UGent-geologe bestudeert aardbevingsmechanismes op Japans boorschip

Onderzoek & Wetenschap 20/11/2012 16:38:31

Een uitgebreid team van wetenschappers doet momenteel in Japan onderzoek naar de mechanismes achter aardbevingen. UGent-geologe Katrien Heirman maakt deel uit van het internationale team.

Lees hieronder verder   
Verwant

UGent: ‹geen Vlaamse onderwijsmiddelen gebruikt voor Koreaanse campus›

UGent participeert aan Europese ‘Human Brain Project’

Onderzoek naar natuurlijke vervangers voor nitriet in vlees

Keuzevak ondernemen HoGent groot succes

Replica van oudste boot ter wereld komt naar België

43 percent van Vlamingen vindt ecologische voetafdruk 'niet problematisch'

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Hannover Messe

Hannover

van 12/04/2021 tot 16/04/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- De meerderheid van de breuken die grote aardbevingen veroorzaken zitten diep onder water. De meeste informatie die men vergaart over aardbevingen is daardoor indirect, onder meer door middel van seismologische informatie.

Dankzij het NanTroSEIZE-project (Nankai Trough Seismogenic Zone Experiment) willen wetenschappers nu uitvissen wat er echt gebeurt in en rond zo'n breuk.

De Gentse deelneemster in dit team van wetenschappers is Katrien Heirman. Zij is geologe en verbonden aan het Renard Centre of Marine Geology (vakgroep Geologie en Bodemkunde, UGent).

Haar opdracht is om samen met de andere wetenschappers aan boord de samenstelling van de boormonsters te bepalen. Zij maakt deel uit van het tweede team en vervangt vanaf 25 november de groep wetenschappers die op 1 oktober aan boord gingen.

Op 1 oktober startte namelijk de derde fase van het project. Eén van de vele reeds gemaakte boorgaten zal verder verdiept worden tot op zo'n 3.600 meter onder de zeebodem in een ca. 2.000 meter diepe oceaan. Dit is een wereldrecord, nooit eerder waren gesteentemonsters van zulke grote diepte binnen handbereik.

Het unieke aan het project is dat niet alleen gesteentemonsters bestudeerd zullen worden die door middel van de diepe boring naar boven worden gehaald. Ook worden er in de boorgaten en op de zeebodem verschillende sensoren en andere instrumenten geplaatst om data te verzamelen over een periode van verschillende jaren.

Het ultieme doel is om de opbouw van spanning in het gesteente te kunnen opvolgen en een aardbeving in wording te kunnen observeren. << (BB) (foto: Jamstec/Cdec)

OP DE FOTO
Om geologische fenomenen in de diepte te kunnen bestuderen maken de wetenschappers gebruik van een uniek onderzoeksschip, de Chikyu. Dit gigantische Japanse boorschip is uniek in de wereld. Het is het enige dat in staat is de aarde tot op 7.000 m diepte te bemonsteren.

ACHTERGROND
Om haar ervaringen te kunnen delen met de buitenwereld zal Katrien een blog bijhouden aan boord van het Japanse boorschip Chikyu. Ze zal schrijven over het onderzoek dat verricht wordt, over haar werk en ook over het leven aan boord van het schip. Volg de blog:http://drillbits.drupalgardens.com <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Naams ziekenhuis verbetert energieprestaties met 15,5%

Het Naams ziekenhuis CHR Sambre et Meuse heeft in samenwerking met ENGIE en RenoWatt werken uitgevoerd, die het energieverbruik van het ziekenhuis aanzienlijk reduceerden.

SCK CEN en UGent onderzoeken wondgenezing met ‘Hyper­zwaarte­kracht­kuur’

In september zullen ‘gestresseerde en gewonde huidcellen’ een ‘hyper­zwaarte­kracht­kuur’ in de Large Diameter Centrifuge van ESA in het Nederlandse Noordwijk getest worden.

Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

Uit onderzoek van UTwente blijkt dat krachtige luchtstromingen in de lagere atmosfeer, de zogenaamde ‘low-level jets’, de prestaties van windmolenparken kunnen verbeteren.

VLIZ North Sea Award 2020 gewonnen door Camille Gaulier

Camille Gaulier, PhD aan de VUB-onderzoeksgroep AMGC en Université de Lille, won deze award voor haar Innovatieve toolbox om metaalverontreiniging aan Belgische kust te meten.

Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

Feronyl sloot met vliegtuigbouwer Lockheed Martin een meerjarencontract voor O&O van hittebestendige materialen voor toepassingen in straalmotoren en hypersonische toestellen.

Peter Leijnen: ”Puur techniek” - topingenieur

Vorige kerst ving de innoverende elektromotorenbouwer Magnax uit Deinze 16 miljoen euro om te groeien in automotive. Wij spraken met Peter Leijnen (48), oprichter en CTO van Magnax.

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

SUSiEtec voor holistische benadering digitale transformatie

Kontron SUSiEtec introduceert holistische digitaliserings­oplossingen, waardoor machinebouwers, systeemintegratoren en fabrikanten hun digitale transformatie­doelstellingen sneller kunnen bereiken. Het portfolio biedt eenvoudige toegang tot nodige IoT/embedded computer­hardware, softwaretools en software­ontwikkelings­omgeving. >>

Partners