandse stichting e-laad, het Duitse ladenetz.de, het Belgische Blue Corner, en het Luxemburgse Estonteco, het Oostenrijkse Vlotte, het Ierse ESB eCars en het Portugese Mobi.E op het gebied van ‘e-roaming’.

Onder de naam E-clearing.net hebben de partners een open European Clearing House System (eCHS) ontwikkeld waarmee het mogelijk wordt om onderling en dus internationaal gegevens uit te wisselen over het opladen van elektrische auto’s.

Hierdoor kan probleemloos grensoverschrijdend opgeladen worden en kunnen partners gemakkelijk de kosten onderling verrekenen over de grenzen heen.

Het werkt niet alleen als er zoals nu, gratis wordt opgeladen, maar ook als rekeningen uitgewisseld moeten gaan worden.

Het IT-systeem is gebaseerd op een open standaard, het Open Clearing House Protocol (OCHP) waarmee automatische uitwisseling van data mogelijk wordt.

Daarnaast is het voor andere landen en organisaties gemakkelijk om aan te sluiten. Zo ontstaat een open Europese standaard en wordt opladen over de grens net zo gemakkelijk als in eigen land. Te vergelijken met pinnen of bellen in het buitenland.

De ondertekenaars roepen ook anderen op zich aan te sluiten bij de samenwerking.<< (BB) (foto: Marcel Van Hoorn)

ACHTERGROND
Elk van de zeven aanbieders is bereid zijn oplaadpunten open te stellen voor klanten van een andere service provider. Zo kan de e-rijder overal opladen. Dat geldt binnen een land maar ook over de grenzen heen. Op dit moment is het opladen op publieke laadpunten in de verschillende landen nog gratis maar dit zal niet altijd zo blijven. En dan is er dus meer nodig dan alleen toegang tot elkaars laadpunten. Dan moeten ook gegevens uitgewisseld worden over gebruik zodat de juiste rekeningen verstuurd kunnen worden. Zo gaat dat ook bij bellen over de grens of pinnen in het buitenland. De betalingen zullen gebaseerd zijn op gegevens die te maken hebben met de laadtransactie zoals tijdsduur, aantal afgenomen kilowatturen, de gebruiker (via het pasje), et cetera. Deze data moeten op een eenvoudige, geautomatiseerde wijze uitgewisseld kunnen worden. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Proefproject: geluidsschermen met geïntegreerde zonnepanelen

Onderzoekers van Universiteit Hasselt en imec bouwen binnen de samenwerking van EnergyVille een 13 meter lange proefopstelling van geluidsschermen met geïntegreerde zonnecellen.

Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

Via dit platform kunnen drones ‘on demand’ missies uitvoeren voor zakelijke doeleinden: het zogenaamde '6th NeTWorK'. De partners zullen nu eerst commerciële en technische testen uitvoeren.

Concurrentievermogen van duurzame chemische industrie in EU stimuleren

Het INCITE-project demonstreert chemo-enzymatische processen op industriële schaal, om de kwaliteit en efficiëntie te verhogen in vergelijking met traditionele chemische synthese.

Gaia-X for Belgium gaat werken rond cloud en datastrategie

Tijdens de eerste pan-Europese GAIA-X-top werd ’Gaia-X for Belgium’ gelanceerd. Dit wordt een hub van het Europese Gaia-X project, dat werkt aan een cloud en datastrategie.

Belgische scale-up wint EIT Digital Challenge

20 deep tech scale-ups namen onlangs deel aan de online finale van de EIT Digital Challenge 2020. De vijf winnaars ontvingen o.a. een jaar lang ondersteuning door de EIT Digital Accelerator.

600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

POM West-Vlaanderen gaf groen licht voor de opstart van 25 innovatieve samenwerkingsprojecten tussen bedrijven en geeft hiermee een stevige boost aan innovatie bij West-Vlaamse bedrijven.

Siemens garandeert betrouwbare werking van brand­beveiligings­systemen

Brandveiligheid is een complexe materie, gebonden aan vele wetten en regels die niet altijd goed op elkaar afgestemd zijn. Siemens wil een rol spelen in het verbeteren en verduidelijken.

Nieuwe satelliet moet stijging zeespiegel in kaart te brengen

ESA lanceert op 21 november haar nieuwste aardobservatiesatelliet, de Sentinel-6 Michael Freilich. Deze satelliet is van cruciaal belang voor het wereldwijde onderzoek naar klimaatverandering.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners