• 11/09/2012
  • |     BB

ERC Starting Grants: 800 miljoen euro voor 536 veelbelovende onderzoekers

De European Research Council geeft 536 beloftevolle Europese topresearchers - waaronder 18 Belgen - een zogenaamde 'Starters Grant'. Budget: 800 miljoen euro.

Trefwoorden: #erc, #European Research Council, #Geoghegan-Quinn, #Nowotny, #starters grant

Lees verder

research

( Foto: ERC )

ENGINEERINGNET.BE -- De 'European Research Council' wil een nieuwe generatie toponderzoekers binnen Europa kweken. De instelling werkt daarvoor jaarlijks met een budget van zo maar eventjes 800 miljoen euro.

Die subsidie wordt in de vorm van 'grants' verdeeld onder in totaal 536 'veelbelovende' onderzoekers, waaronder 18 Belgen. Elke onderzoeker kan tot 2 miljoen euro aan Europese subsidies ontvangen.

'Een grant moet de meest veelbelovende jonge researchers de financiële middelen verstrekken om hun beste grensverleggende ideeën uit te werken. Ze kunnen die middelen bijvoorbeeld gebruiken om hun eigen onderzoeksteam samen te stellen, alles bij elkaar goed voor naar verwachting zowat 3.000 postdocs en PhD's die aan de slag kunnen. Op termijn moet dat leiden tot een hele nieuwe generatie toponderzoekers', stelt ERC.

Net al vorige jaren, was er ook dit jaar naar verluidt geen gebrek aan aanvragen: in totaal werden niet minder dan 4.741 projecten ingediend, een stijging met 16%. Het EU-budget steeg in 2012 met 19% vergeleken met 2011.

De geselecteerde projecten dekken een brede reeks onderwerpen af: van op laser gebaseerde hoorapparaten tot optische meettechnieken voor civiele engineering.

Europees Commissaris voor onderzoek, innovatie en wetenschap, Máire Geoghegan-Quinn: "In een globale kenniseconomie zijn er nieuwe ideeën nodig om te kunnen concurreren met de rest van de wereld. Daarom blijft investeren in grensverleggend onderzoek en jonge researchers één van Europa's topprioriteiten."

ERC-voorzitter Professor Helga Nowotny op haar beurt gewaagt van 'een weelde aan talent en creativiteit'. De grants bestaan intussen vijf jaar.


ACHTERGROND
Welke Belgische onderzoekers ontvangen een 'grant'?
Tom CLAEYS - Université catholique de Louvain
Paulo DE ASSIS - Orpheus Instituut
Bouke DE JONG - Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde
Holger GERHARDT - Vlaams Instituut voor Biotechnologie
Emmanuelle JAVAUX - Université de Liège
Gaetan KERSCHEN - Université de Liège
Bart LOEYS - Universiteit Antwerpen
Massimiliano MAZZONE - Vlaams Instituut voor Biotechnologie
Johan MEYERS - Katholieke Universiteit Leuven
Tim NAWROT - Universiteit Hasselt
Korneel RABAEY - Universiteit Gent
Maarten ROEFFAERS - Katholieke Universiteit Leuven
Veerle ROTS - Université de Liège
Anna SABLINA - Vlaams Instituut voor Biotechnologie
Jan VAN BAVEL - Katholieke Universiteit Leuven
Dirk VAN HULLE - Universiteit Antwerpen
Peter VAN NUFFELEN - Universiteit Gent
Hans VAN OOSTERWYCK - Katholieke Universiteit Leuven