• 06/12/2012
  • |     BB

Stortgoed: 69% van Belgische bedrijven plant investeringen

Uit een enquête van vakbeursinrichter easyFairs bij gebruikers van zogenaamde 'solids'-uitrusting: 'In België heeft 69% investeringsplannen op korte termijn, in Nederland is dat 49%'.

Trefwoorden: #easyfairs, #solids, #stortgoederen

Lees verder

vakbeurzen

( Foto: easyFairs )

ENGINEERINGNET -- In oktober 2012 hield vakbeursorganisator easyFairs een enquête bij 441 Belgische en Nederlandse experts uit de wereld van de verwerking, het transport en de opslag van droge stoffen oftewel stortgoed.

Hierbij werd er gepolst naar de actuele technologische uitdagingen, maar ook naar de investeringplannen van specifiek deze groep van industriële gebruikers.

De resultaten van dat laatste – de investeringsplannen – zijn alvast een verrassing te noemen, zeker tegen de achtergrond van de huidige aanslepende crisis. Maar liefst 77% van de Belgische respondenten blijkt investeringen te plannen, tegen 58% van de Nederlandse respondenten.

60% zegt dit het komende jaar al te gaan doen. Ook hier is het verschil tussen Nederland en België aanzienlijk: in België heeft 69% investeringsplannen op korte termijn, in Nederland 49%.

Zo’n 56% van degenen met investeringsplannen investeert minder dan een half miljoen, met een gemiddelde van 132.000 euro. Hierna volgt een middengroep van 29%, met een gemiddelde investering van 1,9 miljoen euro.

De resterende 15% zijn de grote investeerders, met een gemiddelde investeringssom van 38 miljoen euro.

'Ondanks de kleinschaligheid van de steekproef', stelt easyFairs in een persbericht 'zendt deze industriesector dus een signaal uit dat er nog investeringen op de agenda staan'.

Wat de 'technologische uitdagingen" betreft: de nood aan meer informatie inzake arbeidsveiligheid en preventie werd zowel in België als in Nederland als hoogste prioriteit aangegeven.

In België staat het thema duurzaamheid en onderhoud op twee, kort gevolgd door procesefficiëntie. In Nederland ligt de volgorde enigszins anders: hier komt procesefficiëntie op de tweede plaats en als derde stek komt kostenbesparing naar voor.

Binnen het kader van arbeidsveiligheid en preventie wordt voornamelijk gedacht aan de veiligheid van de werkprocessen en de juiste installatie-eisen om de veiligheid te verbeteren. Hieruit kan er geconcludeerd worden dat de Atex-reglementering nog steeds hoog op de agenda staat.

Maar ook signalisatie en de juiste materialen worden als belangrijk opgenoemd. Procesefficiëntie staat eveneens zeer duidelijk op de radar. De respondenten denken hierbij aan de optimalisatie van de processen en aan de verfijning van de procesapparatuur, zoals doseersystemen, afscheiders, zeven en filters. In die context wordt er dus ook gedacht aan de procesbesturing, de verkorting van omsteltijden en de versnelling van mengprocessen.

De resultaten van deze enquête zullen naar verluidt de rode draad gaan vormen in de seminarieprogramma’s van de 'Solids'-beurzen van easyFairs in Antwerpen en Rotterdam.


ACHTERGROND
Solids 2013, op 27 en 28 maart 2013 in Antwerp expo en op 2 en 3 oktober 2013 in Ahoy Rotterdam.