• 26/09/2012
  • |     BB

Onderzoekers vinden benzeen in bijna 60% van onze voeding

Onderzoekers gebruiken nieuwe methode om benzeen in voedingsmiddelen op te sporen: in 58% werd benzeen aangetroffen, in 6% lag de concentratie boven de limiet van 10 µg/kg.

Trefwoorden: #benzeen, #ugent, #volksgezondheid, #wiv

Lees verder

research

( Foto: wiv-isp )

ENGINEERINGNET - Het Belgische Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid en de universiteit Gent onderzochten 455 verschillende voedingsmiddelen op de aanwezigheid van benzeen.

Daarbij analyseerden ze een breed gamma aan producten, waaronder drank, melk, zuivelproducten, fruit, groenten, vlees, vis, graanproducten, eieren, snoepgoed en kant-en-klaarmaaltijden.

Omwille van de grote verscheidenheid aan voedingsproducten, ontwikkelde het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid speciaal voor deze studie een nieuwe methode voor het opsporen van benzeen.

De onderzoekers vonden benzeen terug in 58% van de onderzochte voedingswaren, al waren de teruggevonden hoeveelheden meestal erg klein (<1 µg/kg).

Toch lag de concentratie in 6% van de onderzochte producten boven de limiet van 10 µg/kg die de wereldgezondheidsorganisatie hanteert voor drinkwater. Waakzaamheid is dus nodig.

Toch is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Een volwassen persoon van 60 kg krijgt per dag maximaal 7,3 µg benzeen via de voeding binnen. Dat is ruimschoots beneden de toxische en kankerverwekkende dosis en het is ook vele malen minder dan wat we dagelijks inademen.

Ter vergelijking, een gemiddelde stadsbewoner ademt dagelijks meer dan 90 µg benzeen in. Door dagelijks 20 sigaretten te roken inhaleert een roker dan weer 400 µg benzeen. Het zijn dus vooral rokers die aan hoge concentraties benzeen blootstaan.

De hoogste concentraties komen voor in verwerkte levensmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals gerookte vis of vlees, maar ook in salades en in hermetisch verpakte voedingsproducten. Ook koffiebonen en theeblaadjes bevatten hoge benzeenconcentraties, maar benzeen is vluchtig en verdwijnt helemaal bij het zetten van koffie of thee.


REFERENTIE
R.M. Vinci et al., Assessment of human exposure to benzene through foods from the Belgian market, Chemosphere 88 (2012) 1001–1007.

ACHTERGROND
Benzeen is een vluchtige organische stof die kankerverwekkend is voor de mens. Ze wordt vaak gebruikt bij de productie van andere chemische producten zoals verf, detergenten, en kunststoffen. Benzeen komt vrij bij natuurlijke fenomenen zoals vulkaanuitbarstingen, maar het ontstaat ook bij de verbranding van fossiele brandstoffen of hout. Het zit ook in sigarettenrook en uitlaatgassen.