UGent participeert aan Europese ‘Human Brain Project’

Onderzoek & Wetenschap 30/01/2013 8:36:45

De UGent participeert aan het ‘Human Brain Project’. Dat wil alle bestaande kennis over het menselijk brein te verzamelen en hersenen reconstrueren aan de hand van computermodellen.

Lees hieronder verder   
Verwant

UGent: ‹geen Vlaamse onderwijsmiddelen gebruikt voor Koreaanse campus›

UGent participeert aan Europese ‘Human Brain Project’

Onderzoek naar natuurlijke vervangers voor nitriet in vlees

Keuzevak ondernemen HoGent groot succes

Replica van oudste boot ter wereld komt naar België

43 percent van Vlamingen vindt ecologische voetafdruk 'niet problematisch'

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- De 'FET Flagships' van de Europese Commissie zijn ambitieuze, zeer grootschalige onderzoeksprojecten die de wetenschappelijke basis moeten vormen voor toekomstige technologische innovaties in bepaalde maatschappelijk relevante domeinen, zoals geneeskunde.

Zo is er het Human Brain Project dat deze week als FET Flagship werd uitverkoren en dat als doel heeft alle bestaande kennis over het menselijk brein te verzamelen en hersenen te reconstrueren aan de hand van supercomputergebaseerde modellen en simulaties.

Informatica staat dan ook centraal in het project. De wetenschappers zullen ICT-platformen voor neuro-informatica en hersensimulatie ontwikkelen, waarmee het mogelijk wordt om alle bestaande kennis te integreren in modellen, die getoetst zullen worden aan biologische gegevens. Die nieuwe kennis wordt ter beschikking gesteld van wetenschappers wereldwijd.

De UGent grijpt de gelegenheid aan om zijn onderzoek onder leiding van Prof. Benjamin Schrauwen van de vakgroep Elektronica en Informatiesystemen naar de onderliggende leermechanismen in de hersenen in de verf te zetten. Dat onderzoek loopt in het kader van het Europese project.

Aan de universiteit worden bijvoorbeeld theoretische modellen uitgewerkt die later ook in robots en computers toegepast kunnen worden om intelligent gedrag te verwezenlijken.

In totaal werken meer dan 80 Europese, Noord-Amerikaanse en Japanse onderzoeksinstellingen mee aan het Human Brain Project, dat naar planning tien jaar zal lopen (2013-2023). De kosten worden geraamd op 1,19 miljard euro. (BB) (foto: UGent)

ACHTERGROND
De resultaten van het Human Brain Project moeten inzichten geven in de werking van de hersenen die vervolgens vertaald worden naar een nieuw platform voor medische informatica.

Dit moet leiden tot nieuwe technieken voor een objectieve diagnose van hersenziekten, tot een beter begrip van de onderliggende mechanismen en tot een snellere ontwikkeling van nieuwe behandelingen.

Tot slot zullen binnen het Human Brain project ook nieuwe computersystemen en robots ontwikkeld worden. Die nieuwe systemen zullen gebruik maken van gedetailleerde kennis van de hersenen om de uitdagingen van de toekomstige computing-technologie aan te pakken: energie-efficiëntie, betrouwbaarheid en de enorme moeilijkheden in verband met het programmeren van zeer complexe computersystemen.

LEES OOK
Miljard euro van EU voor onderzoek menselijk brein <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

Corona versnelt doodsstrijd van Photokina

Na het afblazen van de 2020-editie van ’s werelds belangrijkste fotografiebeurs Photokina zou Koelnmesse GmbH de volgende editie in mei 2022 houden. Eind vorige week kwam het genadeschot.

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Daikin Europe kiest voor Gent als nieuwe locatie voor het EMEA Development Center (EDC), omdat de huidige vestigingen in Oostende en Gent stilaan uit hun voegen barsten.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners