Onderzoekers vinden benzeen in bijna 60% van onze voeding

Onderzoek & Wetenschap 26/09/2012 9:16:00

Onderzoekers gebruiken nieuwe methode om benzeen in voedingsmiddelen op te sporen: in 58% werd benzeen aangetroffen, in 6% lag de concentratie boven de limiet van 10 µg/kg.

Lees hieronder verder   
Verwant

UGent: ‹geen Vlaamse onderwijsmiddelen gebruikt voor Koreaanse campus›

UGent participeert aan Europese ‘Human Brain Project’

Onderzoek naar natuurlijke vervangers voor nitriet in vlees

Keuzevak ondernemen HoGent groot succes

Replica van oudste boot ter wereld komt naar België

43 percent van Vlamingen vindt ecologische voetafdruk 'niet problematisch'

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Hannover Messe

Hannover

van 12/04/2021 tot 16/04/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - Het Belgische Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid en de universiteit Gent onderzochten 455 verschillende voedingsmiddelen op de aanwezigheid van benzeen.

Daarbij analyseerden ze een breed gamma aan producten, waaronder drank, melk, zuivelproducten, fruit, groenten, vlees, vis, graanproducten, eieren, snoepgoed en kant-en-klaarmaaltijden.

Omwille van de grote verscheidenheid aan voedingsproducten, ontwikkelde het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid speciaal voor deze studie een nieuwe methode voor het opsporen van benzeen.

De onderzoekers vonden benzeen terug in 58% van de onderzochte voedingswaren, al waren de teruggevonden hoeveelheden meestal erg klein (<1 µg/kg).

Toch lag de concentratie in 6% van de onderzochte producten boven de limiet van 10 µg/kg die de wereldgezondheidsorganisatie hanteert voor drinkwater. Waakzaamheid is dus nodig.

Toch is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Een volwassen persoon van 60 kg krijgt per dag maximaal 7,3 µg benzeen via de voeding binnen. Dat is ruimschoots beneden de toxische en kankerverwekkende dosis en het is ook vele malen minder dan wat we dagelijks inademen.

Ter vergelijking, een gemiddelde stadsbewoner ademt dagelijks meer dan 90 µg benzeen in. Door dagelijks 20 sigaretten te roken inhaleert een roker dan weer 400 µg benzeen. Het zijn dus vooral rokers die aan hoge concentraties benzeen blootstaan.

De hoogste concentraties komen voor in verwerkte levensmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals gerookte vis of vlees, maar ook in salades en in hermetisch verpakte voedingsproducten. Ook koffiebonen en theeblaadjes bevatten hoge benzeenconcentraties, maar benzeen is vluchtig en verdwijnt helemaal bij het zetten van koffie of thee. << (BB) (foto: wiv-isp)

REFERENTIE
R.M. Vinci et al., Assessment of human exposure to benzene through foods from the Belgian market, Chemosphere 88 (2012) 1001–1007.

ACHTERGROND
Benzeen is een vluchtige organische stof die kankerverwekkend is voor de mens. Ze wordt vaak gebruikt bij de productie van andere chemische producten zoals verf, detergenten, en kunststoffen. Benzeen komt vrij bij natuurlijke fenomenen zoals vulkaanuitbarstingen, maar het ontstaat ook bij de verbranding van fossiele brandstoffen of hout. Het zit ook in sigarettenrook en uitlaatgassen. <<


Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Naams ziekenhuis verbetert energieprestaties met 15,5%

Het Naams ziekenhuis CHR Sambre et Meuse heeft in samenwerking met ENGIE en RenoWatt werken uitgevoerd, die het energieverbruik van het ziekenhuis aanzienlijk reduceerden.

SCK CEN en UGent onderzoeken wondgenezing met ‘Hyper­zwaarte­kracht­kuur’

In september zullen ‘gestresseerde en gewonde huidcellen’ een ‘hyper­zwaarte­kracht­kuur’ in de Large Diameter Centrifuge van ESA in het Nederlandse Noordwijk getest worden.

Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

Uit onderzoek van UTwente blijkt dat krachtige luchtstromingen in de lagere atmosfeer, de zogenaamde ‘low-level jets’, de prestaties van windmolenparken kunnen verbeteren.

VLIZ North Sea Award 2020 gewonnen door Camille Gaulier

Camille Gaulier, PhD aan de VUB-onderzoeksgroep AMGC en Université de Lille, won deze award voor haar Innovatieve toolbox om metaalverontreiniging aan Belgische kust te meten.

Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

Feronyl sloot met vliegtuigbouwer Lockheed Martin een meerjarencontract voor O&O van hittebestendige materialen voor toepassingen in straalmotoren en hypersonische toestellen.

Peter Leijnen: ”Puur techniek” - topingenieur

Vorige kerst ving de innoverende elektromotorenbouwer Magnax uit Deinze 16 miljoen euro om te groeien in automotive. Wij spraken met Peter Leijnen (48), oprichter en CTO van Magnax.

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

SUSiEtec voor holistische benadering digitale transformatie

Kontron SUSiEtec introduceert holistische digitaliserings­oplossingen, waardoor machinebouwers, systeemintegratoren en fabrikanten hun digitale transformatie­doelstellingen sneller kunnen bereiken. Het portfolio biedt eenvoudige toegang tot nodige IoT/embedded computer­hardware, softwaretools en software­ontwikkelings­omgeving. >>

Partners