Prof. L. Pintelon: 'Ik benchmark, jij benchmarkt, ... wij benchmarken, ...'

Columns & Blogs 3/05/2012 11:55:12

De laatste tijd krijg ik veel vragen in de trant van ‘hoeveel mag dat onderhoudscontract ons nu kosten?’ of ‘hoe weten we dat ons onderhoudsbudget geoptimaliseerd is?’ Pertinente vragen, dat wel, maar moeilijk, aartsmoeilijk....

Lees hieronder verder   
Verwant

Risico-analyse, niet zonder risico - column

Prof. L. Pintelon: «De commerciële opleidingsrollercoaster» - column

Nieuw project streeft naar meer automatisatie in voedingsindustrie

Eredoctoraat biomedische signaalbewerking voor professor KULeuven

Nieuwe methode om poreuze materialen te ontwikkelen

België zet stap richting materialen voor vernietiging van stikstofoxiden

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Practical training EN ISO 13849-1

Pilz Academy - Herentals

donderdag 26 november 2020

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

Elke business professional heeft behoefte aan bevestiging, dat het goed gaat of net dat een verandering goed zou zijn. Professionele websites lijken momenteel weer gebeten te zijn door het benchmark-virus. De crisis zal daar wel voor iets tussenzitten. In dergelijke omstandigheden kun je je geen fouten permitteren.

Elke beslissing moet raak zijn. Wat er gebeurt binnen en buiten het eigen bedrijf is van ‘belangrijk’ nu ‘essentieel-existentieel’ geworden. Het toeval wordt zoveel mogelijk kansloos gemaakt. In deze context is benchmarking een krachtig wapen. Benchmarking helpt om een inschatting te maken van de eigen prestaties in vergelijking met anderen. Boeiend en leerzaam. Benchmarking is dus een zegen, maar kan ook een gevaarlijke vloek zijn.

Een stuk vloek heeft te maken met de input, de data. Elke benchmarkingstudie staat of valt met de accuraatheid en relevantie van het cijfermateriaal. Maar waar halen we de cijfers? En zijn die cijfers wel betrouwbaar? Ieder die al eens aan een benchmarkingoefening heeft meegedaan, weet hoe precair de data-kwestie is.

Er is een terughoudenheid in het delen van cijfers met derden, zeker als die derden directe concurrenten zijn. Het dataprobleem gaat verder: hoe kunnen wij er zeker van zijn dat onze ‘onderhoudskost’ precies dezelfde kostenposten dekt als bij de anderen in de benchmarkingoefening?

Het dataprobleem gaat jammer genoeg nog verder: zijn de data die opgevraagd worden wel ter beschikking? Er zijn maar weinig benchmarkstudies waar alle deelnemers alle opgevraagde cijfers zonder extra inspanningen uit hun computersysteem kunnen toveren.

Een ander stuk vloek gaat om de output, het gebruik van de benchmarkingresultaten. Het eerste gevaar slaat op het gebruik ervan als performantietargets. Vooral onervaren onderhoudsmanagers vallen nogal eens te prooi aan dit gevaar. Er wordt dan bv. zo sterk gefocust op kostreductie dat kwaliteit en duurzaamheid van het onderhoud uit het oog verloren wordt. Benchmarking kan helpen het heruitvinden van het wiel te voorkomen, maar hier loert er een tweede gevaar, het cut&paste gevaar. Het kan erg waardevol zijn om buiten de eigen organisatiegrenzen te kijken en te leren: best practices ontdekken en inzicht verwerven in waarom iets werkt in de eigen organisatie en niet bij anderen of omgekeerd.

Het blindelings kopiëren (cut&paste) van wat anderen doen is echter géén goed idee. Factoren als locatie en specifieke business context bepalen mee wat ‘ideale’ onderhoudspraktijken zijn. De sector ook een rol: een autofabriek zal allicht het meest leren van een andere autofabriek en een ziekenhuis van een ander ziekenhuis. Dat neemt niet weg dat een ziekenhuis niets kan leren van een autofabriek en omgekeerd: out-of-the-box thinking dus.

Industrieel toerisme is een ander reëel gevaar. Vooral bij webgebaseerde benchmarkingstudies, waarbij ‘iedereen’ kan deelnemen, loert dit gevaar. Industrieel toerisme ontstaat wanneer bedrijven die er eigenlijk nog niet echt klaar voor zijn, deelnemen aan benchmarkingstudies.

Het gaat om bedrijven zonder voldoend uitgewerkte onderhoudsstrategie. Ook hun software is nog niet rijp om het cijfermateriaal voor de benchmarking op te hoesten. Dus vult het bedrijf in kwestie ruwe schattingen in.

Het gaat niet om gefundeerde schattingen (‘educated guesses’), maar wel om gissingen (‘guessestimates’). De benchmarkingcijfers verliezen zo een flink stuk van hun waarde voor de andere deelnemers. Het bedrijf zelf allicht schade zal lijden door één van de eerder genoemde gevaren.

Ik zou willen afsluiten met een citaat van Albert Einstein, ideaal voor een column over vergelijken en benchmarken: ‘A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy? <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Predictive twins oplossing voor uitdagingen in de bouw

De bouw- en infrasector is bezig met grote vervangings- en renovatieprojecten, en circulair en energieneutraal bouwen. TNO stelt dat voorspellende digitale replica's hierbij kunnen helpen.

Proefproject: geluidsschermen met geïntegreerde zonnepanelen

Onderzoekers van Universiteit Hasselt en imec bouwen binnen de samenwerking van EnergyVille een 13 meter lange proefopstelling van geluidsschermen met geïntegreerde zonnecellen.

Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

Via dit platform kunnen drones ‘on demand’ missies uitvoeren voor zakelijke doeleinden: het zogenaamde '6th NeTWorK'. De partners zullen nu eerst commerciële en technische testen uitvoeren.

Concurrentievermogen van duurzame chemische industrie in EU stimuleren

Het INCITE-project demonstreert chemo-enzymatische processen op industriële schaal, om de kwaliteit en efficiëntie te verhogen in vergelijking met traditionele chemische synthese.

Gaia-X for Belgium gaat werken rond cloud en datastrategie

Tijdens de eerste pan-Europese GAIA-X-top werd ’Gaia-X for Belgium’ gelanceerd. Dit wordt een hub van het Europese Gaia-X project, dat werkt aan een cloud en datastrategie.

Belgische scale-up wint EIT Digital Challenge

20 deep tech scale-ups namen onlangs deel aan de online finale van de EIT Digital Challenge 2020. De vijf winnaars ontvingen o.a. een jaar lang ondersteuning door de EIT Digital Accelerator.

600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

POM West-Vlaanderen gaf groen licht voor de opstart van 25 innovatieve samenwerkingsprojecten tussen bedrijven en geeft hiermee een stevige boost aan innovatie bij West-Vlaamse bedrijven.

Siemens garandeert betrouwbare werking van brand­beveiligings­systemen

Brandveiligheid is een complexe materie, gebonden aan vele wetten en regels die niet altijd goed op elkaar afgestemd zijn. Siemens wil een rol spelen in het verbeteren en verduidelijken.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners