Replica van oudste boot ter wereld komt naar België

Onderzoek & Wetenschap 11/12/2012 15:40:37

In december meert een bijzondere boot aan in België. De ‘Dover Boat’, de replica van een boot uit de bronstijd, is het pronkstuk van een prestigieuze archeologische tentoonstelling.

Lees hieronder verder   
Verwant

UGent: ‹geen Vlaamse onderwijsmiddelen gebruikt voor Koreaanse campus›

UGent participeert aan Europese ‘Human Brain Project’

Onderzoek naar natuurlijke vervangers voor nitriet in vlees

Keuzevak ondernemen HoGent groot succes

Replica van oudste boot ter wereld komt naar België

43 percent van Vlamingen vindt ecologische voetafdruk 'niet problematisch'

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- In 1992 stootten archeologen tijdens opgravingen in het stadscentrum van Dover nabij de haven op enkele eiken planken. Ze verwijderden het slib en ontdekten – na wat puzzelwerk – dat de doordrenkte planken de restanten waren van een prehistorische boot, die al snel 'Dover Boat' werd gedoopt.

Koolstof-14-datering toonde aan dat de boot al rond 1550 voor Christus werd gebouwd, in de bronstijd dus.

Met ‘Dover Boat’ werd voor de eerste keer een materieel bewijs geleverd dat er al in de Bronstijd een intens contact tussen de bewoners aan beide kanten van het Kanaal… lang voor de kanaaltunnel er was.

Vorige winter werd in Dover hard gewerkt aan een replica van de boot, op schaal ½. In juni 2012 meerde, samen met de replica, de tentoonstelling ‘Voorbij de horizon’ aan in Boulogne-sur-Mer.

Van 16 december 2012 tot 26 mei 2013 komt deze reizende tentoonstelling naar ons land. Daarna reist ze verder naar het archeologisch museum in Dover.

De expositie maakt deel uit van een project waarin ook de vakgroep Archeologie van de UGent participeert. De tentoonstelling is gratis te bezoeken in het Provinciaal Erfgoedcentrum van Ename. Het Erfgoedcentrum is open van donderdag tot en met zondag, doorlopend van 10 tot 17 uur.

Ook kinderen kunnen zich uitleven op de tentoonstelling. Er zijn speciale gidsbeurten voor kinderen, waar ze met kledij en bronzen voorwerpen uit de ‘bronstijdkits‘ ongetwijfeld een onvergetelijk bezoek zullen beleven.

In de wedstrijd ’Beeld jezelf in in de bronstijd’ worden kinderen uitgedaagd een tekst of tekening te maken van hoe ze zichzelf in de bronstijd zien. Deelname kan individueel of in klasverband, en er zijn per leeftijdscategorie mooie prijzen te winnen.<< (BB) (foto: UGent)

NUTTIGE LINKS
Boat 1150 BC, project en tentoonstelling
www.boat1550bc.ugent.be <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

Corona versnelt doodsstrijd van Photokina

Na het afblazen van de 2020-editie van ’s werelds belangrijkste fotografiebeurs Photokina zou Koelnmesse GmbH de volgende editie in mei 2022 houden. Eind vorige week kwam het genadeschot.

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Daikin Europe kiest voor Gent als nieuwe locatie voor het EMEA Development Center (EDC), omdat de huidige vestigingen in Oostende en Gent stilaan uit hun voegen barsten.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners