• 25/09/2012

Bedrijven gezocht voor deelname onderzoeksproject intelligente verpakkingen

Chip aan binnenzijde van verpakkingsmaterialen zou continu de kwaliteitsstatus van het verpakte levensmiddel opvolgen.

Trefwoorden: #chip, #intelligente verpakking, #sensor

Lees verder

research

( Foto: Peter Ragaert )

ENGINEERINGNET.BE -- Een groep van Vlaamse onderzoeksinstellingen en bedrijven werkt aan een projectaanvraag rond de ontwikkeling en integratie van een optische sensor (voor in verpakkingsfolies). Deze zou de kwaliteit van het voedingsproduct, en de integriteit van de verpakking, continu opvolgen.

De optische sensor zou, aan het oppervlak, via een specifieke coating reageren met een aantal geurcomponenten, geproduceerd door microbiologische of chemische bederfprocessen in het levensmiddel.

Door de integratie van de chip aan de binnenzijde van verpakkingsmaterialen zal deze continu de kwaliteitsstatus van het verpakte levensmiddel opvolgen, vanaf het verpakkingsproces tot in het rek van de supermarkt.

Hierbij kan op elk moment via een infrarood lezer aan de buitenkant van de verpakking de optische sensor worden uitgelezen, waarbij het signaal gelinkt is met het gehalte aan gebonden geurcomponenten en met de kwaliteitstatus van het levensmiddel.

De sensor zou dus niet visueel verkleuren.

Zo willen de projectpartners komen tot een intelligent verpakkingsconcept dat het mogelijk maakt bederf van levensmiddelen in een vroeg stadium te detecteren.

Dergelijke technologie biedt niet alleen het voordeel dat elke individuele verpakking kan worden opgevolgd via een niet-destructieve techniek; het kan ook een belangrijke rol spelen in het terugdringen van voedselverspilling (vb. verpakte levensmiddelen tijdig in snelverkoop plaatsen).

Ook zou onderzocht worden om deze multifunctionele optische sensor uit te bouwen met een eenheid gevoelig voor CO2, een gas dat veel toegepast wordt in verpakkingen als antimicrobiële component.

Dergelijke MAP-verpakkingen (Modified Atmosphere Packaging) spelen een belangrijke rol in de voedingsindustrie. Het on-line en niet-destructief kunnen opvolgen van de CO2-concentraties in verpakkingen zou toelaten op zeer snelle en accurate manier na te gaan of de gewenste CO2-concentratie behouden blijft in de verpakking; met andere woorden, of de verpakking al dan niet lekdicht is.

Dit onderzoeksproject zal ingediend worden in januari 2013. De betrokken instellingen zijn UGent, Imec, KULeuven, VUB alsook Pack4Food, Sensors for Food en Food2Know.

Ook bedrijven kunnen hieraan deelnemen door zich aan te sluiten bij de gebruikersgroep.


(KV) (Bron: FlandersFOOD)

Ondernemingen die geïnteresseerd zijn in dit onderzoeksproject kunnen contact opnemen met:
* Pack4Food – peter.ragaert@UGent.be – 09 264 99 30
* Photonics Innovation Centre – danae.delbeke@UGent.be – 09 264 33 33