Natuurkundig ingenieur wint Shell Afstudeerprijs voor Natuurkunde 2012
b2b 14/12/2012 10:57:18
Natuurkundig ingenieur Hugo van den Brand heeft een van de drie prestigieuze Shell Afstudeerprijzen voor Natuurkunde in de wacht gesleept.
Kernfusiereactor JET reageert heel anders met nieuwe binnenwand
Lichtgolven bewegen oneindig snel door zilveren nanobuisje
Brandstof voor de 21ste eeuw: programma 'CO2 neutral fuels'
Natuurkundig ingenieur wint Shell Afstudeerprijs voor Natuurkunde 2012
Onderzoek vrijhangend grafeen met hoge magneetvelden
>> Meer verwant nieuwsAlternatief fossiele brandstof voor stoomproductie
Webinar
vrijdag 29 januari 2021
Postgraduaat Vastgoedkunde
Leuven of Kortrijk
van 4/02/2021 tot 10/12/2021
Toekomst federaal energiebeleid
Webinar
woensdag 10 februari 2021
'Digital Twin' versterkt maakindustrie?
Online event
vrijdag 12 februari 2021
Interpack
Messe Düsseldorf
van 25/02/2021 tot 3/03/2021
Klimatisatie van gebouwen
Online
van 5/03/2021 tot 25/06/2021
(25/1) Deloitte opent nieuw duurzaam kantoor op West-Vlaamse innovatiecampus
(25/1) Pauwels Consulting heeft Nederlandse Javaspecialist overgenomen
(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof
(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof
(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems
(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET -- Nederlands natuurkundig ingenieur Hugo van den Brand heeft een van de drie prestigieuze Shell Afstudeerprijzen voor Natuurkunde in de wacht gesleept.
Hugo van den Brand werkte in zijn afstudeerproject aan een belangrijk en actueel probleem voor het internationale kernfusieproject ITER, dat in aanbouw is in Zuid-Frankrijk. In het plasma van ITER kunnen instabiliteiten ontstaan die het plasma snel laten afkoelen (zogenaamde Neoclassical Tearing Modes, NTM’s).
Een gespecialiseerd detectiesysteem (Electron Cyclotron Emission - ECE) moet deze NTM's op tijd opsporen. Met gerichte microgolfstraling (Electron Cyclotron Resonant Heating - ECRH) kan de instabiliteit volledig worden onderdrukt.
Hugo's afstudeeropdracht was het helder krijgen van de criteria voor het ECE-detectiesysteem. De bestaande specificaties van het ITER-team bleken onvoldoende, omdat die wel de NTM-stabilisatie beschreven maar niet de tijd waarbinnen die stabilisatie gerealiseerd moet zijn.
Van den Brand ontwierp eerst een rekenmodel voor zowel de stabilisatie van NTM's als hun effect op het plasma. Het bleek cruciaal om de NTM te stabiliseren vóór die de rotatie van het plasma stillegt. Daarna is de verstoring niet meer te beteugelen met microgolfstraling en dreigt het plasma te doven.
Vervolgens kon Hugo zich wijden aan zijn eigenlijke opdracht: analyseren hoe een ECE-detectiesysteem op tijd een NTM-verstoring kan detecteren en lokaliseren.
Daarvoor nam hij een wat ouder computerprogramma voor ECE-berekeningen volledig op de schop en breidde hij het uit met een model voor de NTM-instabiliteit. Het uiteindelijke resultaat is een rekenmodel dat het hele systeem van het plasma en de meet- en regelapparatuur kan simuleren.
Met zijn model heeft Hugo afgeleid aan welke eisen het ECE detectiesysteem moet voldoen om de NTM’s snel en nauwkeurig genoeg op te sporen. << (KV) (foto: Differ, Hugo van den Brand)