Organische zonnecel haalt recordrendement

Onderzoek & Wetenschap 25/09/2012 13:05:35

Imec en het chemiebedrijf Solvay hebben een organische fotovoltaïsche module ontwikkeld met een rendement van 5,5%: een nieuw wereldrecord.

Lees hieronder verder   
Verwant

Belgisch-Amerikaanse publicatie over koolstofnanobuisjes in Science

Imec en Kuwait University onderzoeken goedkopere zonneceltechnologie

imec gaat voedsel- en afvalsorteermachines van Best Sorting innoveren

Imec en ON Semiconductor gaan samenwerken

Bezoek imec tijdens de Open Bedrijvendag 2012

Organische zonnecel haalt recordrendement

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Optimale prestaties op moduleniveau zijn cruciaal voor het opschalen van het productieproces en het succesvol op de markt brengen van organische zonnecellen.

Dit resultaat is verkregen met behulp van een nieuwe inverted bulk heterojunctie-architectuur die door Imec is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Solvay en met gebruik van het halfgeleidermateriaal ActivInk van Polyera.

Organische zonnecellen zijn potentieel geschikt voor integratie in gevels en vensters, omdat ze doorzichtig zijn en efficiënt in grote oppervlakken kunnen worden geproduceerd.

Het rendement van organische zonnecellen is minder afhankelijk van de intensiteit en de hoek van het invallende licht, maar om in de industrie een rol van betekenis te krijgen is opschaling naar een industrieel proces nodig, evenals verbetering van de specificaties en een langere levensduur.

Het researchprogramma voor organische zonnecellen pakt al die uitdagingen op, om organische PV-technologie marktrijp te maken.

Het bedrijf ontwikkelde een speciale inverted bulk heterojunctie-architectuure voor zonnecellen op polymeerbasis. Deze architectuur optimaliseert het ‘licht-management' van de cel en verbetert de stabiliteit van de component.

Nadat beide firma's in 2011 uitstekende rendementen op celniveau konden demonstreren, zijn ze verder gegaan met de ontwikkeling van een proces om de inverted bulk heterojunctie zonnecellen te integreren in een efficiënte module, die 95% van het open oppervlak gebruikt om elektriciteit te genereren.

Daarmee werd een rendement gehaald van 5,5% (gecertificeerd door Newport) bij een apertuur van 16 cm² - een wereldrecord voor organische zonnemodules.

Tom Aernouts, R&D groepsleider organische zonneenergie bij Imec, vertelt: "We zijn verheugd over deze uitstekende resultaten op moduleniveau. Zij betekenen een belangrijke stap naar het opschalen van organische-zonneceltechnologie naar massaproductie." << (bron: Engineers Online, foto: Imec)

ACHTERGROND
De activiteiten van Imec op het gebied van organische zonnecellen zijn momenteel onderdeel van Solliance, een grensoverschrijdend R&D-cluster waarin de kennis is samengebracht van belangrijke spelers in de dunnefilm zonne-energietechnologie in de driehoek Eindhoven, Leuven, Aken. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

Corona versnelt doodsstrijd van Photokina

Na het afblazen van de 2020-editie van ’s werelds belangrijkste fotografiebeurs Photokina zou Koelnmesse GmbH de volgende editie in mei 2022 houden. Eind vorige week kwam het genadeschot.

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Daikin Europe kiest voor Gent als nieuwe locatie voor het EMEA Development Center (EDC), omdat de huidige vestigingen in Oostende en Gent stilaan uit hun voegen barsten.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners