Bedrijven gezocht voor deelname onderzoeksproject intelligente verpakkingen

Onderzoek & Wetenschap 25/09/2012 9:48:58

Chip aan binnenzijde van verpakkingsmaterialen zou continu de kwaliteitsstatus van het verpakte levensmiddel opvolgen.

Lees hieronder verder   
Verwant

UGent: ‹geen Vlaamse onderwijsmiddelen gebruikt voor Koreaanse campus›

UGent participeert aan Europese ‘Human Brain Project’

Onderzoek naar natuurlijke vervangers voor nitriet in vlees

Keuzevak ondernemen HoGent groot succes

Replica van oudste boot ter wereld komt naar België

43 percent van Vlamingen vindt ecologische voetafdruk 'niet problematisch'

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Hannover Messe

Hannover

van 12/04/2021 tot 16/04/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Een groep van Vlaamse onderzoeksinstellingen en bedrijven werkt aan een projectaanvraag rond de ontwikkeling en integratie van een optische sensor (voor in verpakkingsfolies). Deze zou de kwaliteit van het voedingsproduct, en de integriteit van de verpakking, continu opvolgen.

De optische sensor zou, aan het oppervlak, via een specifieke coating reageren met een aantal geurcomponenten, geproduceerd door microbiologische of chemische bederfprocessen in het levensmiddel.

Door de integratie van de chip aan de binnenzijde van verpakkingsmaterialen zal deze continu de kwaliteitsstatus van het verpakte levensmiddel opvolgen, vanaf het verpakkingsproces tot in het rek van de supermarkt.

Hierbij kan op elk moment via een infrarood lezer aan de buitenkant van de verpakking de optische sensor worden uitgelezen, waarbij het signaal gelinkt is met het gehalte aan gebonden geurcomponenten en met de kwaliteitstatus van het levensmiddel.

De sensor zou dus niet visueel verkleuren.

Zo willen de projectpartners komen tot een intelligent verpakkingsconcept dat het mogelijk maakt bederf van levensmiddelen in een vroeg stadium te detecteren.

Dergelijke technologie biedt niet alleen het voordeel dat elke individuele verpakking kan worden opgevolgd via een niet-destructieve techniek; het kan ook een belangrijke rol spelen in het terugdringen van voedselverspilling (vb. verpakte levensmiddelen tijdig in snelverkoop plaatsen).

Ook zou onderzocht worden om deze multifunctionele optische sensor uit te bouwen met een eenheid gevoelig voor CO2, een gas dat veel toegepast wordt in verpakkingen als antimicrobiële component.

Dergelijke MAP-verpakkingen (Modified Atmosphere Packaging) spelen een belangrijke rol in de voedingsindustrie. Het on-line en niet-destructief kunnen opvolgen van de CO2-concentraties in verpakkingen zou toelaten op zeer snelle en accurate manier na te gaan of de gewenste CO2-concentratie behouden blijft in de verpakking; met andere woorden, of de verpakking al dan niet lekdicht is.

Dit onderzoeksproject zal ingediend worden in januari 2013. De betrokken instellingen zijn UGent, Imec, KULeuven, VUB alsook Pack4Food, Sensors for Food en Food2Know.

Ook bedrijven kunnen hieraan deelnemen door zich aan te sluiten bij de gebruikersgroep. << (KV) (Bron: FlandersFOOD) (foto: Peter Ragaert)

Ondernemingen die geïnteresseerd zijn in dit onderzoeksproject kunnen contact opnemen met:
* Pack4Food – peter.ragaert@UGent.be – 09 264 99 30
* Photonics Innovation Centre – danae.delbeke@UGent.be – 09 264 33 33

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Naams ziekenhuis verbetert energieprestaties met 15,5%

Het Naams ziekenhuis CHR Sambre et Meuse heeft in samenwerking met ENGIE en RenoWatt werken uitgevoerd, die het energieverbruik van het ziekenhuis aanzienlijk reduceerden.

SCK CEN en UGent onderzoeken wondgenezing met ‘Hyper­zwaarte­kracht­kuur’

In september zullen ‘gestresseerde en gewonde huidcellen’ een ‘hyper­zwaarte­kracht­kuur’ in de Large Diameter Centrifuge van ESA in het Nederlandse Noordwijk getest worden.

Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

Uit onderzoek van UTwente blijkt dat krachtige luchtstromingen in de lagere atmosfeer, de zogenaamde ‘low-level jets’, de prestaties van windmolenparken kunnen verbeteren.

VLIZ North Sea Award 2020 gewonnen door Camille Gaulier

Camille Gaulier, PhD aan de VUB-onderzoeksgroep AMGC en Université de Lille, won deze award voor haar Innovatieve toolbox om metaalverontreiniging aan Belgische kust te meten.

Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

Feronyl sloot met vliegtuigbouwer Lockheed Martin een meerjarencontract voor O&O van hittebestendige materialen voor toepassingen in straalmotoren en hypersonische toestellen.

Peter Leijnen: ”Puur techniek” - topingenieur

Vorige kerst ving de innoverende elektromotorenbouwer Magnax uit Deinze 16 miljoen euro om te groeien in automotive. Wij spraken met Peter Leijnen (48), oprichter en CTO van Magnax.

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

SUSiEtec voor holistische benadering digitale transformatie

Kontron SUSiEtec introduceert holistische digitaliserings­oplossingen, waardoor machinebouwers, systeemintegratoren en fabrikanten hun digitale transformatie­doelstellingen sneller kunnen bereiken. Het portfolio biedt eenvoudige toegang tot nodige IoT/embedded computer­hardware, softwaretools en software­ontwikkelings­omgeving. >>

Partners