UGent-geologe bestudeert aardbevingsmechanismes op Japans boorschip
Onderzoek & Wetenschap 20/11/2012 16:38:31
Een uitgebreid team van wetenschappers doet momenteel in Japan onderzoek naar de mechanismes achter aardbevingen. UGent-geologe Katrien Heirman maakt deel uit van het internationale team.
UGent: ‹geen Vlaamse onderwijsmiddelen gebruikt voor Koreaanse campus›
UGent participeert aan Europese ‘Human Brain Project’
Onderzoek naar natuurlijke vervangers voor nitriet in vlees
Keuzevak ondernemen HoGent groot succes
Replica van oudste boot ter wereld komt naar België
43 percent van Vlamingen vindt ecologische voetafdruk 'niet problematisch'
>> Meer verwant nieuwsBelgian Offshore Days
Ostend Sea P’lace
van 17/03/2021 tot 18/03/2021
Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19
Live Webinar
dinsdag 23 maart 2021
Panel Building. Made Smarter
Online event
dinsdag 23 maart 2021
METAV Digital
online
van 23/03/2021 tot 26/03/2021
EEX-ATEX
Online cursus IE-net
van 30/03/2021 tot 31/03/2021
Hannover Messe
Hannover
van 12/04/2021 tot 16/04/2021
(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger
(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer
(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma
(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech
(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk
(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET -- De meerderheid van de breuken die grote aardbevingen veroorzaken zitten diep onder water. De meeste informatie die men vergaart over aardbevingen is daardoor indirect, onder meer door middel van seismologische informatie.
Dankzij het NanTroSEIZE-project (Nankai Trough Seismogenic Zone Experiment) willen wetenschappers nu uitvissen wat er echt gebeurt in en rond zo'n breuk.
De Gentse deelneemster in dit team van wetenschappers is Katrien Heirman. Zij is geologe en verbonden aan het Renard Centre of Marine Geology (vakgroep Geologie en Bodemkunde, UGent).
Haar opdracht is om samen met de andere wetenschappers aan boord de samenstelling van de boormonsters te bepalen. Zij maakt deel uit van het tweede team en vervangt vanaf 25 november de groep wetenschappers die op 1 oktober aan boord gingen.
Op 1 oktober startte namelijk de derde fase van het project. Eén van de vele reeds gemaakte boorgaten zal verder verdiept worden tot op zo'n 3.600 meter onder de zeebodem in een ca. 2.000 meter diepe oceaan. Dit is een wereldrecord, nooit eerder waren gesteentemonsters van zulke grote diepte binnen handbereik.
Het unieke aan het project is dat niet alleen gesteentemonsters bestudeerd zullen worden die door middel van de diepe boring naar boven worden gehaald. Ook worden er in de boorgaten en op de zeebodem verschillende sensoren en andere instrumenten geplaatst om data te verzamelen over een periode van verschillende jaren.
Het ultieme doel is om de opbouw van spanning in het gesteente te kunnen opvolgen en een aardbeving in wording te kunnen observeren. << (BB) (foto: Jamstec/Cdec)
OP DE FOTO
Om geologische fenomenen in de diepte te kunnen bestuderen maken de wetenschappers gebruik van een uniek onderzoeksschip, de Chikyu. Dit gigantische Japanse boorschip is uniek in de wereld. Het is het enige dat in staat is de aarde tot op 7.000 m diepte te bemonsteren.
ACHTERGROND
Om haar ervaringen te kunnen delen met de buitenwereld zal Katrien een blog bijhouden aan boord van het Japanse boorschip Chikyu. Ze zal schrijven over het onderzoek dat verricht wordt, over haar werk en ook over het leven aan boord van het schip. Volg de blog:http://drillbits.drupalgardens.com <<