Inschrijvingen chemische procestechnieken verdrievoudigen in vijf jaar

Human Resource & Werk 4/09/2012 13:36:16

Essenscia: 'Studierichtingen die rechtstreeks leiden tot technische jobs in de chemiesector zitten in de lift': Of: 93 inschrijvingen in 2012 voor 16.000 vacatures de komende tien jaar.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe voorzitter voor essenscia Brussel

Emulco en BASF winnaars van eerste essenscia Innovation Award - artikel

Ir Frank Coenen volgt Wouter De Geest op als voorzitter van essenscia

Essenscia herlanceert High Level Group Chemie en Life Sciences

Inschrijvingen chemische procestechnieken verdrievoudigen in vijf jaar

Essenscia promoot Belgische chemie en farma in Japan

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(3/12) Colruyt Group bouwt één van de grootste krattenwas-installaties van Europa

(2/12) 25% minder faillissementen enkel dankzij steunmaatregelen

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Opleidingen die rechtstreeks leiden tot technische jobs in de chemiesector zijn erg in trek. Uit een rondvraag van essenscia vlaanderen, de federatie van de chemische industrie en life sciences blijkt dat de inschrijvingen leerlingen in de Se-n-Se-opleiding (secundair-na-secundair) chemische procestechnieken in vijf jaar verdriedubbelde. Zo waren in 2004 slechts 31 leerlingen, voor het huidige schooljaar zijn dat er al(!) 93.

Vergeleken met 2011 is dat een stijging met 15%. De richting chemische procestechnieken biedt rechtstreeks toegang tot de job van procesoperator in de chemiesector. Dat is samen met meet- en regeltechnici op dit ogenblik het één van de grootste knelpuntberoepen.

Maar het blijft dweilen met de kraan open: het komende decennium heeft de sector naar verluidt alleen al in Vlaanderen ruim 16.000 vacatures in te vullen omwille van de sterk toegenomen vergrijzing. Daar wegen enkele tientallen inschrijvingen hoegenaamd niet tegen op.

Daarom roept de federatie, net als minister-president Kris Peeters enkele weken geleden, 'jongeren die nog geen keuze hebben gemaakt op om in de komende weken de stap naar technische en wetenschappelijke studies te zetten'.

Frans Dieryck, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen: “De eerste resultaten van de sensibiliseringsacties naar het onderwijs beginnen hun vruchten af te werpen. Toch maakt één zwaluw de lente niet en is ook de komende jaren een continue verhoogde instroom een absolute noodzaak".

Ook de voorlopige inschrijvingscijfers aan het Vlaamse hoger onderwijs bevestigen de stijgende tendens van technische en wetenschappelijke studierichtingen. << (BB) (foto: Foxboro)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Cryomodules ontwikkeld voor onderzoeksreactor MYRRHA

MYRRHA werkt alleen bij een temperatuur van 2 Kelvin, waar cryomodules voor zorgen. Het Franse bedrijf SDMS, La Chaudronnerie Blanche ontwikkelde hiervoor recent een protoype.

Vlaamse cleantech knowhow helpt Chinese economie bij verduurzaming

De focus van China om zijn steden en industrie duurzamer te maken, biedt kansen voor onze Vlaamse cleantechsector, die heel wat knowhow en innovatieve technologie herbergt.

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners