• 11/06/2012

Essenscia promoot Belgische chemie en farma in Japan

Onlangs vertrok de Belgische Economische Missie onder leiding van Prins Filip naar Japan. Sectoren die tijdens de missie uitgebreid aan bod komen, zijn de life sciences, farma en chemie.

Trefwoorden: #essenscia, #handelsmissie, #Japan

Lees verder

Nieuws

( Foto: Belgian Foreign Trade Agency )

ENGINEERINGNET.BE -- Ruim 60% van de totale Belgische uitvoer naar Japan zijn producten uit de chemie en farma. De uitvoer van de sector naar Japan groeit jaarlijks met gemiddeld 7% en verdubbelde het voorbije decennium tot 2,06 miljard euro.

essenscia, de federatie van de chemische industrie en life sciences, neemt samen met een 15-tal leden-bedrijven deel aan deze economische missie.

De federatie organiseert in samenwerking met Flanders Investment & Trade (FIT) een investeringslunch voor Japanse chemiebedrijven. In Tokyo en Osaka, de twee steden die de missie aandoet, opent essenscia twee druk bijgewoonde life sciences seminaries.

Verder staan er ontmoetingen op de agenda met het Japanse PMDA (Pharmaceuticals and Medical Devices Agency) en verschillende ministers en bedrijven. Een aantal Belgische farmabedrijven maakt in Japan ook nieuwe investeringen of samenwerkingsverbanden bekend.

In 2011 voerden de bedrijven uit de chemie, kunststoffen en life sciences voor 2,06 miljard euro producten uit naar Japan.

De invoer van chemische producten uit Japan bedroeg 1,34 miljard euro, waardoor de handelsbalans met Japan een positief saldo van 715 miljoen euro vertoont. Op 10 jaar tijd verdubbelde de export naar de Aziatische archipel.

Vooral geneesmiddelen en vaccins kenden een exponentiële exportgroei: van 271 miljoen euro in 2001 tot 1,14 miljard euro in 2011.

Bovendien heeft België een aantal belangrijke Japanse investeringen in chemie en farma kunnen aantrekken.

Het gaat over Sumitomo Chemical, Asahi Kasei, Tosoh, Taiyo Nippon Sanso, Kaneka, Kuraray, JSR, Nippon Shokubai, Ajinomoto Omnichem en GC Corporation.

Het overgrote deel van deze ondernemingen behoort tot de top 100 van chemiebedrijven in de wereld.

Samen met FIT, het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten, wil essenscia tijdens de investeringslunch in Tokyo potentiële investeerders overtuigen van de troeven van de chemiecluster in ons land.

Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia, legt uit met welke argumenten de federatie naar Japan trekt: “De chemiecluster in onze regio is en blijft veruit de grootste in Europa met een sterk geïntegreerde en gediversifieerde waardeketen van grondstoffen tot eindproducten."

"De clustering van bedrijven zorgt er ook voor dat onze chemische industrie tot de meest energie-efficiënte van de wereld behoort. België bevindt zich in het hart van het West-Europese pijpleidingennetwerk wat een veilige, snelle en milieuvriendelijke logistieke keten verzekert."

"Onze knowhow en kennis is van wereldklasse en ondernemingen in de sector investeren fors in product- en procesinnovatie gericht op duurzame chemie. De oprichting van de competentiepool FISCH(*) zal deze transformatie naar duurzame chemie nog versterken.”

Naast deze sterke industriële troeven, kan België uitpakken met een aantal interessante fiscale incentives zoals de 75% lastenverlaging voor onderzoekers, de 80% belastingaftrek voor inkomsten uit patenten en de notionele intrestaftrek.

Deze maatregelen zijn cruciaal voor de competitiviteit van de chemische en farmaceutische industrie in ons land en hebben de voorbije jaren aanzienlijke investeringen aangetrokken en de tewerkstelling op peil gehouden.

Ook op het vlak van farma kan ons land een indrukwekkend track record voorleggen. België is de bakermat van verschillende wereldcentra voor onderzoek en ontwikkeling in de biofarmaceutische industrie.

Geneesmiddelen en vaccins voor de belangrijkste mondiale pandemieën (HIV/Aids, tuberculose en malaria) werden in Belgische laboratoria ontwikkeld. In België is het grootst aantal geneesmiddelen per capita in ontwikkeling.

Wereldspelers in de farma investeerden de voorbije jaren honderden miljoenen euro. Bovendien heeft België een netwerk van meer dan 200 kleine en middelgrote life sciences bedrijven die gespecialiseerd zijn in biofarmaceutisch onderzoek.

Verschillende Belgische farmabedrijven maken in aanwezigheid van Prins Filip nieuwe investeringen of samenwerkingsverbanden bekend. Janssen Pharmaceutica opent een nieuwe productieplant, UCB opent in Tokyo haar nieuw Japans hoofdkwartier en GSK Biologicals ondertekent een joint venture met Daiichi Sankyo Pharmaceutical.


(GL)