Stortgoed: 69% van Belgische bedrijven plant investeringen

vakbeurzen 6/12/2012 15:24:09

Uit een enquête van vakbeursinrichter easyFairs bij gebruikers van zogenaamde 'solids'-uitrusting: 'In België heeft 69% investeringsplannen op korte termijn, in Nederland is dat 49%'.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

Gimv richt Life Sciences Advisory Board op

DAF investeert 200 miljoen euro in Westerlo

Vlaamse regering en LRM verlengen samenwerking

nextAuth kent succesvolle eerste investeringsronde

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(3/12) Colruyt Group bouwt één van de grootste krattenwas-installaties van Europa

(2/12) 25% minder faillissementen enkel dankzij steunmaatregelen

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- In oktober 2012 hield vakbeursorganisator easyFairs een enquête bij 441 Belgische en Nederlandse experts uit de wereld van de verwerking, het transport en de opslag van droge stoffen oftewel stortgoed.

Hierbij werd er gepolst naar de actuele technologische uitdagingen, maar ook naar de investeringplannen van specifiek deze groep van industriële gebruikers.

De resultaten van dat laatste – de investeringsplannen – zijn alvast een verrassing te noemen, zeker tegen de achtergrond van de huidige aanslepende crisis. Maar liefst 77% van de Belgische respondenten blijkt investeringen te plannen, tegen 58% van de Nederlandse respondenten.

60% zegt dit het komende jaar al te gaan doen. Ook hier is het verschil tussen Nederland en België aanzienlijk: in België heeft 69% investeringsplannen op korte termijn, in Nederland 49%.

Zo’n 56% van degenen met investeringsplannen investeert minder dan een half miljoen, met een gemiddelde van 132.000 euro. Hierna volgt een middengroep van 29%, met een gemiddelde investering van 1,9 miljoen euro.

De resterende 15% zijn de grote investeerders, met een gemiddelde investeringssom van 38 miljoen euro.

'Ondanks de kleinschaligheid van de steekproef', stelt easyFairs in een persbericht 'zendt deze industriesector dus een signaal uit dat er nog investeringen op de agenda staan'.

Wat de 'technologische uitdagingen" betreft: de nood aan meer informatie inzake arbeidsveiligheid en preventie werd zowel in België als in Nederland als hoogste prioriteit aangegeven.

In België staat het thema duurzaamheid en onderhoud op twee, kort gevolgd door procesefficiëntie. In Nederland ligt de volgorde enigszins anders: hier komt procesefficiëntie op de tweede plaats en als derde stek komt kostenbesparing naar voor.

Binnen het kader van arbeidsveiligheid en preventie wordt voornamelijk gedacht aan de veiligheid van de werkprocessen en de juiste installatie-eisen om de veiligheid te verbeteren. Hieruit kan er geconcludeerd worden dat de Atex-reglementering nog steeds hoog op de agenda staat.

Maar ook signalisatie en de juiste materialen worden als belangrijk opgenoemd. Procesefficiëntie staat eveneens zeer duidelijk op de radar. De respondenten denken hierbij aan de optimalisatie van de processen en aan de verfijning van de procesapparatuur, zoals doseersystemen, afscheiders, zeven en filters. In die context wordt er dus ook gedacht aan de procesbesturing, de verkorting van omsteltijden en de versnelling van mengprocessen.

De resultaten van deze enquête zullen naar verluidt de rode draad gaan vormen in de seminarieprogramma’s van de 'Solids'-beurzen van easyFairs in Antwerpen en Rotterdam. << (BB) (foto: easyFairs)

ACHTERGROND
Solids 2013, op 27 en 28 maart 2013 in Antwerp expo en op 2 en 3 oktober 2013 in Ahoy Rotterdam. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Cryomodules ontwikkeld voor onderzoeksreactor MYRRHA

MYRRHA werkt alleen bij een temperatuur van 2 Kelvin, waar cryomodules voor zorgen. Het Franse bedrijf SDMS, La Chaudronnerie Blanche ontwikkelde hiervoor recent een protoype.

Vlaamse cleantech knowhow helpt Chinese economie bij verduurzaming

De focus van China om zijn steden en industrie duurzamer te maken, biedt kansen voor onze Vlaamse cleantechsector, die heel wat knowhow en innovatieve technologie herbergt.

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners