VIB: Genetisch gewijzigd maïs ook in het veld groter

Onderzoek & Wetenschap 18/12/2012 11:40:33

'Genetische gewijzigde maïs wordt ook in het veld groter', stelt het Vlaams Instituut voor Biotechnologie op basis van de eerste veldproef in niet-gecontroleerde omstandigheden in Wetteren.

Lees hieronder verder   
Verwant

VIB vraagt tweede populierenveldproef aan

VIB: Genetisch gewijzigd maïs ook in het veld groter

Genetische code van de tomaat gekraakt

VIB vernieuwt algemene directie

Nieuw convenant tussen Vlaamse regering en VIB

Maïsveldproefaanvraag toegelaten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Interpack

Messe Düsseldorf

van 25/02/2021 tot 3/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Keuze van de redactie

(25/1) Deloitte opent nieuw duurzaam kantoor op West-Vlaamse innovatiecampus

(25/1) Pauwels Consulting heeft Nederlandse Javaspecialist overgenomen

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Op 25 mei 2012 startte in Wetteren de drie jaar durende wetenschappelijke veldproef met genetisch gewijzigde maïsplanten. De planten hebben een verhoogde productie van het enzym GA20-oxidase.

De veldproef sluit aan op labo-onderzoek dat wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie onder leiding van Dirk Inzé en Hilde Nelissen al eerder uitvoerden. Dat wees uit dat GA20-oxidase maïsplanten tot 40% groter worden dan 'normale' controle planten. Via de veldproef wordt nagegaan of dit ook zo is onder niet-gecontroleerde veldomstandigheden.

Het vroege groeiseizoen 2012 was naar verluidt zeer ongunstig voor het maïs, met veel regen en lage temperaturen. De maïsplanten bleven lang klein en de bloei was uitgesteld. In augustus en september haalden de planten hun achterstand in en op 17 oktober kon de veldproef geoogst worden.

De metingen bevestigen nu de bevindingen van de serreproeven. Hilde Nelissen: “In vergelijking met de controleplanten waren de bladeren van de GA20-oxidase maïsplanten 30 tot 60% langer, terwijl de genetisch gewijzigde maïsplanten bijna 40% groter waren”.

Zoals gepland wordt de wetenschappelijke maïsveldproef in 2013 en 2014 herhaald. De maïsplanten zullen dan in verschillende dichtheden worden aangeplant om te achterhalen of de GA20-oxidase maïsplanten kunnen bijdragen tot een hogere opbrengst per hectare.

VIB financiert deze veldproef met eigen middelen en het onderzoek wordt uitgevoerd op gronden van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).

Het instituut benadrukt géén eigendomsrechten te hebben op de functie van de ingebrachte genen of het gebruik ervan in genetisch gewijzigde planten. << (BB) (foto: VIB)

ACHTERGROND
Het enzym GA20-oxidase is betrokken in de aanmaak van het plantenhormoon gibberelline (afgekort GA naar de Engelse benaming 'Gibberellic Acid'). Gibberelline is van nature aanwezig in planten en stimuleert de groei en strekking van plantencellen. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Ontwikkeling zonnefolies voor ramen en zonnepanelen

TNO ontwikkelt met universiteiten en bedrijven functionele folies voor ramen en gebouwgeïntegreerde zonnepanelen, om 20% van het energieverbruik van gebouwen te besparen.

Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

Vanaf 1 februari zal Jan De Nul in opdracht van de Vlaamse Overheid, agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), zo’n 500.000 m³ zand op het strand van Raversijde aanbrengen.

Uniek resistentiegen tegen bladvlekkenziekte

Een internationaal consortium kan het resistente Stb16q-gen kloneren en succesvol in tarwe introduceren. Om zo de strijd aan te binden met de gevreesde schimmel Zymoseptoria tritici.

VIL IT-systemen leiden tot efficiëntere grenscontroles

In het project Digital Gateway2Governement werden systemen ontworpen voor gedigitaliseerde communicatie tussen de bedrijven en de overheidsdiensten die betrokken zijn bij de grenscontroles.

Groene waterstof moet energietransitie in Picardisch Wallonië versnellen

Luminus en het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA hebben een gezamenlijk project voorgesteld voor de ontwikkeling van vier groene waterstofstations in Picardisch Wallonië.

HTC-Enterprise als deel van de oplossing

HTC-Enterprise is een onderneming gegroeid uit de passie voor technologie en het ondernemerschap op zich. Het bedrijf biedt voor tal van bedrijven en sectoren een gepaste oplossing aan.

Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica

Slimme software (kunstmatige intelligentie) van de Leidse en Wageningse universiteit doorzocht genomen van bacteriën en vond 42 clusters DNA die coderen voor eiwitten met antibiotica-werking.

DEME voert onderhoudsbaggerwerken op Schelde op LNG uit

Een dual fuel sleephopperzuiger van DEME voert sinds kort de onderhoudsbaggerwerken uit op de Schelde. Tijdens deze werken vaart het schip op LNG, een primeur in Vlaanderen.

Vernieuwde VPLog-i-R stroomsensor met Modbus interface

VPInstruments, fabrikant en wereldwijde leverancier van instrumentatie en monitoringssystemen voor perslucht en gassen, biedt nu een vernieuwde versie van de bewezen VPLog-i stroomsensor met een Modbus interface. De VPLog-i-R is het enige type Rogowski stroomsensor met RS485 (Modbus RTU) uitgang. >>

Partners