Belgische ruimtevaart wil voor 200 miljoen euro aan ESA-contracten

Economie 21/09/2012 10:22:26

Ruimtevaartsector in België maakt zich op om mee te dingen naar de nieuwe ruimtevaartprogramma’s en -budgetten van het Europees ruimtevaartagentschap ESA.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

Gimv richt Life Sciences Advisory Board op

DAF investeert 200 miljoen euro in Westerlo

Vlaamse regering en LRM verlengen samenwerking

nextAuth kent succesvolle eerste investeringsronde

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Wire

Messe Düsseldorf

van 7/12/2020 tot 11/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- De volgende tien jaar zullen zeker 35 ruimtezendingen met Belgische technologie aan boord gelanceerd worden.

Concreet hoopt Belgospace, de vereniging van de ruimtevaartleveranciers, op nieuwe opdrachten ter waarde van jaarlijks 200 miljoen euro in de komende vijf jaar.

België telt een vijftigtal ruimtevaartbedrijven die wereldstandaarden ontwikkelen: de Galileo-navigatietoestellen, de Ariane-draagraketten, het Internationaal Ruimtestation ISS, de onbemande bevoorradingstuigen ATV, het Space Weatherprogramma, het aardobservatieprogramma GMES, … allemaal klinkende ruimtevaartnamen die Belgische technologieën bevatten.

En 2012 wordt een erg belangrijk jaar voor de sector in ons land, zegt Dany Van de Ven, directeur van de ruimtevaartsector van Agoria en Belgospace. “In november zullen tijdens een interministeriële raad in Italië de budgetten van het ESA voor de komende vijf jaar worden vast gelegd.”

Belgospace vraagt hierbij onder meer speciale aandacht voor de technologische programma’s van het ESA zoals GSTP (General Support Technology Programme) en de opstart van een nieuwe Europese draagraket, de opvolger van de Ariane 5.

“Investeren in R&D is één van de beste strategieën om de crisis in Europa het hoofd te bieden. En met de ESA-programma’s kunnen we de technologieën van de toekomst ontwikkelen, zowel voor de ruimtevaart als voor alledaags gebruik,” zegt Van de Ven.

Ondanks de economische crisis houdt de sector goed stand, onder meer omdat heel wat bedrijven met langetermijncontracten kunnen werken: direct en indirect is de hele sector in ons land goed voor ongeveer 5000 jobs met een geschatte jaarlijkse omzet van 250 miljoen euro. <<(BB) (foto: QinitiQ, simulatie gewichtloosheid)

FEESTWEEK
Niet alleen Belgospace viert volgende week (van 24 tot 30 september 2012) feest. Ook is het 20 jaar geleden dat Dirk Frimout als eerste Belg de ruimte in ging. Om de ruimtevaartsector in de schijnwerpers te plaatsen, organiseert de Euro Space Society waarvan Frimout voorzitter is, komende week de ‘Space Week’. Alle info hierover op www.spaceweek2012.com. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Multimodale Baanbrekers-awards voor Volvo Cars, Shipit en Liesbeth Grieten

Logistiek Vlaanderen koos tijdens een virtueel event voor enerzijds baan­brekende multi­modale projecten en anderzijds een baan­brekende multi­modale personaliteit.

Licht verstrooien met ’geconcentreerde willekeur’

UTwente heeft met precisie 3D printing een lichtverstrooier op microschaal gebouwd die random is maar toch gecontroleerd, om zo te zien hoe licht door een object beweegt.

Ook sleutel Tesla Model X slecht beveiligd

Onderzoekers van COSIC* hebben ernstige beveiligingsproblemen ontdekt in de draadloze autosleutel van de Tesla Model X. Eerder hackten ze al de sleutel van de Tesla Model S.

Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

Team CORE van de Nederlandse Technische Universiteit presenteerde onlangs zijn R&D-oven voor het recyclen van e-waste, ofwel elektronisch afval, met als doel een efficiënte recyclage.

Rent-All optimaliseert logistieke processen van verhuuritems

RFID-integrator Aucxis implementeerde een automatisch detectiesysteem bij verhuurbedrijf Rent-All. Laadlijsten worden sneller en foutloos afgewerkt, en er zijn geen naleveringen meer nodig.

Remote sensing ingezet voor meten buigzaamheid gewassen

PhD-student Sugandh Chauhan van UTwente toonde een nieuwe, op remote sensing gebaseerde benadering aan om de gevoeligheid voor legeren, ofwel buigen, van gewassen in kaart te brengen.

Supercomputer helpt NASA-onderzoek naar maanmissie’s

De supercomputer biedt krachtige modellerings- en simulatiemogelijkheden ter ondersteuning van kritisch onderzoek voor een veilige en succesvolle ruimtevlucht naar de maan tegen 2024.

‘Women in tech’ coachingtraject zet in op meer vrouwelijke ondernemers

Momenteel heeft 53% van laatste lichting start-ups bij Start it @KBC een vrouwelijke founder. Het sein voor de accelerator om door te zetten en nog meer vrouwen aan te spreken.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners