• 04/10/2012
  • |     BB

Bijna 50% van groenten en fruit in EU wordt verspild – artikel

Via Europese project Veg-i-Trade proberen wetenschappers van UGent en Wageningen Universiteit verliezen in de groenten- en fruitketen te verminderen.

Trefwoorden: #ugent, #universiteit wageningen, #Veg-i-Trade

Lees verder

voeding

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET -- Bijna 50 % van het fruit en de groenten die worden geproduceerd in Europa gaat verloren in de voedselketen. Dat stellen wetenschappers van de Universiteit Gent en Wageningen Universiteit, die zelf via hun deelname aan het Veg-i-Trade project de verspilling trachten in te dijken. Zo maken ze statistische modellen om het bederf en de veiligheid van groenten en fruit te voorspellen. Die modellen kunnen gebruikt worden om de planning en logistiek van voedselverwerkers, transporteurs en supermarkten te verbeteren.Door bijvoorbeeld de grootte van een partij voedsel, de voorraadniveaus en de bewaaromstandigheden aan te passen kan de productkwaliteit en voedselveiligheid verbeteren, en wordt minder voedsel verspild.

Hun onderzoek kadert in het Europees onderzoeksproject Veg-i-Trade, dat van start ging in mei 2010 en waarin 23 bedrijven en organisaties - universiteiten, onderzoekscentra, KMO’s en grote industriële partners - uit 10 Europese landen onderzoek doen naar virussen, bacteriën zoals E. coli, mycotoxines, en residuen van bestrijdingsmiddelen op verse voedingsmiddelen.Veg-i-Trade bestudeert de mogelijke gevolgen van globalisering en klimaatverandering op de voedselveiligheid van verse producten. Het project wordt gecoördineerd door de vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit van de Universiteit Gent.

Er zijn overigens nog meer initiatieven op dat vlak. Zo maakt de UGent deel uit van het 'Centre of Excellence' Food2Know. Dat groepeert onderzoekers van meer dan 35 laboratoria die verspreid zijn over 7 verschillende faculteiten, de Hogeschool Gent, Hogeschool West, het ILVO, de VUB en de UA. Dit samenwerkingsverband verricht onderzoek over de hele gezondheidsketen; van veevoeding over voeding tot de algemene gezondheid van mens en dier.


ACHTERGROND
Volgens een schatting van de Food and Agriculture Organization van de VN doet het grootste verlies zich al voor bij de productie van groenten en fruit. Daar gaat al 20% van de totale hoeveelheid verloren, door onder andere roofdieren en insecten, beschadiging bij de oogst, door het uitsorteren volgens kwaliteitsstandaarden van supermarkten en andere bedrijven en ook door onvoldoende aftstemming tussen vraag en aanbod waardoor de groenten en fruit op het veld achterblijven.5,5% van de groenten en het fruit gaat verloren bij de na-oogst en de verwerking; bijvoorbeeld door slechte bewaaromstandigheden, bij het transport of bij het persen van fruit voor sap, of door verwerkingsfouten en storingen.In de distributieketen en supermarkten, gaat nog eens ongeveer 7,5% verloren door bederf of doordat de producten niet lang genoeg meer houdbaar zijn om nog verkocht te worden.Niet al deze verliezen zijn onherroepelijk, omdat er steeds meer geprobeerd wordt om de verloren producten toch nog te gebruiken. In vergistingsinstallaties worden onverkoopbare groenten en fruit bijvoorbeeld omgezet in energie. Ook kunnen licht beschadigde groenten en fruit nog gerecupereerd worden door er afgeleide producten zoals confituur, soep,… van te maken. De consument zorgt tot slot voor 13% van de voedselverliezen, door bruikbaar voedsel weg te gooien of te verspillen door het te lang of op een verkeerde temperatuur te bewaren.