• 25/09/2012

Organische zonnecel haalt recordrendement

Imec en het chemiebedrijf Solvay hebben een organische fotovoltaïsche module ontwikkeld met een rendement van 5,5%: een nieuw wereldrecord.

Trefwoorden: #hoog rendement, #imec, #solvay, #zonnecel

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Optimale prestaties op moduleniveau zijn cruciaal voor het opschalen van het productieproces en het succesvol op de markt brengen van organische zonnecellen.

Dit resultaat is verkregen met behulp van een nieuwe inverted bulk heterojunctie-architectuur die door Imec is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Solvay en met gebruik van het halfgeleidermateriaal ActivInk van Polyera.

Organische zonnecellen zijn potentieel geschikt voor integratie in gevels en vensters, omdat ze doorzichtig zijn en efficiënt in grote oppervlakken kunnen worden geproduceerd.

Het rendement van organische zonnecellen is minder afhankelijk van de intensiteit en de hoek van het invallende licht, maar om in de industrie een rol van betekenis te krijgen is opschaling naar een industrieel proces nodig, evenals verbetering van de specificaties en een langere levensduur.

Het researchprogramma voor organische zonnecellen pakt al die uitdagingen op, om organische PV-technologie marktrijp te maken.

Het bedrijf ontwikkelde een speciale inverted bulk heterojunctie-architectuure voor zonnecellen op polymeerbasis. Deze architectuur optimaliseert het ‘licht-management' van de cel en verbetert de stabiliteit van de component.

Nadat beide firma's in 2011 uitstekende rendementen op celniveau konden demonstreren, zijn ze verder gegaan met de ontwikkeling van een proces om de inverted bulk heterojunctie zonnecellen te integreren in een efficiënte module, die 95% van het open oppervlak gebruikt om elektriciteit te genereren.

Daarmee werd een rendement gehaald van 5,5% (gecertificeerd door Newport) bij een apertuur van 16 cm² - een wereldrecord voor organische zonnemodules.

Tom Aernouts, R&D groepsleider organische zonneenergie bij Imec, vertelt: "We zijn verheugd over deze uitstekende resultaten op moduleniveau. Zij betekenen een belangrijke stap naar het opschalen van organische-zonneceltechnologie naar massaproductie."


(bron: Engineers Online, foto: Imec)

ACHTERGROND
De activiteiten van Imec op het gebied van organische zonnecellen zijn momenteel onderdeel van Solliance, een grensoverschrijdend R&D-cluster waarin de kennis is samengebracht van belangrijke spelers in de dunnefilm zonne-energietechnologie in de driehoek Eindhoven, Leuven, Aken.