Essenscia promoot Belgische chemie en farma in Japan

Economie 11/06/2012 10:29:36

Onlangs vertrok de Belgische Economische Missie onder leiding van Prins Filip naar Japan. Sectoren die tijdens de missie uitgebreid aan bod komen, zijn de life sciences, farma en chemie.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe voorzitter voor essenscia Brussel

Emulco en BASF winnaars van eerste essenscia Innovation Award - artikel

Ir Frank Coenen volgt Wouter De Geest op als voorzitter van essenscia

Essenscia herlanceert High Level Group Chemie en Life Sciences

Inschrijvingen chemische procestechnieken verdrievoudigen in vijf jaar

Essenscia promoot Belgische chemie en farma in Japan

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Ruim 60% van de totale Belgische uitvoer naar Japan zijn producten uit de chemie en farma. De uitvoer van de sector naar Japan groeit jaarlijks met gemiddeld 7% en verdubbelde het voorbije decennium tot 2,06 miljard euro.

essenscia, de federatie van de chemische industrie en life sciences, neemt samen met een 15-tal leden-bedrijven deel aan deze economische missie.

De federatie organiseert in samenwerking met Flanders Investment & Trade (FIT) een investeringslunch voor Japanse chemiebedrijven. In Tokyo en Osaka, de twee steden die de missie aandoet, opent essenscia twee druk bijgewoonde life sciences seminaries.

Verder staan er ontmoetingen op de agenda met het Japanse PMDA (Pharmaceuticals and Medical Devices Agency) en verschillende ministers en bedrijven. Een aantal Belgische farmabedrijven maakt in Japan ook nieuwe investeringen of samenwerkingsverbanden bekend.

In 2011 voerden de bedrijven uit de chemie, kunststoffen en life sciences voor 2,06 miljard euro producten uit naar Japan.

De invoer van chemische producten uit Japan bedroeg 1,34 miljard euro, waardoor de handelsbalans met Japan een positief saldo van 715 miljoen euro vertoont. Op 10 jaar tijd verdubbelde de export naar de Aziatische archipel.

Vooral geneesmiddelen en vaccins kenden een exponentiële exportgroei: van 271 miljoen euro in 2001 tot 1,14 miljard euro in 2011.

Bovendien heeft België een aantal belangrijke Japanse investeringen in chemie en farma kunnen aantrekken.

Het gaat over Sumitomo Chemical, Asahi Kasei, Tosoh, Taiyo Nippon Sanso, Kaneka, Kuraray, JSR, Nippon Shokubai, Ajinomoto Omnichem en GC Corporation.

Het overgrote deel van deze ondernemingen behoort tot de top 100 van chemiebedrijven in de wereld.

Samen met FIT, het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten, wil essenscia tijdens de investeringslunch in Tokyo potentiële investeerders overtuigen van de troeven van de chemiecluster in ons land.

Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia, legt uit met welke argumenten de federatie naar Japan trekt: “De chemiecluster in onze regio is en blijft veruit de grootste in Europa met een sterk geïntegreerde en gediversifieerde waardeketen van grondstoffen tot eindproducten."

"De clustering van bedrijven zorgt er ook voor dat onze chemische industrie tot de meest energie-efficiënte van de wereld behoort. België bevindt zich in het hart van het West-Europese pijpleidingennetwerk wat een veilige, snelle en milieuvriendelijke logistieke keten verzekert."

"Onze knowhow en kennis is van wereldklasse en ondernemingen in de sector investeren fors in product- en procesinnovatie gericht op duurzame chemie. De oprichting van de competentiepool FISCH(*) zal deze transformatie naar duurzame chemie nog versterken.”

Naast deze sterke industriële troeven, kan België uitpakken met een aantal interessante fiscale incentives zoals de 75% lastenverlaging voor onderzoekers, de 80% belastingaftrek voor inkomsten uit patenten en de notionele intrestaftrek.

Deze maatregelen zijn cruciaal voor de competitiviteit van de chemische en farmaceutische industrie in ons land en hebben de voorbije jaren aanzienlijke investeringen aangetrokken en de tewerkstelling op peil gehouden.

Ook op het vlak van farma kan ons land een indrukwekkend track record voorleggen. België is de bakermat van verschillende wereldcentra voor onderzoek en ontwikkeling in de biofarmaceutische industrie.

Geneesmiddelen en vaccins voor de belangrijkste mondiale pandemieën (HIV/Aids, tuberculose en malaria) werden in Belgische laboratoria ontwikkeld. In België is het grootst aantal geneesmiddelen per capita in ontwikkeling.

Wereldspelers in de farma investeerden de voorbije jaren honderden miljoenen euro. Bovendien heeft België een netwerk van meer dan 200 kleine en middelgrote life sciences bedrijven die gespecialiseerd zijn in biofarmaceutisch onderzoek.

Verschillende Belgische farmabedrijven maken in aanwezigheid van Prins Filip nieuwe investeringen of samenwerkingsverbanden bekend. Janssen Pharmaceutica opent een nieuwe productieplant, UCB opent in Tokyo haar nieuw Japans hoofdkwartier en GSK Biologicals ondertekent een joint venture met Daiichi Sankyo Pharmaceutical. << (GL) (foto: Belgian Foreign Trade Agency)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

Corona versnelt doodsstrijd van Photokina

Na het afblazen van de 2020-editie van ’s werelds belangrijkste fotografiebeurs Photokina zou Koelnmesse GmbH de volgende editie in mei 2022 houden. Eind vorige week kwam het genadeschot.

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Daikin Europe kiest voor Gent als nieuwe locatie voor het EMEA Development Center (EDC), omdat de huidige vestigingen in Oostende en Gent stilaan uit hun voegen barsten.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners