• 21/09/2012
  • |     BB

Belgische ruimtevaart wil voor 200 miljoen euro aan ESA-contracten

Ruimtevaartsector in België maakt zich op om mee te dingen naar de nieuwe ruimtevaartprogramma’s en -budgetten van het Europees ruimtevaartagentschap ESA.

Trefwoorden: #ariane, #belgospace, #Frimout, #iss

Lees verder

Nieuws

( Foto: QinitiQ, simulatie gewichtloosheid )

ENGINEERINGNET.BE -- De volgende tien jaar zullen zeker 35 ruimtezendingen met Belgische technologie aan boord gelanceerd worden.

Concreet hoopt Belgospace, de vereniging van de ruimtevaartleveranciers, op nieuwe opdrachten ter waarde van jaarlijks 200 miljoen euro in de komende vijf jaar.

België telt een vijftigtal ruimtevaartbedrijven die wereldstandaarden ontwikkelen: de Galileo-navigatietoestellen, de Ariane-draagraketten, het Internationaal Ruimtestation ISS, de onbemande bevoorradingstuigen ATV, het Space Weatherprogramma, het aardobservatieprogramma GMES, … allemaal klinkende ruimtevaartnamen die Belgische technologieën bevatten.

En 2012 wordt een erg belangrijk jaar voor de sector in ons land, zegt Dany Van de Ven, directeur van de ruimtevaartsector van Agoria en Belgospace. “In november zullen tijdens een interministeriële raad in Italië de budgetten van het ESA voor de komende vijf jaar worden vast gelegd.”

Belgospace vraagt hierbij onder meer speciale aandacht voor de technologische programma’s van het ESA zoals GSTP (General Support Technology Programme) en de opstart van een nieuwe Europese draagraket, de opvolger van de Ariane 5.

“Investeren in R&D is één van de beste strategieën om de crisis in Europa het hoofd te bieden. En met de ESA-programma’s kunnen we de technologieën van de toekomst ontwikkelen, zowel voor de ruimtevaart als voor alledaags gebruik,” zegt Van de Ven.

Ondanks de economische crisis houdt de sector goed stand, onder meer omdat heel wat bedrijven met langetermijncontracten kunnen werken: direct en indirect is de hele sector in ons land goed voor ongeveer 5000 jobs met een geschatte jaarlijkse omzet van 250 miljoen euro.


FEESTWEEK
Niet alleen Belgospace viert volgende week (van 24 tot 30 september 2012) feest. Ook is het 20 jaar geleden dat Dirk Frimout als eerste Belg de ruimte in ging. Om de ruimtevaartsector in de schijnwerpers te plaatsen, organiseert de Euro Space Society waarvan Frimout voorzitter is, komende week de ‘Space Week’. Alle info hierover op www.spaceweek2012.com.