Beste 'supply chain'-presteerders besteden uit maar behouden controle - artikel

Plant & Factory 14/12/2012 11:37:39

Onderzoek van PwC (PricewaterhouseCoopers): 'Bij de beste supply chain-presteerders gaat een hoge leveringsbetrouwbaarheid niet langer ten koste van de voorraadniveaus of de kosten'.

Lees hieronder verder   
Verwant

VIL IT-systemen leiden tot efficiëntere grenscontroles

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

Onbemand varen mogelijk door 3D-sonarsensoren

All Weather Terminal in North Sea Port in gebruik genomen

Voordelen van modelgebaseerd ontwerp

Efficiëntere logistieke opleidingen met Virtual & Augmented Reality

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Interpack

Messe Düsseldorf

van 25/02/2021 tot 3/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Keuze van de redactie

(25/1) Deloitte opent nieuw duurzaam kantoor op West-Vlaamse innovatiecampus

(25/1) Pauwels Consulting heeft Nederlandse Javaspecialist overgenomen

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Het is onzekerheid troef in de bedrijfswereld. Hoe reageren onderneming op de financiële en economische crisis? De beste presteerders in de logistiek gaan op zoek naar technieken om de supply chain in hun voordeel te laten spelen. Dat blijkt uit PwC’s ‘Global Supply Chain Survey 2013’.

“De toonaangevende spelers op de markt investeren in nieuwe vaardigheden en technieken waardoor ze beter kunnen inspelen op de wensen van de klant, en dat op een kostenefficiënte manier”, zegt Peter Vermeire, Partner bij PwC.

“Het verkorten van de doorlooptijden speelt daarbij een cruciale rol omdat de supply chain zo beter kan inspelen op de veranderingen in een turbulente marktsituatie.”

Uit de studie van PwC – het vroegere PricewaterhouseCoopers - komen zes opvallende trends naar voor. Deze trends manifesteren zich in eerste instantie op globaal niveau, maar zijn evenzeer van toepassing op onze Belgische bedrijven of multinationals die in België gevestigd zijn.

Trend 1
De helft van onze bedrijven erkent dat een goede supply chain een strategisch voordeel geeft. Een goed georganiseerde supply chain staat voor sterke prestaties op het vlak van levering en een hoge voorraadrotatie. 'Het promoten van België als topregio voor logistiek en supply chain kan in die zin enkel verder aangemoedigd worden', aldus het rapport.

Trend 2
Uit het onderzoek blijkt ook dat de sterkste spelers erin slagen twee factoren te combineren: performantie qua levering, en kostenbeheersing plus flexibiliteit. Blijkbaar gaat een hoge leveringsbetrouwbaarheid niet langer ten koste van de voorraadniveaus of de kosten.

Trend 3
Minder succesvolle ondernemingen hebben de neiging met een one-size-fits-all 'supply chain'-aanpak naar de markt te gaan. Meer succesvolle spelen in op de specifieke noden van hun klantensegmenten.

Trend 4
De beste presteerders besteden hun productie en logistiek wel degelijk uit aan derden, mede door de hoge loonkosten in onze regio. Maar ze behouden wél de controle over hun strategische functies. Zo houdt men plannings- en aankoopfuncties typisch volledig in eigen handen.

Trend 5
De best presterende ondernemingen staan open voor nieuwe samenwerkingsmodellen met klanten en leveranciers, een grotere servicedifferentiatie, configuratiemodellen voor meer flexibiliteit, geavanceerde risk managementtechnieken en complexiteitsbeheer. Opvallend: net ook de groeilanden zijn erg succesvol zijn in het implementeren van deze technieken.

Trend 6
De interesse voor nieuwe technologieën en duurzaamheid neemt toe. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan nieuwe tools te implementeren voor procesautomatisering of voor het creëren van transparantie in de toeleveringsketen. Meer dan 60% van de respondenten gelooft dat duurzaamheid een steeds prominentere rol zal spelen in de supply chain van de toekomst. << (BB) (foto: IBM)

ACHTERGROND
De ‘Global Supply Chain Survey 2013’ is al de negende survey in zijn soort die door PwC werd uitgevoerd. 503 supply chain executives uit verschillende industrieën van over de hele wereld werden bevraagd over hun visie op Supply Chain Management. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Ontwikkeling zonnefolies voor ramen en zonnepanelen

TNO ontwikkelt met universiteiten en bedrijven functionele folies voor ramen en gebouwgeïntegreerde zonnepanelen, om 20% van het energieverbruik van gebouwen te besparen.

Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

Vanaf 1 februari zal Jan De Nul in opdracht van de Vlaamse Overheid, agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), zo’n 500.000 m³ zand op het strand van Raversijde aanbrengen.

Uniek resistentiegen tegen bladvlekkenziekte

Een internationaal consortium kan het resistente Stb16q-gen kloneren en succesvol in tarwe introduceren. Om zo de strijd aan te binden met de gevreesde schimmel Zymoseptoria tritici.

VIL IT-systemen leiden tot efficiëntere grenscontroles

In het project Digital Gateway2Governement werden systemen ontworpen voor gedigitaliseerde communicatie tussen de bedrijven en de overheidsdiensten die betrokken zijn bij de grenscontroles.

Groene waterstof moet energietransitie in Picardisch Wallonië versnellen

Luminus en het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA hebben een gezamenlijk project voorgesteld voor de ontwikkeling van vier groene waterstofstations in Picardisch Wallonië.

HTC-Enterprise als deel van de oplossing

HTC-Enterprise is een onderneming gegroeid uit de passie voor technologie en het ondernemerschap op zich. Het bedrijf biedt voor tal van bedrijven en sectoren een gepaste oplossing aan.

Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica

Slimme software (kunstmatige intelligentie) van de Leidse en Wageningse universiteit doorzocht genomen van bacteriën en vond 42 clusters DNA die coderen voor eiwitten met antibiotica-werking.

DEME voert onderhoudsbaggerwerken op Schelde op LNG uit

Een dual fuel sleephopperzuiger van DEME voert sinds kort de onderhoudsbaggerwerken uit op de Schelde. Tijdens deze werken vaart het schip op LNG, een primeur in Vlaanderen.

Vernieuwde VPLog-i-R stroomsensor met Modbus interface

VPInstruments, fabrikant en wereldwijde leverancier van instrumentatie en monitoringssystemen voor perslucht en gassen, biedt nu een vernieuwde versie van de bewezen VPLog-i stroomsensor met een Modbus interface. De VPLog-i-R is het enige type Rogowski stroomsensor met RS485 (Modbus RTU) uitgang. >>

Partners