Presentatie van eerste koolstof-zonnecel (+video)

Onderzoek & Wetenschap 5/11/2012 9:40:03

Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University beschrijven in een studie de eerste zonnecel die volledig bestaat uit koolstof.

Lees hieronder verder   
Verwant

Presentatie van eerste koolstof-zonnecel (+video)

Hydrogel met opvallende elektrische eigenschappen

Opvolger Wet van Moore gedefinieerd

Bliksemsnelle, efficiënte datatransmissie ontwikkeld aan Stanford

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- De gedemonstreerde zonnecel vormt een veelbelovend alternatief voor de dure materialen die tegenwoordig in fotovoltaïsche componenten worden gebruikt.

"Koolstof heeft het in zich om hoge prestatie te leveren tegen lage kosten", zegt Zhenan Bao; de schrijver van de studie en professor chemiehoogleraar aan Stanford. "Zover wij weten is dit de eerste demonstratie van een werkende zonnecel waarvan alle componenten uit koolstof zijn opgebouwd."

Het prototype is een dunnefilm-zonnecel die niet uit silicium bestaat, zoals reguliere zonnecellen, maar uit koolstofmateriaal dat als coating kan worden opgebracht. Bao geeft aan dat er in de toekomst wellicht zonnecellen rechtstreeks op gebouwen, ramen, of op auto's kunnen worden gecoat.

Michael Vosgueritchian, mede-auteur van de studie, geeft aan dat de nieuwe coatingtechniek ook lagere productiekosten oplevert. "Het maken van silicium zonnecellen vergt veel stappen, maar ons hele apparaat kan worden gebouwd met simpele coatingtechnieken waarvoor geen dure gereedschappen of machines nodig zijn."

De experimentele zonnecel van Bao's groep bestaat uit een fotoactieve laag, die zonlicht absorbeert. Deze laag zit tussen twee elektroden in ‘gesandwicht'.

In reguliere zonnecellen zijn deze elektroden van Iidiumtinoxide (ITO) gemaakt, een materiaal dat steeds schaarser en duurder wordt.

In het prototype van Bao's groep is de ITO en het zilver vervangen door grafeen. Grafeen is een laag koolstofatomen van slechts één atoom dikte. Ook werden koolstof nanobuisjes gebruikt die 10 000 keer kleiner zijn dan een menselijke haar.

Een nadeel van het prototype dat volledig uit koolstof bestaat is dat het slechts een rendement heeft van één procent. Dit komt doordat het vooral lichtfrequenties rond het infrarode spectrum absorbeert.

Bao: "We hebben duidelijk nog een lange weg te gaan wat betreft rendement, maar met betere materialen en betere fabricagetechnieken verwachten we dat het nog drastisch kan verbeteren." << (Bron en foto: Engineers Online)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners