Onderzoekers vinden benzeen in bijna 60% van onze voeding
Onderzoek & Wetenschap 26/09/2012 9:16:00
Onderzoekers gebruiken nieuwe methode om benzeen in voedingsmiddelen op te sporen: in 58% werd benzeen aangetroffen, in 6% lag de concentratie boven de limiet van 10 µg/kg.
UGent: ‹geen Vlaamse onderwijsmiddelen gebruikt voor Koreaanse campus›
UGent participeert aan Europese ‘Human Brain Project’
Onderzoek naar natuurlijke vervangers voor nitriet in vlees
Keuzevak ondernemen HoGent groot succes
Replica van oudste boot ter wereld komt naar België
43 percent van Vlamingen vindt ecologische voetafdruk 'niet problematisch'
>> Meer verwant nieuwsBelgian Offshore Days
Ostend Sea P’lace
van 17/03/2021 tot 18/03/2021
Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19
Live Webinar
dinsdag 23 maart 2021
Panel Building. Made Smarter
Online event
dinsdag 23 maart 2021
METAV Digital
online
van 23/03/2021 tot 26/03/2021
EEX-ATEX
Online cursus IE-net
van 30/03/2021 tot 31/03/2021
Hannover Messe
Hannover
van 12/04/2021 tot 16/04/2021
(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger
(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer
(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma
(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech
(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk
(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET - Het Belgische Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid en de universiteit Gent onderzochten 455 verschillende voedingsmiddelen op de aanwezigheid van benzeen.
Daarbij analyseerden ze een breed gamma aan producten, waaronder drank, melk, zuivelproducten, fruit, groenten, vlees, vis, graanproducten, eieren, snoepgoed en kant-en-klaarmaaltijden.
Omwille van de grote verscheidenheid aan voedingsproducten, ontwikkelde het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid speciaal voor deze studie een nieuwe methode voor het opsporen van benzeen.
De onderzoekers vonden benzeen terug in 58% van de onderzochte voedingswaren, al waren de teruggevonden hoeveelheden meestal erg klein (<1 µg/kg).
Toch lag de concentratie in 6% van de onderzochte producten boven de limiet van 10 µg/kg die de wereldgezondheidsorganisatie hanteert voor drinkwater. Waakzaamheid is dus nodig.
Toch is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Een volwassen persoon van 60 kg krijgt per dag maximaal 7,3 µg benzeen via de voeding binnen. Dat is ruimschoots beneden de toxische en kankerverwekkende dosis en het is ook vele malen minder dan wat we dagelijks inademen.
Ter vergelijking, een gemiddelde stadsbewoner ademt dagelijks meer dan 90 µg benzeen in. Door dagelijks 20 sigaretten te roken inhaleert een roker dan weer 400 µg benzeen. Het zijn dus vooral rokers die aan hoge concentraties benzeen blootstaan.
De hoogste concentraties komen voor in verwerkte levensmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals gerookte vis of vlees, maar ook in salades en in hermetisch verpakte voedingsproducten. Ook koffiebonen en theeblaadjes bevatten hoge benzeenconcentraties, maar benzeen is vluchtig en verdwijnt helemaal bij het zetten van koffie of thee. << (BB) (foto: wiv-isp)
REFERENTIE
R.M. Vinci et al., Assessment of human exposure to benzene through foods from the Belgian market, Chemosphere 88 (2012) 1001–1007.
ACHTERGROND
Benzeen is een vluchtige organische stof die kankerverwekkend is voor de mens. Ze wordt vaak gebruikt bij de productie van andere chemische producten zoals verf, detergenten, en kunststoffen. Benzeen komt vrij bij natuurlijke fenomenen zoals vulkaanuitbarstingen, maar het ontstaat ook bij de verbranding van fossiele brandstoffen of hout. Het zit ook in sigarettenrook en uitlaatgassen. <<