Bestrijden van hitteresistente sporen (+video)

Onderzoek & Wetenschap 11/10/2012 8:31:38

NIZO ontwikkelt innovatief proces simulatie platform ontwikkelde dat o.a. kan gebruikt worden voor predictieve microbiologie.

Lees hieronder verder   
Verwant

Bestrijden van hitteresistente sporen (+video)

Snelle screeningsmethoden voor fermentatieculturen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Voor verschillende producten kan de aanwezigheid van hitteresistente sporenvormende bacteriën een probleem vormen. Gelukkig bestaan er thermische en fysische methoden om sporen te bestrijden. Het Nederlandse 'NIZO food research' wijdde aan het onderwerp een webinar.

Sporen zijn alomtegenwoordig in de omgeving (bodem, water, lucht). Omdat ze ook nog overleven in extreme condities, is hun aanwezigheid in voeding onvermijdbaar.

Door hun hitteresistentie kunnen ze de kwaliteit en de veiligheid van voedingsproducten beïnvloeden. Maar ook de effectiviteit van processing kan verminderen door de vorming van biofilms waardoor bv. extra reiniging noodzakelijk is. Om deze redenen is een effectieve controle van sporen essentieel.

Het is belangrijk, klonk het, om te weten welke sporen aanwezig kunnen zijn in uw product. Om dit te achterhalen moeten sporen eerst geïsoleerd en vervolgens opgekweekt worden via selectieve methoden. Nadien kunnen de sporenvormers geïdentificeerd worden, meestal via snelle moleculaire detectiemethoden.

Weten welke sporenvormers aanwezig zijn, is interessant omdat dit toelaat om contaminatiebronnen te achterhalen. Hierdoor is het mogelijk om te anticiperen en eventueel voorzorgsmaatregelen te nemen (bv. langer reinigen, wijziging temperatuur-tijd profiel van de hittebehandeling, controle van de grondstoffen,…). Naast de identiteit is het ook nuttig om te weten onder welke condities deze sporen kunnen uitgroeien.

Via een hittebehandeling kunnen sporen geïnactiveerd worden. Het temperatuur-tijdprofiel dat hiervoor moet aangewend worden, hangt af van de sporenvormer die geïnactiveerd moet worden. Maar sporen kunnen ook fysisch verwijderd worden via microfiltratie of via bactofugatie. De eerste methode is op basis van grootte, de tweede op basis van graviteit.

NIZO ontwikkelde trouwens een innovatief proces simulatie platform ontwikkelde dat o.a. kan gebruikt worden voor predictieve microbiologie. De microbiologische modellen kunnen groei voorspellen maar zijn ook bruikbaar om te bepalen waar analysen wenselijk zijn, of om shelf-life testen te beperken. Voorts laat het platform toe om tijd-temperatuur profielen te optimaliseren naar inactivatie van sporen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met vuilafzetting en het beperken van over-processing. << (KV) (foto wikipedia: Bacillus cereus -kolonies)(Bron: FoodGate)

Video:
Het volledige NIZO webinar omtrent dit thema:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

Corona versnelt doodsstrijd van Photokina

Na het afblazen van de 2020-editie van ’s werelds belangrijkste fotografiebeurs Photokina zou Koelnmesse GmbH de volgende editie in mei 2022 houden. Eind vorige week kwam het genadeschot.

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Daikin Europe kiest voor Gent als nieuwe locatie voor het EMEA Development Center (EDC), omdat de huidige vestigingen in Oostende en Gent stilaan uit hun voegen barsten.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners