Natuurkundig ingenieur wint Shell Afstudeerprijs voor Natuurkunde 2012

b2b 14/12/2012 10:57:18

Natuurkundig ingenieur Hugo van den Brand heeft een van de drie prestigieuze Shell Afstudeerprijzen voor Natuurkunde in de wacht gesleept.

Lees hieronder verder   
Verwant

FOM ontwerpt een nieuwe laser

Kernfusiereactor JET reageert heel anders met nieuwe binnenwand

Lichtgolven bewegen oneindig snel door zilveren nanobuisje

Brandstof voor de 21ste eeuw: programma 'CO2 neutral fuels'

Natuurkundig ingenieur wint Shell Afstudeerprijs voor Natuurkunde 2012

Onderzoek vrijhangend grafeen met hoge magneetvelden

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Interpack

Messe Düsseldorf

van 25/02/2021 tot 3/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Keuze van de redactie

(25/1) Deloitte opent nieuw duurzaam kantoor op West-Vlaamse innovatiecampus

(25/1) Pauwels Consulting heeft Nederlandse Javaspecialist overgenomen

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Nederlands natuurkundig ingenieur Hugo van den Brand heeft een van de drie prestigieuze Shell Afstudeerprijzen voor Natuurkunde in de wacht gesleept.

Hugo van den Brand werkte in zijn afstudeerproject aan een belangrijk en actueel probleem voor het internationale kernfusieproject  ITER, dat in aanbouw is in Zuid-Frankrijk. In het plasma van ITER kunnen instabiliteiten ontstaan die het plasma snel laten afkoelen (zogenaamde Neoclassical Tearing Modes, NTM’s).

Een gespecialiseerd detectiesysteem (Electron Cyclotron Emission - ECE) moet deze NTM's op tijd opsporen. Met gerichte microgolfstraling (Electron Cyclotron Resonant Heating - ECRH) kan de instabiliteit volledig worden onderdrukt.

Hugo's afstudeeropdracht was het helder krijgen van de criteria voor het ECE-detectiesysteem. De bestaande specificaties van het ITER-team bleken onvoldoende, omdat die wel de NTM-stabilisatie beschreven maar niet de tijd waarbinnen die stabilisatie gerealiseerd moet zijn.

Van den Brand ontwierp eerst een rekenmodel voor zowel de stabilisatie van NTM's als hun effect op het plasma. Het bleek cruciaal om de NTM te stabiliseren vóór die de rotatie van het plasma stillegt. Daarna is de verstoring niet meer te beteugelen met microgolfstraling en dreigt het plasma te doven.

Vervolgens kon Hugo zich wijden aan zijn eigenlijke opdracht: analyseren hoe een ECE-detectiesysteem op tijd een NTM-verstoring kan detecteren en lokaliseren.

Daarvoor nam hij een wat ouder computerprogramma voor ECE-berekeningen volledig op de schop en breidde hij het uit met een model voor de NTM-instabiliteit. Het uiteindelijke resultaat is een rekenmodel dat het hele systeem van het plasma en de meet- en regelapparatuur kan simuleren.

Met zijn model heeft Hugo afgeleid aan welke eisen het ECE detectiesysteem moet voldoen om de NTM’s snel en nauwkeurig genoeg op te sporen. << (KV) (foto: Differ, Hugo van den Brand)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Ontwikkeling zonnefolies voor ramen en zonnepanelen

TNO ontwikkelt met universiteiten en bedrijven functionele folies voor ramen en gebouwgeïntegreerde zonnepanelen, om 20% van het energieverbruik van gebouwen te besparen.

Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

Vanaf 1 februari zal Jan De Nul in opdracht van de Vlaamse Overheid, agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), zo’n 500.000 m³ zand op het strand van Raversijde aanbrengen.

Uniek resistentiegen tegen bladvlekkenziekte

Een internationaal consortium kan het resistente Stb16q-gen kloneren en succesvol in tarwe introduceren. Om zo de strijd aan te binden met de gevreesde schimmel Zymoseptoria tritici.

VIL IT-systemen leiden tot efficiëntere grenscontroles

In het project Digital Gateway2Governement werden systemen ontworpen voor gedigitaliseerde communicatie tussen de bedrijven en de overheidsdiensten die betrokken zijn bij de grenscontroles.

Groene waterstof moet energietransitie in Picardisch Wallonië versnellen

Luminus en het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA hebben een gezamenlijk project voorgesteld voor de ontwikkeling van vier groene waterstofstations in Picardisch Wallonië.

HTC-Enterprise als deel van de oplossing

HTC-Enterprise is een onderneming gegroeid uit de passie voor technologie en het ondernemerschap op zich. Het bedrijf biedt voor tal van bedrijven en sectoren een gepaste oplossing aan.

Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica

Slimme software (kunstmatige intelligentie) van de Leidse en Wageningse universiteit doorzocht genomen van bacteriën en vond 42 clusters DNA die coderen voor eiwitten met antibiotica-werking.

DEME voert onderhoudsbaggerwerken op Schelde op LNG uit

Een dual fuel sleephopperzuiger van DEME voert sinds kort de onderhoudsbaggerwerken uit op de Schelde. Tijdens deze werken vaart het schip op LNG, een primeur in Vlaanderen.

Vernieuwde VPLog-i-R stroomsensor met Modbus interface

VPInstruments, fabrikant en wereldwijde leverancier van instrumentatie en monitoringssystemen voor perslucht en gassen, biedt nu een vernieuwde versie van de bewezen VPLog-i stroomsensor met een Modbus interface. De VPLog-i-R is het enige type Rogowski stroomsensor met RS485 (Modbus RTU) uitgang. >>

Partners