Bijna 50% van groenten en fruit in EU wordt verspild – artikel

Agro & Voeding 4/10/2012 11:18:57

Via Europese project Veg-i-Trade proberen wetenschappers van UGent en Wageningen Universiteit verliezen in de groenten- en fruitketen te verminderen.

Lees hieronder verder   
Verwant

UGent: ‹geen Vlaamse onderwijsmiddelen gebruikt voor Koreaanse campus›

UGent participeert aan Europese ‘Human Brain Project’

Onderzoek naar natuurlijke vervangers voor nitriet in vlees

Keuzevak ondernemen HoGent groot succes

Replica van oudste boot ter wereld komt naar België

43 percent van Vlamingen vindt ecologische voetafdruk 'niet problematisch'

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Hannover Messe

Hannover

van 12/04/2021 tot 16/04/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Bijna 50 % van het fruit en de groenten die worden geproduceerd in Europa gaat verloren in de voedselketen. Dat stellen wetenschappers van de Universiteit Gent en Wageningen Universiteit, die zelf via hun deelname aan het Veg-i-Trade project de verspilling trachten in te dijken. Zo maken ze statistische modellen om het bederf en de veiligheid van groenten en fruit te voorspellen. Die modellen kunnen gebruikt worden om de planning en logistiek van voedselverwerkers, transporteurs en supermarkten te verbeteren.Door bijvoorbeeld de grootte van een partij voedsel, de voorraadniveaus en de bewaaromstandigheden aan te passen kan de productkwaliteit en voedselveiligheid verbeteren, en wordt minder voedsel verspild.

Hun onderzoek kadert in het Europees onderzoeksproject Veg-i-Trade, dat van start ging in mei 2010 en waarin 23 bedrijven en organisaties - universiteiten, onderzoekscentra, KMO’s en grote industriële partners - uit 10 Europese landen onderzoek doen naar virussen, bacteriën zoals E. coli, mycotoxines, en residuen van bestrijdingsmiddelen op verse voedingsmiddelen.Veg-i-Trade bestudeert de mogelijke gevolgen van globalisering en klimaatverandering op de voedselveiligheid van verse producten. Het project wordt gecoördineerd door de vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit van de Universiteit Gent.

Er zijn overigens nog meer initiatieven op dat vlak. Zo maakt de UGent deel uit van het 'Centre of Excellence' Food2Know. Dat groepeert onderzoekers van meer dan 35 laboratoria die verspreid zijn over 7 verschillende faculteiten, de Hogeschool Gent, Hogeschool West, het ILVO, de VUB en de UA. Dit samenwerkingsverband verricht onderzoek over de hele gezondheidsketen; van veevoeding over voeding tot de algemene gezondheid van mens en dier. << (BB) (foto: Europese Commissie)

ACHTERGROND
Volgens een schatting van de Food and Agriculture Organization van de VN doet het grootste verlies zich al voor bij de productie van groenten en fruit. Daar gaat al 20% van de totale hoeveelheid verloren, door onder andere roofdieren en insecten, beschadiging bij de oogst, door het uitsorteren volgens kwaliteitsstandaarden van supermarkten en andere bedrijven en ook door onvoldoende aftstemming tussen vraag en aanbod waardoor de groenten en fruit op het veld achterblijven.5,5% van de groenten en het fruit gaat verloren bij de na-oogst en de verwerking; bijvoorbeeld door slechte bewaaromstandigheden, bij het transport of bij het persen van fruit voor sap, of door verwerkingsfouten en storingen.In de distributieketen en supermarkten, gaat nog eens ongeveer 7,5% verloren door bederf of doordat de producten niet lang genoeg meer houdbaar zijn om nog verkocht te worden.Niet al deze verliezen zijn onherroepelijk, omdat er steeds meer geprobeerd wordt om de verloren producten toch nog te gebruiken. In vergistingsinstallaties worden onverkoopbare groenten en fruit bijvoorbeeld omgezet in energie. Ook kunnen licht beschadigde groenten en fruit nog gerecupereerd worden door er afgeleide producten zoals confituur, soep,… van te maken. De consument zorgt tot slot voor 13% van de voedselverliezen, door bruikbaar voedsel weg te gooien of te verspillen door het te lang of op een verkeerde temperatuur te bewaren. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Naams ziekenhuis verbetert energieprestaties met 15,5%

Het Naams ziekenhuis CHR Sambre et Meuse heeft in samenwerking met ENGIE en RenoWatt werken uitgevoerd, die het energieverbruik van het ziekenhuis aanzienlijk reduceerden.

SCK CEN en UGent onderzoeken wondgenezing met ‘Hyper­zwaarte­kracht­kuur’

In september zullen ‘gestresseerde en gewonde huidcellen’ een ‘hyper­zwaarte­kracht­kuur’ in de Large Diameter Centrifuge van ESA in het Nederlandse Noordwijk getest worden.

Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

Uit onderzoek van UTwente blijkt dat krachtige luchtstromingen in de lagere atmosfeer, de zogenaamde ‘low-level jets’, de prestaties van windmolenparken kunnen verbeteren.

VLIZ North Sea Award 2020 gewonnen door Camille Gaulier

Camille Gaulier, PhD aan de VUB-onderzoeksgroep AMGC en Université de Lille, won deze award voor haar Innovatieve toolbox om metaalverontreiniging aan Belgische kust te meten.

Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

Feronyl sloot met vliegtuigbouwer Lockheed Martin een meerjarencontract voor O&O van hittebestendige materialen voor toepassingen in straalmotoren en hypersonische toestellen.

Peter Leijnen: ”Puur techniek” - topingenieur

Vorige kerst ving de innoverende elektromotorenbouwer Magnax uit Deinze 16 miljoen euro om te groeien in automotive. Wij spraken met Peter Leijnen (48), oprichter en CTO van Magnax.

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

SUSiEtec voor holistische benadering digitale transformatie

Kontron SUSiEtec introduceert holistische digitaliserings­oplossingen, waardoor machinebouwers, systeemintegratoren en fabrikanten hun digitale transformatie­doelstellingen sneller kunnen bereiken. Het portfolio biedt eenvoudige toegang tot nodige IoT/embedded computer­hardware, softwaretools en software­ontwikkelings­omgeving. >>

Partners