Nieuwe machine faciliteert composietenproductie

Bedrijfsnieuws 11/01/2013 9:43:11

Composieten met een thermoplastische matrix, versterkt met continuë vezels: een nieuwe benadering maakt het nu mogelijk ze te maken via spuitgieten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Binnenkort einde touch-screens door tekort grondstoffen?

Nieuwe machine faciliteert composietenproductie

Optische communicatie maakt datacentra efficiënter

Einde in zicht voor waterdamp in gesloten verpakking

Warmteopslag in Zeoliet-bolletjes

Superveelzijdige minicamera (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Tot op heden is het zeer arbeidsintensief gebleken om composieten met een thermoplastische matrix, versterkt met continuë vezels, in grote hoeveelheden aan te maken.

Enerzijds zijn de textielachtige, dense, continuë vezelversterkte structuren moeilijk aan te maken; aan de andere kant is het samenbrengen van deze continuë vezels met zeer viskeuze thermoplastische materialen allesbehalve een sinecure. Er was eigenlijk geen economisch rendabele productiewijze om hoge volumes componentenseries te maken.

Maar: samen met een Oostenrijkse spuitgietmachinefabrikant hebben wetenschappers van de Fraunhofer Institute for Chemical Technology ICT in Pfinztal (Duitsland), voor het eerst een technologie productieklaar gemaakt die de serieproductie van zulke continuë vezel -versterkte thermoplastische composieten mogelijk maakt met een spuitgietproces.

Tot dan was het enkel mogelijk een spuitgietproces te gebruiken voor composieten die werden versterkt met korte of lange vezels.

Dr. ir. Lars Fredrik Berg, wetenschapper en projectmanager bij ICT: “Composieten met een thermoplastische matrix, versterkt met continuë vezels, winnen snel aan populariteit. Ze zullen steeds vaker worden gebruikt in de automotive industrie. Met het spuitgietproces kunnen componenten met een hoog volume vezels erin – en daardoor zeer goede mechanische eigenschappen- efficiënt in hoge volumeseries worden gemaakt.”

De Fraunhofer-vorsers, en mensen van het Oostenrijkse bedrijf, bouwden samen een prototype van zo'n spuitgietmachine. Deze kan alle nodige stappen zelf uitvoeren.

De reactieve componenten worden klaargemaakt en gemixed, en het materiaal geïnjecteerd in de matrijs. De in-situ polymerisatie vindt daar plaats, nadat de versterkende textielstructuren erin zijn aangebracht.

Ingenieur Peter Egger, van de Oostenrijkse firma: “We hebben een robuust, compact en volautomatisch technologisch systeem ontwikkeld; het is tegelijk flexibel en snel. De automotive industrie had nood aan net zo'n machine. Het komt in de plaats van de verschillende andere machines die vroeger nodig waren om dat werk te doen.”

Eind 2012 gaf de Reinforced Plastics Industrial Association AVK een AVK Innovatieprijs in de categorie 'Processen' voor de nieuwe technologie. << (KV) (foto IAV)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Partners