UGent-wetenschappers ontdekken hoe immuunsysteem inactief gemaakt wordt

Onderzoek & Wetenschap 20/08/2012 14:18:27

Wetenschappers van de UGent brengen in beeld hoe virussen een bepaald eiwit dat belangrijk is voor de menselijke immuniteit, kunnen uitschakelen.

Lees hieronder verder   
Verwant

UGent: ‹geen Vlaamse onderwijsmiddelen gebruikt voor Koreaanse campus›

UGent participeert aan Europese ‘Human Brain Project’

Onderzoek naar natuurlijke vervangers voor nitriet in vlees

Keuzevak ondernemen HoGent groot succes

Replica van oudste boot ter wereld komt naar België

43 percent van Vlamingen vindt ecologische voetafdruk 'niet problematisch'

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Hannover Messe

Hannover

van 12/04/2021 tot 16/04/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- De ultragedetailleerde beelden tonen de strategie die het Epstein-Barr-virus (EBV) daarbij hanteert. EBV veroorzaakt klierkoorts, maar wordt ook gerelateerd aan bepaalde vormen van kanker.

De ontdekking toont aan hoe creatief virussen het menselijk immuunsysteem kunnen omzeilen en biedt de mogelijkheid om die inzichten voor therapeutische doeleinden te gebruiken. De studie werd gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Nature Structural & Molecular Biology.

Het meest grensverleggende aspect van dit onderzoek is de ontdekking van het unieke mechanisme waarmee een menselijke eiwit cytokine, dat de immuniteit regelt, inactief wordt gemaakt door een viraal eiwit.

De 3D-beelden van de interactie tussen de beide eiwitten tonen hoe het virale eiwit BARF1 het menselijke cytokine (CSF-1) vangt en in een toestand dwingt die de normale biologische functie van CSF-1 inactiveert.

Ook het moleculaire mechanisme hierachter werd gedetailleerd in beeld gebracht: het gaat om beelden op atomaire resolutie - tot op een schaal van minder dan een miljoenste van een millimeter.

De wetenschappers gingen interdisciplinair te werk en benaderden de kwestie vanuit de vakgebieden structurele biologie, biofysica, biochemie, moleculaire en cellulaire biologie.

Het Epstein-Barr-virus (EBV) veroorzaakt wereldwijd ongeneeslijke infecties bij 90-95% van de besmette bevolking. Het virus past dus blijkbaar een zeer efficiënt strategie toe om te ontsnappen aan het menselijke immuunsysteem. EBV verwekt klierkoorts, lymfatische kwaadaardige tumoren zoals Burkitt en Hodgkin lymfomen) en kankergezwellen in de maag, neus en keel.

Opvallend is dat bij bepaalde neus-, keel- en maagkankers, waarmee EBV-besmetting sterk geassocieerd is, massaal het virale eiwit BARF1 uitgescheiden wordt. De ontdekking dat BARF1 een bindend eiwit is voor het eiwit hCSF-1, dat essentieel is voor de aangeboren en verworven immuniteit tegen virale en bacteriële infecties en kanker, legde de link naar de rol die BARF mogelijk speelt op het vlak van immuniteit. Maar bijna 20 jaar lang bleef onduidelijk hoe BARF1 het CSF-1 afzondert en uitschakelt.

De studie wordt gefinancierd door het FWO en Europese synchrotron straling faciliteiten, het Swiss Light Source (Villigen, Zwitserland), de ESRF (Grenoble, Frankrijk) en DESY-EMBL (Hamburg, Duitsland). Het werk werd uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksteams aan de Universiteit Gent, uit de EMBL in Grenoble en de EMBL in Hamburg. << (BB) (foto: UGent)

ACHTERGROND
Virussen evolueerden samen met de zoogdieren die hun gastheer zijn. Daarvoor ontwikkelen de virussen geavanceerde interacties met bepaalde eiwitten van de gastheer, waardoor de virussen niet langer ontdekt en geëlimineerd kunnen worden door het immuunsysteem. Een voorbeeld hiervan is de aanmaak van virale eiwitten die de activiteit van cytokines en chemokines van de gastheer neutraliseren. Die cytokines en chemokines dirigeren de cellen van het immuunsysteem naar de plaats waar een infectie is opgedoken en lokken er een geschikte immuunrespons uit. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Naams ziekenhuis verbetert energieprestaties met 15,5%

Het Naams ziekenhuis CHR Sambre et Meuse heeft in samenwerking met ENGIE en RenoWatt werken uitgevoerd, die het energieverbruik van het ziekenhuis aanzienlijk reduceerden.

SCK CEN en UGent onderzoeken wondgenezing met ‘Hyper­zwaarte­kracht­kuur’

In september zullen ‘gestresseerde en gewonde huidcellen’ een ‘hyper­zwaarte­kracht­kuur’ in de Large Diameter Centrifuge van ESA in het Nederlandse Noordwijk getest worden.

Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

Uit onderzoek van UTwente blijkt dat krachtige luchtstromingen in de lagere atmosfeer, de zogenaamde ‘low-level jets’, de prestaties van windmolenparken kunnen verbeteren.

VLIZ North Sea Award 2020 gewonnen door Camille Gaulier

Camille Gaulier, PhD aan de VUB-onderzoeksgroep AMGC en Université de Lille, won deze award voor haar Innovatieve toolbox om metaalverontreiniging aan Belgische kust te meten.

Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

Feronyl sloot met vliegtuigbouwer Lockheed Martin een meerjarencontract voor O&O van hittebestendige materialen voor toepassingen in straalmotoren en hypersonische toestellen.

Peter Leijnen: ”Puur techniek” - topingenieur

Vorige kerst ving de innoverende elektromotorenbouwer Magnax uit Deinze 16 miljoen euro om te groeien in automotive. Wij spraken met Peter Leijnen (48), oprichter en CTO van Magnax.

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

SUSiEtec voor holistische benadering digitale transformatie

Kontron SUSiEtec introduceert holistische digitaliserings­oplossingen, waardoor machinebouwers, systeemintegratoren en fabrikanten hun digitale transformatie­doelstellingen sneller kunnen bereiken. Het portfolio biedt eenvoudige toegang tot nodige IoT/embedded computer­hardware, softwaretools en software­ontwikkelings­omgeving. >>

Partners