UGent participeert aan Europese ‘Human Brain Project’

Onderzoek & Wetenschap 30/01/2013 8:36:45

De UGent participeert aan het ‘Human Brain Project’. Dat wil alle bestaande kennis over het menselijk brein te verzamelen en hersenen reconstrueren aan de hand van computermodellen.

Lees hieronder verder   
Verwant

UGent: ‹geen Vlaamse onderwijsmiddelen gebruikt voor Koreaanse campus›

UGent participeert aan Europese ‘Human Brain Project’

Onderzoek naar natuurlijke vervangers voor nitriet in vlees

Keuzevak ondernemen HoGent groot succes

Replica van oudste boot ter wereld komt naar België

43 percent van Vlamingen vindt ecologische voetafdruk 'niet problematisch'

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- De 'FET Flagships' van de Europese Commissie zijn ambitieuze, zeer grootschalige onderzoeksprojecten die de wetenschappelijke basis moeten vormen voor toekomstige technologische innovaties in bepaalde maatschappelijk relevante domeinen, zoals geneeskunde.

Zo is er het Human Brain Project dat deze week als FET Flagship werd uitverkoren en dat als doel heeft alle bestaande kennis over het menselijk brein te verzamelen en hersenen te reconstrueren aan de hand van supercomputergebaseerde modellen en simulaties.

Informatica staat dan ook centraal in het project. De wetenschappers zullen ICT-platformen voor neuro-informatica en hersensimulatie ontwikkelen, waarmee het mogelijk wordt om alle bestaande kennis te integreren in modellen, die getoetst zullen worden aan biologische gegevens. Die nieuwe kennis wordt ter beschikking gesteld van wetenschappers wereldwijd.

De UGent grijpt de gelegenheid aan om zijn onderzoek onder leiding van Prof. Benjamin Schrauwen van de vakgroep Elektronica en Informatiesystemen naar de onderliggende leermechanismen in de hersenen in de verf te zetten. Dat onderzoek loopt in het kader van het Europese project.

Aan de universiteit worden bijvoorbeeld theoretische modellen uitgewerkt die later ook in robots en computers toegepast kunnen worden om intelligent gedrag te verwezenlijken.

In totaal werken meer dan 80 Europese, Noord-Amerikaanse en Japanse onderzoeksinstellingen mee aan het Human Brain Project, dat naar planning tien jaar zal lopen (2013-2023). De kosten worden geraamd op 1,19 miljard euro. (BB) (foto: UGent)

ACHTERGROND
De resultaten van het Human Brain Project moeten inzichten geven in de werking van de hersenen die vervolgens vertaald worden naar een nieuw platform voor medische informatica.

Dit moet leiden tot nieuwe technieken voor een objectieve diagnose van hersenziekten, tot een beter begrip van de onderliggende mechanismen en tot een snellere ontwikkeling van nieuwe behandelingen.

Tot slot zullen binnen het Human Brain project ook nieuwe computersystemen en robots ontwikkeld worden. Die nieuwe systemen zullen gebruik maken van gedetailleerde kennis van de hersenen om de uitdagingen van de toekomstige computing-technologie aan te pakken: energie-efficiëntie, betrouwbaarheid en de enorme moeilijkheden in verband met het programmeren van zeer complexe computersystemen.

LEES OOK
Miljard euro van EU voor onderzoek menselijk brein <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

Cargill (Izegem), Danone (Rotselaar), Delhez Tôlerie (Thimister-Clermont) en L’Oréal (Libramont) zijn de nieuwe Factories of the Future, terwijl 5 bedrijven hun titel verlengd hebben.

DCI overgenomen door Pauwels Consulting

Pauwels Consulting, Belgische consultancykantoor gespecialiseerd in engineering, life sciences en IT, heeft het Sint-Niklase IT consultancybedrijf DCI overgenomen.

VINCI Energies behaalt Agoria-label ‘Employer ready for the future of work’

Het label is de erkenning voor het engagement dat VINCI Energies in België aangaat om zijn personeelsbeleid aan te passen aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt van morgen.

Conferentie over de toekomst van bordenbouw en schakelkasttechniek

Op dinsdag 23 maart organiseren Rittal en Eplan België de online conferentie ‘Panel Building. Made Smarter’, een live event voor de schakelkastindustrie van de toekomst.

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners