• 20/09/2012

Belgische biogas-WKK officieel van start na 1.000 succesvolle werkuren

Belgische EVW hoopt op uitbreiding markpotentieel na levering biogas-WKK aan Duits nutsbedrijf.

Trefwoorden: #biogas, #evw, #van wingen, #wkk

Lees verder

Nieuws

( Foto: Van Wingen )

ENGINEERINGNET.BE -- Op 7 september werd in het Duitse Wölfersheim een WKK op biogas, van het Belgische Constructiewerkhuizen E. Van Wingen NV, officieel in gebruik genomen.

De installatie had tot dan reeds bijna 1000 uren gedraaid. Met succes, klinkt het.

De Constructiewerkhuizen E. Van Wingen ('EVW') zijn in België toonaangevende leveranciers van stroomaggregaten en andere toepassingen met industriële diesel- en gasmotoren. De firma krijgt ook steeds meer internationale erkenning.

Bijzonder voor EVW was dat hiermee het eerste WKK-project in het buitenland voltooid werd. EVW ziet het als een ideale springplank naar een uitbreiding van het marktpotentieel in het buitenland.

Onder grote belangstelling van de lokale beleidsverantwoordelijken en de landbouwgemeenschap maakte de uitbater, het onafhankelijke Duitse nutsbedrijf Ovag Energie AG, duidelijk dat zij er klaar voor zijn om van Wölfersheim een 'Plus Energie'- gemeente te maken. Via een mix van decentrale groene energieproductiemethoden willen zij er namelijk in slagen om tegen circa 2030 meer energie decentraal te produceren dan ze nodig hebben.

Het biogasproject levert elektriciteit aan 5.700 gezinnen en pompt biogas in het gasnet voor de verwarming van 2.000 gezinnen. Op deze manier wordt jaarlijks 24.000 ton CO2 uitstoot vermeden.

Het basisproduct voor de energieproductie zijn de onverkoopbare restproducten van de lokale landbouw (maïssilage, sorghum, mest van runderen, varkens en kalkoenen), wat dus rechtstreeks de lokale economie ten goede komt.

In de twee vergisters van elk 4.800 m³ wordt hiermee biogas ontwikkeld waarvan een deel in het openbare net wordt gepompt en een deel wordt aangewend om met de warmtekrachtkoppeling van 380 kW groene stroom op te wekken.

De warmte wordt lokaal gebruikt om de organismen die voor de vergisting van het landbouwsubstraat zorgen in ideale omstandigheden hun werk te laten doen en zo de rentabiliteit van de gasproductie te verhogen.


(KV)