Onderzoek naar natuurlijke vervangers voor nitriet in vlees

Onderzoek & Wetenschap 22/01/2013 11:03:09

In kader van Europese PHYTOME-project ontwikkelt UGent nieuwe nitriet-vervangende technieken om natuurlijke extracten te kunnen toevoegen aan verschillende soorten vleesproducten.

Lees hieronder verder   
Verwant

UGent: ‹geen Vlaamse onderwijsmiddelen gebruikt voor Koreaanse campus›

UGent participeert aan Europese ‘Human Brain Project’

Onderzoek naar natuurlijke vervangers voor nitriet in vlees

Keuzevak ondernemen HoGent groot succes

Replica van oudste boot ter wereld komt naar België

43 percent van Vlamingen vindt ecologische voetafdruk 'niet problematisch'

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(3/12) Colruyt Group bouwt één van de grootste krattenwas-installaties van Europa

(2/12) 25% minder faillissementen enkel dankzij steunmaatregelen

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Het Europese project PHYTOME (Phytochemicals to reduce nitrite in meat products), dat op 1 december 2012 is gestart, werkt aan de ontwikkeling van innovatieve vleesproducten waarbij het conserveermiddel nitriet wordt vervangen door natuurlijke stoffen afkomstig uit groenten en fruit.

De Universiteit Gent zal in het kader van die research de gezondheidsbevorderende effecten van deze nieuwe vleesproducten onderzoeken in een voedingsinterventiestudie met gezonde vrijwilligers. Daarbij zal zowel de acceptatie door de consument als de bereidheid om dit nieuwe type producten te kopen, worden onderzocht.

Marktonderzoek laat zien dat de vleesconsumptie in de meeste EU-landen stagneert. Een van de redenen houdt verband met onderzoek en berichten in de media die aangeven dat de consumptie van (vooral rood en verwerkt) vlees bijdraagt aan verhoging van het risico op kanker.

Dat zou onder meer te wijten zijn aan het gebruik van nitriet, dat als additief wordt toegevoegd om te zorgen voor een mooie kleur van het vlees en voor de verlenging van de houdbaarheid.

“De succesvolle vervanging van nitriet door natuurlijke gezondheidsbevorderende ingrediënten zal het gezondheidsimago van rood en verwerkt vlees ten goede komen”, aldus professor Wim Verbeke van de UGent Vakgroep Landbouweconomie.

Het PHYTOME-project ontwikkelt nieuwe technieken om de natuurlijke extracten te kunnen toevoegen aan verschillende soorten vleesproducten. Deze technieken zullen zowel de microbiologische veiligheid als een goede kleur en smaak garanderen.

Omdat de vleesverwerkende industrie direct betrokken is bij de ontwikkeling van het concept zullen naar verwachting de eerste producten snel na de afronding van het drie jaar durende project op de markt komen. << (BB)

ACHTERGROND
Van verschillende biologisch actieve stoffen, ook wel aangeduid met de term phytochemicals, is bekend dat ze bijdragen aan een betere darmgezondheid bij de consument en dat ze kunnen worden toegevoegd aan vlees en vleeswaren als natuurlijke extracten ter vervanging van nitriet.

De nieuwe vleesproducten worden verrijkt met zorgvuldig geselecteerde combinaties van natuurlijke antioxidanten en andere biologisch actieve stoffen die voorkomen in groenten en fruit, en plantaardige extracten zoals koffie en thee.

Sommige van deze stoffen bezitten een zodanige antimicrobiële activiteit dat ze nitriet kunnen vervangen zonder de microbiologische veiligheid in gevaar te brengen, terwijl andere stoffen die zelf van nature een rode kleur hebben bij kunnen dragen aan de gewenste kleur van het product. Ook is bekend dat sommige van deze ingrediënten de darmwand kunnen beschermen tegen beschadiging van het genetische materiaal en daarmee bijkomend het risico op kanker kunnen verkleinen. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Cryomodules ontwikkeld voor onderzoeksreactor MYRRHA

MYRRHA werkt alleen bij een temperatuur van 2 Kelvin, waar cryomodules voor zorgen. Het Franse bedrijf SDMS, La Chaudronnerie Blanche ontwikkelde hiervoor recent een protoype.

Vlaamse cleantech knowhow helpt Chinese economie bij verduurzaming

De focus van China om zijn steden en industrie duurzamer te maken, biedt kansen voor onze Vlaamse cleantechsector, die heel wat knowhow en innovatieve technologie herbergt.

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners