• 04/09/2012
  • |     BB

Inschrijvingen chemische procestechnieken verdrievoudigen in vijf jaar

Essenscia: 'Studierichtingen die rechtstreeks leiden tot technische jobs in de chemiesector zitten in de lift': Of: 93 inschrijvingen in 2012 voor 16.000 vacatures de komende tien jaar.

Trefwoorden: #chmei, #essenscia, #job, #onderwijs, #procesoperator, #regeltechnieker, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: Foxboro )

ENGINEERINGNET.BE -- Opleidingen die rechtstreeks leiden tot technische jobs in de chemiesector zijn erg in trek. Uit een rondvraag van essenscia vlaanderen, de federatie van de chemische industrie en life sciences blijkt dat de inschrijvingen leerlingen in de Se-n-Se-opleiding (secundair-na-secundair) chemische procestechnieken in vijf jaar verdriedubbelde. Zo waren in 2004 slechts 31 leerlingen, voor het huidige schooljaar zijn dat er al(!) 93.

Vergeleken met 2011 is dat een stijging met 15%. De richting chemische procestechnieken biedt rechtstreeks toegang tot de job van procesoperator in de chemiesector. Dat is samen met meet- en regeltechnici op dit ogenblik het één van de grootste knelpuntberoepen.

Maar het blijft dweilen met de kraan open: het komende decennium heeft de sector naar verluidt alleen al in Vlaanderen ruim 16.000 vacatures in te vullen omwille van de sterk toegenomen vergrijzing. Daar wegen enkele tientallen inschrijvingen hoegenaamd niet tegen op.

Daarom roept de federatie, net als minister-president Kris Peeters enkele weken geleden, 'jongeren die nog geen keuze hebben gemaakt op om in de komende weken de stap naar technische en wetenschappelijke studies te zetten'.

Frans Dieryck, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen: “De eerste resultaten van de sensibiliseringsacties naar het onderwijs beginnen hun vruchten af te werpen. Toch maakt één zwaluw de lente niet en is ook de komende jaren een continue verhoogde instroom een absolute noodzaak".

Ook de voorlopige inschrijvingscijfers aan het Vlaamse hoger onderwijs bevestigen de stijgende tendens van technische en wetenschappelijke studierichtingen.