• 01/10/2012
  • |     BB

Mag je als consument een (gratis) slimme elektriciteitsmeter weigeren?

Het nieuws is ei zo na uit, of er is al commotie rond Eandis' testproject met 40.000 slimme meters. Mag je als gebruiker weigeren? Jawel, twittert Freya Van den Bossche: 'Onderzoek volgt'.

Trefwoorden: #eandis, #freya van den bossche, #Reugebrink, #versnick

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE -- Vorige week ging een nieuw proefproject van Eandis van start. Bij 40.000 gezinnen wordt de gas- en elektriciteitsmeter vervangen door een zogenaamd 'intelligent' exemplaar.

De resultaten van dat tweede project – het eerste liep in 2010, samen met Infrax - zullen mee bepalen of er überhaupt een 'smart grid' komt in Vlaanderen, en zo ja, hoe dat er in de praktijk zal uitzien.

Schrijver Marc Reugebrink is niet gelukkig met de inbreuk op zijn privacy. De installatie mag dan wel gratis zijn, "waarom zou een bedrijf zomaar, zonder mijn toestemming, toegang moeten krijgen tot mijn verbruiksgegevens', vraagt hij zich in een opiniestuk af in De Standaard.

Er is intussen een hele discussie rond losgebarsten. Uiteraard via de sociale media. Kan je als consument de installatie weigeren?

Eandis ontwijkt de vraag. Feit is dat een proefproject zoals dit effectief maar zin heeft als er in een afgebakende regio iedereen er aan deelneemt. Anders hebben analyses en statistieken weinig relevantie.

Eandis' woordvoerder Simon Van Wijmeersch aan de collega's van Datanews: "Wij willen als een goede huisvader het onderzoek voeren naar slimme meters. Het is belangrijk dat iedereen meestapt in dit testproject, ter wille van het succes van de test. Het project valt of staat nu eenmaal met een deelname." Dus weigeren kan niet? "De maatschappelijke discussie moet gevoerd worden. Los daarvan is het essentieel dat iedereen meestapt in het testproject."

Freya Van den Bossche twittert: "Klant heeft recht slimme meter te weigeren. Eandis mag dus helemaal niet de stroom afsnijden - of daarmee dreigen. Onderzoek volgt."

Haar woordvoerder Gorik Van Holen aan Datanews: "Voor dit tweede proefproject is duidelijk afgesproken tussen de Vlaamse energieregulator VREG, de netbeheerder en de privacycommissie dat niemand kan verplicht worden om een slimme meter te installeren."

"Eandis weet dat ook. Hun reactie is natuurlijk wel begrijpelijk: ze moeten hun testproject kunnen uitvoeren zoals het hoort. Dat lukt natuurlijk niet als iedereen zijn slimme meter weigert."

In Nederland lopen momenteel vijf van zulke proefprojecten. In andere landen een veelvoud daarvan. Misschien moeten we daar de resultaten maar van opvragen? Want zonder 'meten' is er geen 'weten'. En als we consequent zijn, met zijn allen Facebook dumpen!


FOTO
Voorzitter Raad van Bestuur Eandis, Geert Versnick samen met Vlaams minister Freya Van den Bossche, vorige week tijdens de ingebruikname van de eerste slimme meter in Gent.

NUTTIGE LINKS
Over de zin en onzin van investeren in smart grids - opinie

Eandis van start met tweede proefproject rond slimme meters