Replica van oudste boot ter wereld komt naar België

Onderzoek & Wetenschap 11/12/2012 15:40:37

In december meert een bijzondere boot aan in België. De ‘Dover Boat’, de replica van een boot uit de bronstijd, is het pronkstuk van een prestigieuze archeologische tentoonstelling.

Lees hieronder verder   
Verwant

UGent: ‹geen Vlaamse onderwijsmiddelen gebruikt voor Koreaanse campus›

UGent participeert aan Europese ‘Human Brain Project’

Onderzoek naar natuurlijke vervangers voor nitriet in vlees

Keuzevak ondernemen HoGent groot succes

Replica van oudste boot ter wereld komt naar België

43 percent van Vlamingen vindt ecologische voetafdruk 'niet problematisch'

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- In 1992 stootten archeologen tijdens opgravingen in het stadscentrum van Dover nabij de haven op enkele eiken planken. Ze verwijderden het slib en ontdekten – na wat puzzelwerk – dat de doordrenkte planken de restanten waren van een prehistorische boot, die al snel 'Dover Boat' werd gedoopt.

Koolstof-14-datering toonde aan dat de boot al rond 1550 voor Christus werd gebouwd, in de bronstijd dus.

Met ‘Dover Boat’ werd voor de eerste keer een materieel bewijs geleverd dat er al in de Bronstijd een intens contact tussen de bewoners aan beide kanten van het Kanaal… lang voor de kanaaltunnel er was.

Vorige winter werd in Dover hard gewerkt aan een replica van de boot, op schaal ½. In juni 2012 meerde, samen met de replica, de tentoonstelling ‘Voorbij de horizon’ aan in Boulogne-sur-Mer.

Van 16 december 2012 tot 26 mei 2013 komt deze reizende tentoonstelling naar ons land. Daarna reist ze verder naar het archeologisch museum in Dover.

De expositie maakt deel uit van een project waarin ook de vakgroep Archeologie van de UGent participeert. De tentoonstelling is gratis te bezoeken in het Provinciaal Erfgoedcentrum van Ename. Het Erfgoedcentrum is open van donderdag tot en met zondag, doorlopend van 10 tot 17 uur.

Ook kinderen kunnen zich uitleven op de tentoonstelling. Er zijn speciale gidsbeurten voor kinderen, waar ze met kledij en bronzen voorwerpen uit de ‘bronstijdkits‘ ongetwijfeld een onvergetelijk bezoek zullen beleven.

In de wedstrijd ’Beeld jezelf in in de bronstijd’ worden kinderen uitgedaagd een tekst of tekening te maken van hoe ze zichzelf in de bronstijd zien. Deelname kan individueel of in klasverband, en er zijn per leeftijdscategorie mooie prijzen te winnen.<< (BB) (foto: UGent)

NUTTIGE LINKS
Boat 1150 BC, project en tentoonstelling
www.boat1550bc.ugent.be <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

Cargill (Izegem), Danone (Rotselaar), Delhez Tôlerie (Thimister-Clermont) en L’Oréal (Libramont) zijn de nieuwe Factories of the Future, terwijl 5 bedrijven hun titel verlengd hebben.

DCI overgenomen door Pauwels Consulting

Pauwels Consulting, Belgische consultancykantoor gespecialiseerd in engineering, life sciences en IT, heeft het Sint-Niklase IT consultancybedrijf DCI overgenomen.

VINCI Energies behaalt Agoria-label ‘Employer ready for the future of work’

Het label is de erkenning voor het engagement dat VINCI Energies in België aangaat om zijn personeelsbeleid aan te passen aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt van morgen.

Conferentie over de toekomst van bordenbouw en schakelkasttechniek

Op dinsdag 23 maart organiseren Rittal en Eplan België de online conferentie ‘Panel Building. Made Smarter’, een live event voor de schakelkastindustrie van de toekomst.

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners