Anglo Belgian Corporation ontwikkelt ultrakrachtige dieselmotor

Bedrijfsnieuws 16/01/2013 15:30:45

Dit is Belgisch: de Gentse constructeur Anglo Belgian Corporation ontwikkelt Cristal, een dieselmotor van 6 meter breed en 5 meter hoog. Er komt een nieuwe productiehal van 40 miljoen euro.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

Gimv richt Life Sciences Advisory Board op

DAF investeert 200 miljoen euro in Westerlo

Vlaamse regering en LRM verlengen samenwerking

nextAuth kent succesvolle eerste investeringsronde

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Al honderd jaar lang produceert het Gentse bedrijf Anglo Belgian Corporation dieselmotoren. Maar nu lijkt het Vlaamse bedrijf zijn concurrenten weer een stapje voor te zijn: met de steun van het IWT - het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie - ontwikkelde het een ultrakrachtige hightech dieselmotor: de Cristal.

Die motor is een mastodont van 6 meter breed en 5 meter hoog die 55 ton weegt. Kostprijs: ongeveer 1 miljoen euro. Door de invoering van innovatieve technologie zoals EGR, 2-traps turbo oplading en een geoptimaliseerd 'common rail'-systeem, is de IMO-3 emissienorm zonder gebruik van katalysator haalbaar.

Daarnaast zorgen deze nieuwe technologieën voor een efficiënt brandstof- en olieverbruik. 'We zijn de concurrentie 4 jaar voor", stelt CEO Tim Berckmoes.

Met de hightech ontwikkeling wil het bedrijf - met 30 werknemers en 65 miljoen euro omzet - voet aan de grond krijgen in de markt van de grote vaartuigen, zoals cruise-, container- en marineschepen. Maar de motor kan bijvoorbeeld ook een elektriciteitscentrale of dieselwagon aandrijven.

En er komen bovendien 50 tot 100 extra arbeidsplaatsen bij en ABC bouwt ook een volledige nieuwe fabricagehal, goed voor een investering van 40 miljoen euro. Ondanks het succes denkt ABC er dus duidelijk niet aan om naar het buitenland te verhuizen.

"Waarom zouden we?", vraagt Berckmoes zich in de nieuwsbrief van het IWT af, "Hier houden we onderzoek, productie en engineering bij elkaar. Bovendien hebben we geen last van communicatieproblemen of logistieke vertragingen. We produceren al 100 jaar in België, en dat blijft ook zo." << (BB) (foto: ABC)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

Corona versnelt doodsstrijd van Photokina

Na het afblazen van de 2020-editie van ’s werelds belangrijkste fotografiebeurs Photokina zou Koelnmesse GmbH de volgende editie in mei 2022 houden. Eind vorige week kwam het genadeschot.

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Daikin Europe kiest voor Gent als nieuwe locatie voor het EMEA Development Center (EDC), omdat de huidige vestigingen in Oostende en Gent stilaan uit hun voegen barsten.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners