Emulco en BASF winnaars van eerste essenscia Innovation Award - artikel

Plant & Factory 26/10/2012 11:08:46

Beide bedrijven gelauwerd voor gepatenteerd en in België ontwikkeld procédé om polyisobutenen vloeibaar te maken. Jurylid Cornélis:"We verwachten in 2014 dubbel zoveel inzendingen."

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe voorzitter voor essenscia Brussel

Emulco en BASF winnaars van eerste essenscia Innovation Award - artikel

Ir Frank Coenen volgt Wouter De Geest op als voorzitter van essenscia

Essenscia herlanceert High Level Group Chemie en Life Sciences

Inschrijvingen chemische procestechnieken verdrievoudigen in vijf jaar

Essenscia promoot Belgische chemie en farma in Japan

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Dat BASF één van de twee laureaten is van de eerste essenscia Innovation Award 2012 komt niet als een verrassing. Zoals in internationale engineeringkringen bekend is, heeft dat bedrijf innovatie in de genen gebakken.

Wél opmerkelijk is dat een naar verhouding kleine marktspeler als Emulco meteen mee in de prijzen valt. Maar de award wordt dan ook voor een specifiek project uitgereikt, dat BASF en Emulco in tandem realiseerden: een procedé om polyisobutenen (PIB’s) vloeibaar te maken, in de vorm van een emulsie, waardoor voor die grondstof een wereld van nieuwe toepassingen opengaat. Zo is het bijvoorbeeld de verwachting dat er binnen drie jaar al 300 formuleringen zullen bestaan.

De – Belgische - innovatie, die door een octrooi is beschermd, is ook goed voor de economie en de werkgelegenheid. Emulco wil namelijk enkele miljoenen euro investeren in de bouw van een nieuwe productievestiging in de Gentse zeehaven, met op korte termijn een capaciteit van 100.000 ton per jaar en een omzet van zowat 350 miljoen euro. In de nieuwe productie-eenheid gaan 25 medewerkers aan de slag.

Juryvoorzitter François Cornélis beklemtoonde – in aanwezigheid van Prins Filip – tijdens de uitreiking het belang van de doorbraak die Emulco en BASF hebben gerealiseerd: “Polyisobuteen is een polymeer met zeer diverse eigenschappen, maar is moeilijk te gebruiken."

"Door polyisobutenen te combineren met watergedragen emulsies openen zich enorme toepassingsmogelijkheden in sectoren zoals de bouw, voeding en cosmetica. De jury vond het fantastisch dat deze innovatie voortkomt uit een samenwerking tussen een multinationale onderneming en een Belgische KMO.”

De winnaar, die een cheque van 30.000 euro ontvangt, is uit 36 naar verluidt 'zeer hoogstaande inzendingen' gekozen door een jury van topmensen uit de economische en academische wereld: voorzitter François Cornélis (gewezen Vice Chairman Executive Committee Total), Rik Vanpeteghem (CEO Deloitte Belgium), prof. Koenraad Debackere (gedelegeerd bestuurder KU Leuven Research & Development), prof. Bruno van Pottelsberghe (decaan Solvay Brussels School of Management, ULB) en Yves Verschueren (gedelegeerd bestuurder essenscia).

“Het enthousiasme die deze eerste Innovation Award heeft losgeweekt, is veelbelovend voor de toekomst. Ik verwacht bij de tweede editie in 2014 dubbel zo veel inzendingen. Bij deze lichting waren er inzendingen die nog niet helemaal rijp zijn, maar dus in de toekomst nog kans maken”, aldus François Cornélis. << (BB) (foto: essenscia)

ACHTERGROND
De vier genomineerden voor de essenscia Innovation Award 2012 zijn:
• Promethera Biosciences uit Mont-Saint-Guibert is erin geslaagd een stamcel uit de lever te halen die zal zorgen voor een veel efficiëntere en eenvoudigere behandeling van zware leveraandoeningen.
• Total Research & Technology Feluy ontwikkelde een lichter, sterker en mooier kunststof door traditionele polyethyleen te combineren met PLA of melkzuur.
• Nanocyl uit Sambreville en Lippens Paints uit Evergem ontwierpen een nieuw, niet-vervuilend en efficiënt middel om begroeiing te verwijderen van scheepsrompen.
• Proviron uit Hemiksem en Oostende vond een innovatieve kweekmethode voor algen die veel rendabeler zijn om nieuwe producten te fabriceren voor cosmetica en geneesmiddelen.

Elke van de genomineerde innovatieprojecten blonk uit op basis van volgende vijf criteria:
• Het innovatieproject moet een duidelijk verband hebben met chemie, life sciences of materialen;
• Het moet zijn bijdrage aan duurzame ontwikkeling aantonen;
• Het hoort een maatschappelijke uitdaging aan te pakken en moet toekomstgericht zijn;
• Het past in een strategie om intellectuele eigendom te beschermen, wat de deelnemer ook aantoont met patenten, merkregistraties en dergelijke meer;
• De innovatie moet een industriële toepassing in België hebben of creëert waarde voor de Belgische economie. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

Corona versnelt doodsstrijd van Photokina

Na het afblazen van de 2020-editie van ’s werelds belangrijkste fotografiebeurs Photokina zou Koelnmesse GmbH de volgende editie in mei 2022 houden. Eind vorige week kwam het genadeschot.

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Daikin Europe kiest voor Gent als nieuwe locatie voor het EMEA Development Center (EDC), omdat de huidige vestigingen in Oostende en Gent stilaan uit hun voegen barsten.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners